Jak dbacie o relację rodzeństwa z dużą różnicą wieku?

Mam dwie starsze siostry o 5 i 2 lata. Różnica wieku jest ok, ale wiadomo, każdy ma swoje życie i rodziny i nie ma się aż tak wiele czasu dla siebie jak byłyśmy singielkami. Ale zawsze piszemy, dzwonimy i się radzimy ze sobą. 

Karoliga super, że dzieci tak dobrze się dogadują! Córka od początku była pozytywnie nastawiona? 

Pina734 to prawda, to bardzo ważne niezależnie od tego, ile dzieci mają lat :)

Mega super !

MamaEm to najważniejsze aby mieć kontakt. Różnica jest niewielka, to zbliża 

Trzeba  znaleźć  czas  oddzielny dla obu dzieci  to relacje  ich będą dobre  i obędzie  się bez zazdrości

Mamy Canpolu tak córka płakała ze szczęścia jak się dowiedziala że będzie mieć rodzeństwo 

Gosiałek masz rację , trzeba pamiętać żeby poświęcać czas każdemu dziecku indywidualnie a nie tylko obu jednocześnie. 

Annka tak masz rację, kontakt musi być nie wyobrażam sobie inaczej. 

U mnie i brata roznica wieku to 1 rok i 3 miesiące , a nie potrafiliśmy się dogadax od młodych lat.. juz w piaskownicy mieliśmy swoich znajomych i nie trzymalismy się razem. Teraz nie utrzymujemy kontaktu . Może dlatego staram się robić wszystko żeby moi synowie mieli ze soba dobry kontakt i trzymali się razem .

Sama mam siostrę starszą o 9 lat dziś jesteśmy bardzo blisko!

Dokładnie, jako dzieci ta różnica wiekowa daje się we znaki, ale z czasem więź staje się naprawdę silna. Fajnie, że jesteście teraz tak blisko.

Dokładnie! W dzieciństwie to często dwa różne światy, ale z wiekiem wszystko się wyrównuje.

Z czasem różnice się zacierają i relacje często stają się bliższe niż kiedykolwiek wcześniej.

Ja niestety jestem jedynaczką, więc o własnym rodzeństwie mogłam tylko pomarzyć. Ale po mężu widzę, że żadna różnica nie jest gwarancją dobrej relacji. Mąż jest w środku. Ma 10 lat starszą siostre, 2 lata starszego brata i 2 młodsze siostry i tak szczerze z nikim nie ma jakiś super dobrych kontaktów.
Natomiast u nas idąc po kolei jest 20 miesiecy róznicy, potem 2 lata i 8 m, kolejno 2 lata i 4 m. No i powiem szczerze ze 3 starsze dziewczyny super potrafią się ze sobą bawić.

U nas w rodzinie różnice wiekowe są niewielkie i dzięki temu świetnie się dogadują, i tworzą zgraną paczkę. Widać, że bliskość wieku może naprawdę pomagać w relacji.

Między moimi dziećmi jest różnica 3 lat myślę że to idealna różnica chociaż bywają dni że naprawdę nie potrafią się dogadać za to 7 latek i 4latek idealnie dogadują się ze swoją9 Miesięczna siostra

U nas roznica po 2.5 roku i tez uwazam to za fajna roznice wieku…

U nas będzie 7 lat ciekawe jak to będzie :smiling_face:

U nas 10 lat i 7 lat :slight_smile: będzie wesoło z pewnością :wink: