Jak dbacie o relację rodzeństwa z dużą różnicą wieku?

U nas różnica wieku między dziećmi wyniesie 10 lat – i coraz częściej widzę w tym same plusy :smiling_face_with_three_hearts:

Starsza córka jest już samodzielna, mam nadzieję że będzie to taka dojrzalsza relacja – więcej opiekuńczości, dumy i czułości. Od początku chcę bardzo pilnować jednego: żeby starsza córka nigdy nie poczuła się odsunięta. Ma czuć, że jest kochana, potrzebna i ważna — nie „obok”, nie „trochę”, ale dokładnie tak samo jak zawsze :heart:

A w dorosłości… zobaczymy – sama mam najlepszą przyjaciółkę starszą ode mnie o 11 lat, więc wiem, że wiek naprawdę nie musi mieć znaczenia :smiling_face_with_three_hearts:

1 polubienie

zauważyłam, że odświeżasz dość sporo starych tematów. To nie tak, że ja się czepiam, ale jakby każda z nas tak zaczęła robić to zrobi się bałagan :wink:

Jeżeli masz jakieś pytanie to wskazane jest oczywiście podbić dany watek, ale odpowiadanie na wątki sprzed kilku msc robi niepotrzebny chaos :wink:

3 polubienia

U nas różnica wieku wyniesie 12 lat. Mam nadzieję, że nasze maluchy będą miały dobry kontakt.