Świetny artykuł na pewno polecę go do przeczytania znajomej przyszłej mamie, która będzie stała przed wyborem laktatora dla siebie
A jeśli o mnie chodzi, to wybór laktatora to była dla mnie bardzo ciężka decyzja, nie miałam pojęcia jak wybrać odpowiedni dla siebie, słyszałam wiele różniących się od siebie opinii, także miałam mętlik ostatecznie skupiłam się na różnych porównaniach dostępnych online i tym sposobem udało się podjąć decyzję i zakupić laktator butelkowy żeby mieć w razie co na ratunek w rozpoczynaniu laktacyjnej przygody
Przy corce uwazalam ze zakup elektrycznego to zbyt duzy wydatek- chcialam karmic piersia a mleko tylko odciagac jak chcialam gdzies wyjsc z domu. Nie widzialam sensu inwestycji. I tak bylam uwiazana do corki przez pierwsze jej 7 miesiecy…
Ja właśnie ciągle się waham bo ile czytam tyle opinii, ale tu na forum jestem utwierdzana w wyborze muszli jednak i to właśnie tych od canpol. Nawet Gemini sugeruje że to dobry wybór a on przejrzał z pewnością więcej artykułów i forów. Dla mnie kwestia odciągania to jest jakaś abstrakcja. Nie wiem jak ja to ogarnę ale jak już mój syn postanowi w końcu się pojawić na świecie i sama nie ogarnę to nie omieszkam wrócić tu po porady znów w tej chwili wygrywa u mnie opcja jednej muszli smartsense choć opcja dwóch jest bardziej kusząca ale chce odciągać okazjonalnie żeby robić bank sobie i zapasy + gdyby była konieczność więc chyba 2 nie są mi niezbędne.
W smart sense fajne jest to, ze masz odrazu szablon rozmiarów lejkow i lejki w zestawie . Wiec nie musisz sie martwic , ze bedziesz miala cos zle dobrane czy bedziesz miala cos domawiac , a to naprawde wplywa na komfort i efektywnosc odciagania mleka. Ja mialam jedna , ale druga dokupilam bardzo szybko , jednak to wygoda
szablon to raz ale smart sense sie tak szybko i latwo czyści ze pod samym tym względem ułatwienie
tylko trzeba dobrac odpowiednio reduktor bo czesto sie okazuje że trzeba mniejsze niz standardowe w zestawie
Ja kupilam jeden laktator jeszcze przed porodem – taki „na wszelki wypadek” i sprawdzil sie na poczatku, gdy maluch dopiero sie przystawial. Później, razem z doradcą laktacyjnym, dobralysmy bardziej wydajny model, ktory lepiej odpowiadał moim potrzebom i sprawdzal sie przy regularnym odciaganiu. Takze moim zdaniem warto miec cos pod reka przed porodem, ale potem czasem dobrze przetestowac i ew. zmienic na lepszy
Ja nie mogłam się zdecydować, bo jest naprawdę ogromny wybór laktatorów na rynku.
Szukałam czegos, co będzie ciche, w późniejszym etapie, żeby miało większy zbiornik, bo 120 ml był dla mnie za mały.
Zwracałam też uwagę na to, czy są części wymienne i czy są łatwo dostępne
Ja na laktator zdecydowałam się dopiero po porodzie. Wiedziałam na co zwrócić uwagę i jaki będzie dobry do moich potrzeb, a i tak zamiast kupić muszlowy to na początku kupiłam butelkowy i strasznie mnie męczyło trzymanie laktatora. Szybko dokupiłam muszlowy. To co mnie zaskoczyło to to że rozmiar lejka jest na prawdę ważny. Kupiłam smart sense i super że w środku był kartonik z którym można dopasować rozmiar lejka. Z pośpiechu sprawdziłam tylko jedną pierś bo nie sądziłam że do drugiej może pasować inny rozmiar lejka i bardzo się zdziwiłam że miałam w jednej piersi o wiele mniej pokarmu, po zmianie lejka od razu ilości się zwiększyły
co mi się najbardziej rzuciło w oczy wybierając laktator
ze smartsense ma płytszy lejek niż milkshake
mi lepiej się nosi mniej głęboki lejek, ale mam wrażenie latktor z głębokim lejkiem ściąga lepiej (te same reduktory)
korzystam tylko z muszlowych, bo studiuję w weekendy
Jak udaje ci się pogodzić studia i malucha? Chciałabym zacząć w tym lub następnym roku, ale dodatkowo pracuje (nie wiem czy ty też, czy masz jeszcze macierzyński)
dobrze zostawiam mamie na weekend i przyjeżdżam do niej na noc by mała się osowiała z sytuacją
zamierzam pójść do pracy a dziecko do żłobka ogólnie to rozmyślam bo ja jestem w innej sytuacji (alimenty, stypendium socjalne i fundusz alimentacyjny)
za pół roku mi się kończy macierzyński i np przez stypendium socjalne mogę pracować na 3/4etatu a dla funduszu nie mogę pracować na żaden etat bo mnie stypendium blokuje
i według przeliczeń wychodzi ze gdybym pracowała na 3/4etatu to zarobie około 400 zl więcej (uczęszczane do żłobka publicznego). ogólnie ja muszę to jakoś głębiej przemyśleć , bo żłobek też ma wady i zalety i praca też chociażby to doświadczenie
czytałam że dziecko do 3 lat potrzebuje mamy a nie rówieśników
no ja nie wiem, mojej mamie też ciężko doradzić
Ojej, to naprawdę podziwiam, że tak to sobie chcesz zorganizować! Mi jest się czasami ciężko ogarnąć bez studiów hahaha dobrze, że masz komu zostawić malucha, a studia to jednak też otwierają drogę do wielu miejsc pracy. Co studiujesz tak z ciekawości? Ja jeszcze przed ciążą studiowałam filologię germańską, ale zostawiłam po krótkim czasie, bo mi się nie spodobało
skończyłam studia z finansów i rachunkowości
administrację też rzuciłam za dużo polskiego i histori ale prawo
i teraz jestem na kosmetologi
chciałam w technikum iść do klasy medyczej ale się nie dostałam
i na studia z kosmologii też nie mogłam iść bo brak matury więc musiałam inne studia zakończyć
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.