Jak dobrać laktator i jak odciągać pokarm?

Świetny artykuł :star_struck: na pewno polecę go do przeczytania znajomej przyszłej mamie, która będzie stała przed wyborem laktatora dla siebie :smiling_face_with_three_hearts:

A jeśli o mnie chodzi, to wybór laktatora to była dla mnie bardzo ciężka decyzja, nie miałam pojęcia jak wybrać odpowiedni dla siebie, słyszałam wiele różniących się od siebie opinii, także miałam mętlik :face_with_peeking_eye: ostatecznie skupiłam się na różnych porównaniach dostępnych online i tym sposobem udało się podjąć decyzję i zakupić laktator butelkowy żeby mieć w razie co na ratunek w rozpoczynaniu laktacyjnej przygody :blush:

Przy corce uwazalam ze zakup elektrycznego to zbyt duzy wydatek- chcialam karmic piersia a mleko tylko odciagac jak chcialam gdzies wyjsc z domu. Nie widzialam sensu inwestycji. I tak bylam uwiazana do corki przez pierwsze jej 7 miesiecy…

4 polubienia

Ja właśnie ciągle się waham bo ile czytam tyle opinii, ale tu na forum jestem utwierdzana w wyborze muszli jednak i to właśnie tych od canpol. Nawet Gemini sugeruje że to dobry wybór a on przejrzał z pewnością więcej artykułów i forów. Dla mnie kwestia odciągania to jest jakaś abstrakcja. Nie wiem jak ja to ogarnę ale jak już mój syn postanowi w końcu się pojawić na świecie i sama nie ogarnę to nie omieszkam wrócić tu po porady :sweat_smile:znów :face_with_peeking_eye: w tej chwili wygrywa u mnie opcja jednej muszli smartsense choć opcja dwóch jest bardziej kusząca ale chce odciągać okazjonalnie żeby robić bank sobie i zapasy + gdyby była konieczność więc chyba 2 nie są mi niezbędne.

1 polubienie

W smart sense fajne jest to, ze masz odrazu szablon rozmiarów lejkow i lejki w zestawie . Wiec nie musisz sie martwic , ze bedziesz miala cos zle dobrane czy bedziesz miala cos domawiac , a to naprawde wplywa na komfort i efektywnosc odciagania mleka. Ja mialam jedna , ale druga dokupilam bardzo szybko , jednak to wygoda

1 polubienie

No a teraz jeszcze jest kod rabatowy tu podały dziewczyny na grupie więc jest okazja kupić.

szablon to raz ale smart sense sie tak szybko i latwo czyści ze pod samym tym względem ułatwienie
tylko trzeba dobrac odpowiednio reduktor bo czesto sie okazuje że trzeba mniejsze niz standardowe w zestawie

Ja kupilam jeden laktator jeszcze przed porodem – taki „na wszelki wypadek” i sprawdzil sie na poczatku, gdy maluch dopiero sie przystawial. Później, razem z doradcą laktacyjnym, dobralysmy bardziej wydajny model, ktory lepiej odpowiadał moim potrzebom i sprawdzal sie przy regularnym odciaganiu. Takze moim zdaniem warto miec cos pod reka przed porodem, ale potem czasem dobrze przetestowac i ew. zmienic na lepszy

To też warto właśnie nawet jedną mieć :slight_smile: już z całą pewnością ci to pomoże i sprawdzi się w 100% :slight_smile:

1 polubienie

Ja nie mogłam się zdecydować, bo jest naprawdę ogromny wybór laktatorów na rynku.
Szukałam czegos, co będzie ciche, w późniejszym etapie, żeby miało większy zbiornik, bo 120 ml był dla mnie za mały.
Zwracałam też uwagę na to, czy są części wymienne i czy są łatwo dostępne

Dziękujemy za podzielenie się doświadczeniem :heart:

1 polubienie

Cieszymy się, że dzięki opiniom mam na forum udało się dobrać laktator! :heart_eyes: :sparkling_heart:

1 polubienie

Bardzo dziękujemy! Mamy nadzieję, że będziesz zadowolona :heart_eyes: :heart:

1 polubienie

Bardzo się cieszymy, że nasz laktator tak dobrze się spisał :heart_eyes: :sparkling_heart:

1 polubienie

Ja na laktator zdecydowałam się dopiero po porodzie. Wiedziałam na co zwrócić uwagę i jaki będzie dobry do moich potrzeb, a i tak zamiast kupić muszlowy to na początku kupiłam butelkowy i strasznie mnie męczyło trzymanie laktatora. Szybko dokupiłam muszlowy. To co mnie zaskoczyło to to że rozmiar lejka jest na prawdę ważny. Kupiłam smart sense i super że w środku był kartonik z którym można dopasować rozmiar lejka. Z pośpiechu sprawdziłam tylko jedną pierś bo nie sądziłam że do drugiej może pasować inny rozmiar lejka i bardzo się zdziwiłam że miałam w jednej piersi o wiele mniej pokarmu, po zmianie lejka od razu ilości się zwiększyły

2 polubienia

co mi się najbardziej rzuciło w oczy wybierając laktator
ze smartsense ma płytszy lejek niż milkshake
mi lepiej się nosi mniej głęboki lejek, ale mam wrażenie latktor z głębokim lejkiem ściąga lepiej (te same reduktory)
korzystam tylko z muszlowych, bo studiuję w weekendy :blush:

1 polubienie

Jak udaje ci się pogodzić studia i malucha? Chciałabym zacząć w tym lub następnym roku, ale dodatkowo pracuje (nie wiem czy ty też, czy masz jeszcze macierzyński)

1 polubienie

dobrze zostawiam mamie na weekend i przyjeżdżam do niej na noc by mała się osowiała z sytuacją :blush:
zamierzam pójść do pracy a dziecko do żłobka ogólnie to rozmyślam bo ja jestem w innej sytuacji (alimenty, stypendium socjalne i fundusz alimentacyjny)
za pół roku mi się kończy macierzyński i np przez stypendium socjalne mogę pracować na 3/4etatu a dla funduszu nie mogę pracować na żaden etat bo mnie stypendium blokuje
i według przeliczeń wychodzi ze gdybym pracowała na 3/4etatu to zarobie około 400 zl więcej (uczęszczane do żłobka publicznego). ogólnie ja muszę to jakoś głębiej przemyśleć , bo żłobek też ma wady i zalety i praca też chociażby to doświadczenie
czytałam że dziecko do 3 lat potrzebuje mamy a nie rówieśników
no ja nie wiem, mojej mamie też ciężko doradzić

1 polubienie

Ojej, to naprawdę podziwiam, że tak to sobie chcesz zorganizować! Mi jest się czasami ciężko ogarnąć bez studiów hahaha :joy: dobrze, że masz komu zostawić malucha, a studia to jednak też otwierają drogę do wielu miejsc pracy. Co studiujesz tak z ciekawości? Ja jeszcze przed ciążą studiowałam filologię germańską, ale zostawiłam po krótkim czasie, bo mi się nie spodobało :joy:

1 polubienie

skończyłam studia z finansów i rachunkowości
administrację też rzuciłam za dużo polskiego i histori ale prawo
i teraz jestem na kosmetologi

chciałam w technikum iść do klasy medyczej ale się nie dostałam
i na studia z kosmologii też nie mogłam iść bo brak matury więc musiałam inne studia zakończyć

1 polubienie