Szmateczka czy szczoteczka czyścić zostaje
Moja mama kupuje dużo zabawek na second-hand (fisher price, v-tech i inne). Niestety nie wiem jak dobrze je doszorować/odkazić. Macie jakies pomysly. Zwykle plastiki daje do wanny, szoruje itp a w przypadku zabawek z "bajerami" nie chciałabym uszkodzić.
Szczoteczka z soda oczyszczona ona jest bakteriobójcza ☺
tak tez robie ale mam wrazenie ze jak porzadnie sie wyszoruje w wannie to niedoczyszce. Stosowalyscie moze plys Frosh ?
Kosiaszka ja ogólnie używam chemie z firmy Frosh i jestem zadowolona a o który płyn pytasz ?
Nie stosowałam frosh ale tak czy siak miałabym chyba obawy tym myć bo jednak dziecko wklada do buzi. Wybrałabym naturalne sposoby. Ja czyściłam szmatką wilgotna takiego pieska interaktywnego ale nie było w nim jakos bardzo dużo mechanizmów. I takie większe plamy z jedzenia zeszly. Moze sprobuj tez ta soda.
nati ja używam plyn do mycia akcesoriów dziececych ale jest tez spray antybakteryjny. Stosowalas ?
Ja tez bym kupila cos naturalnego albo przeznaczonego do takich celow
Używanych zabawek nie kupuję ale te kupione w sklepie myję powierzchownie. Stosuje w tym celu płyn do mycia smoczków i butelek. Polecam właśnie z firmy Canpol babies - kupuję go w smyku ale zapewne jest też dostępny w innych sklepach tylko trzeba by się rozejrzeć.
Koleżanka myję zabawki takim płynem który jest dedykowany do mycia przedmiotów przedszkoli jak przypomnę sobie nazwę to dam znać z tym, że on ma swoją cenę.
madzia ja tez wczesniej nie kupowalam uzywanych ale jak zobaczyl jak te w smyku sa "macene" - bo rzadko sa szczelnie zapakowane tylko tak zeby podotykac i zobaczyc :) to stwierdzilam ze w sumie zadna roznica i tak nalezy szorowac:) no w cenie
Dlatego tak jak napisałam te kupione w sklepie myję powierzchownie :)
Ja z loveli miałam spray i chusteczki nawilżane do mycia zabawek.
Ja czasami nawet przemywam normalna chusteczki WaterWipes;))
Myślę że zwykła woda z mydłem tez się sprawdzi żeby powierzchownie umyć zabawkę
Też tak myślę. Wilgotną ściereczką z mydłem i potem z samą wodą i tez da radę:)
Ewula no bo bez przesady tez żeby wszystko było aż nadto sterylne
Ja nigdy nie kupowałam używanych zabawek, ale z siostrami przekazujemy sobie zabawki po niemowlakach. Teraz dla synka dostałam i wróciły te co pożyczyłam po corce reklamówka zabawek to włożyłam do pralki i wyprałam dosłownie wszystko co nie miało baterii, później niektóre elementy octaniseptem I juz, te z bateriami to woda z mydłem i gąbeczka, te ze sklepu to woda z mydłem i octaniseptem.
Darulka tez dobrze i na pewno skutecznie ☺
No dokładnie Nati, wiadomo, że przeczyścić trzeba za pierwszym razem choć zdarzyło nam się od razu otworzyć i już się syn bawił, bez żadnego mycia...
Pluszaki czy jakieś zawieszki też wrzuciłam do pralki wszystkie razem. Jak się o jakieś obawiałam lub były małe to do poszewki na poduszkę :)
Ja w sumie całą wyprawkę będę prac w pralce przed porodem