Jak obliczyć termin porodu?

miałam kilka terminów i żaden się nie sprawdził (tylko ten, co ja wyprorokowałam hehe)

Co do terminu porodu, to z USG wychodził mi 3 marca, córcia urodziła się 28 lutego więc 3 dni różnicy:)

Ja miałam tylko jeden teramin porodu na 20 czerwca, urodziłam 27 maja, ale koleżanka miala 2 terminy a też urodziła calkiem w innym.

a moja szwagierka miała początkowo termin na 4 kutego potem jej zmienili na 8 lutego i o tym pierwszym terminie dopiero ja jej przypomniała. I własnie 4 urodziła

ja miałam jeden na 6 grudnia drugi na 12 , a urodziłam pierwszego

tak naprawdę mało dzieci przychodzi na świat w wyznaczonym terminie

moja lekarka z USG nie ustala terminu bo twierdzi, że to zależy od wielkości płodu… a dzieci są różne… urodziłam 5 dni przed terminem

ewel_ina - mój gin też coś wspominał, że USG liczy wg wzrostu i dzieci większe będa miały potencjalnie szybszy termin przyjścia na świat… Bo granice wzrostu do narodzin - są uśrednione, a dzieci tak jak mówisz - różne:)

Nasz termin porodu prawie idealnie się sprawdził

Mój synek 2 tyg. po terminie się urodził i to po kroplówce rozkurczowej. Nie śpieszno mu było na ten świat.

kulka - mój synek podobnie, pewnie jeszcze by siedział :wink: gdyby nie indukcja

Terminy-terminami a dzieciom czasem nie spieszy się wcale!u nas przed terminem ale dlatego,że cc było.

wg USG termin mialam na 29.12…wg lekarza na 7.01 wg moich obliczen na 9.01 a Aaron urodzil sie 11:):slight_smile:

a ja na usg i z obliczeń lekarza miałam ten sam termin

U mnie było kilka dni różnicy w tych terminach.

A ja Wam powiem, że nie widzę potrzeby samodzielnego obliczania terminu porodu. Każda mama jak tylko podejrzewa ciążę - idzie do lekarza, który przecież juz na pierwszej wizycie wyznacza termin. Później wyznacza terminy wg USG. Tak więc ja nigdy nie wpadłam na pomysł, by sobie policzyć samemu…

ja policzylam bo mnie nie psaowalo ze jak lekarz liczyl na glos gdzies mu cos nie wyszlo juz nie pamietam ale to wtedy zabrzmialo jak 2+2 daje 5:)…dlatego w domu policzylam:)

Ja urodzilam 5 dni przed terminem…

lady ja też sama nic nie obliczałam, ale miałam dwa terminy-z miesiączki na 3 grudnia, a z usg na 19, a córa urodziła się 10 :wink:

jeżeli przyszła mama chce sama obliczyć termin porodu, może również skorzystać z kalkulatorów internetowych, które ja w tym wyręczą