Jak obliczyć termin porodu?

agnesia bardzo fajny artykoł:) nie wiedziałam że jest tyle metod! Ja sama ustalałam wg ostatniej miesiączki- i od tego dnia 9ms. Wg lekarza miałam na 2.11 a urodziłam 8.11

W którym tygodniu ciąży można poczuć pierwsze ruchy dziecka? Jak obliczyć przybliżony termin porodu? Na czym polega metoda Naegelego? Dowiedz się, czy można obliczyć datę porodu z ruchów płodu. 

Zanim udałam się do lekarza skorzystałam z metody Naegelego. Według tych obliczeń termin porodu miał przypaść na 27 marca 2010r. Jednak mój maluszek trochę się pośpieszył i przyszedł na świat 12 marca.

Ja według metody Naegelego, za każdym razem jak się zaczynał nowy cykl, wyliczałam kiedy to by było gdyby tym razem się udało;)

wedlug metody Naegelego jest najlepsza

Dajcie spokoj, jak poszlam do lekarza bylam (wg moich obliczen) w 6 tyg a lekarz powiedzial ze to prawie 8, myslalam ze zejde na zawal bo to musialoby byc nie pokalane poczecie bo Marka wtedy w Kielcach nie bylo i zaczelam sie wykłucac z lekarzem ale wtedy fakycznie wytłumaczyl mi jak to policzyl i podal mi przyblizona date poczecia (z dokladnoscia do 2 dni) no i to akurat sie zgadzalo :slight_smile:

Mi lekarz termin porodu ustalił na podstawie ostatniej miesiączki ale urodziłam 2 tygodnie przed terminem .

ja mialam termin na 12 a urodzilam pierwszego

Ja termin miałam ustalony na podstawie ostatniej miesiączki.

Mi się trochę nie zgadzał termin z kóka z usg, ale nigdy nie da się dokłądnie ustalić.
Ja akurat zostałam zapłodniona w pierwszym tygodniu cyklu:) Nie ma reguły.

Ja dzień po okresie, głupie ale wiem dokładnie kiedy, poczułam coś dziwnego, w duszy i wiedziałam. Ciążą, ale pomyślałam, że głupia jestem:-)

mi termin ustalały według usg, pierwszy zbyt odległy ,zmieniłam lekarke i prawie trafiony miałam na 9 a urodziłąm 13

ja to mialam trzy terminy porodu ,ale to przesto ze mala raz rosla ,a raz nie a oni to obliczaja bardziej wagowo

Z pierwszym miałam 3terminy, a mały urodził sie i tak 2tyg. Po ostatnim terminie, a drugi dzień przed terminem. Pierwszy wywoływany, a drugi sam zdecydował sie wyjśc, ale końcówka wywoływana, bo sie odmyślił:D

Ja do tej pory nie wiem jaki miałam termin drugiej ciąży. Gdy zaszłam w ciążę dalej miałam niby okres. Córka urodziła się 2 tygodnie przed wyznaczonym terminem ale już była przenoszona

terenia twoim dzieciom chyba dobrze było w brzuszku skoro im sie nie spieszyło, witamy wsród nas:)

Moja Ewcia Nie “pchała” się na świat urodziła się przez cesarskie cięcie 2 tyg po terminie.

U nas chyba też źle termin był obliczony, termin miałam na 20 czerwca, a synek urodził się 27 maja i okazało się że to 36 tydzień :slight_smile: czyli u nas pomylił się o tydzień

miałam 3 terminy porodu i Ania urodziła się w ogóle w innym całkowicie dniu :-)))

ja też miałam kilka terminów porodu właściwym okazał się ten z usg