czopki są na początek wygodniejsze, ale dobrze mieć jedno i drugie bo przy biegunce lub wymiotach różna postać będzie nam potrzebna
ja daje czopki glicerynowe jak nie moze zrobic kupy i dziala
syrop na zmianę z czopkiem(czopki za zwyczaj daję w nocy jak ma b.wysoką temperaturę) i naj lepiej mieć paracetamol w czopkach a w syropie coś na ibuprofenie:)
tez mi lekarz mówił zeby na zmiane czopki z syropkirm
no ale czopki beda mniej szkodliwe niz syrop po co od malego dziecko szprycowac lekami
moj synek jak goraczkuje przy zabkach to pomaga nam syropek, a do czopko ciezko mi sie przekonac bo sama ich nie lubie
ja pisałam o takich 3-4 latkach , u nas same syropy malo dają i tak nie zbijają temperature jak czopek. a jak w nocy (bo przeważnie jest wtedy wysoka temperatura ) to daję czopek z paracetamolem i jak po 2-3 godzinach jeszcze jest na granicy 38st C to daję jeszcze dawkę syropu z ibuprofenem i wtedy mamy parę godzin spokoju. ale to tylko przy mega infekcji i gorączce ![]()
najważniejsze żeby obniżyć temperaturę
dokladnie temperature trzeba obnizac. moja po szczepieniu miala 37,2 ale widzialam ze temp. wzrasta bo wczesniej miala 36,8 chcialam jej od razu podac kawalek czopka by mala pozniej sie nie meczyla to tesciowa sie wtracila i powiedziala ze mala temperatury nie ma, juz nigdy sie jej nie posłucham
szybka reakcja jest bardzo ważna
benasy ja bym nie wyszla ze szpitala to poki by nie podali czegos dla mojego dziecka
przy obniżaniu gorączki bardzo ważne jest żeby nie stosować kąpieli w dużo niższej temperaturze wodzie niż temp. ciała, najlepiej sprawdzić jaka jest aktualnie temp ciała i o stopień mniejsza temp wody
bo temperaturę powinno się obniżać od 38 stopni chyba że dziecko strasznie źle się czuje, podniesiona temperatura jest oznaką ze organizm dziecka walczy z chorobą
bo to prawda ze temperature powinno sie zbijac od 38 stopni bo nizsza nie jest zagrozeniem
leki na goraczke oraz oklady na czolo z wilgotnej szmatki mozna tez zrobic dziecku letnia kapiel
ja okładów nie robiłam i kąpieli zawsze syropy działały więc nie było potrzeby
termometry rtęciowe dopóki się nie zbiły to były niezawodne a te na baterie się psują
U mnie nurofen się sprawdza.
u nas też nurofen sie sprawdza . Czopków nie lubi
tez polecam nurofen, jest dobry w smaku bo dla dziecka to istotne - kiedys kupilismy pedicetamol i dziwilam sie dlaczego mala sie krzywi a on byl tak gorzki ze mi samej sie niedobrze robilo a nurofen jest dobry, skuteczny i jest jasno napisane ile trzeba dzieku podac a nie na wszystkich syropkach jest to jasno wytlumaczone, czopki tez czasem dawalam