Jak prawidłowo mierzyć temperaturę u dziecka?

Definicja mówi, że podstawowa temperatura ciała jest to najniższa temperatura osiągana przez ciało podczas odpoczynku mierzona bezpośrednio po przebudzeniu i przed jakąkolwiek aktywnością fizyczną. Temperatura ciała zależy od płci, wieku i pory dnia (wieczorem jest wyższa niż rano). 

nawet nie wiedzialam ze jest taki podzial na mierzenie w roznych czesciach ciala w zaleznosci od wieku. ja zazwyczaj mierze na czole bo tak jest najwygodnie

Też nie słyszałam o takim podziale i nie mierzyłam tak nigdy. Używałam termometru który przykłada się na kilka sekund do główki

my córeczce mierzymy pod paszką inaczej ona nie akceptuje :slight_smile:

U nas króluję mierzenie w pachwinie

Synek jest malutki więc odbytnica to najlepszy pomysł dla niego Bo pod paszką Nie chce nic trzymać

jakoś bałabym się zmierzyć temperaturę dziecka poprzez odbyt, chociaż wynik jest najbardziej miarodajny

ja zawsze mierzę na dwa sposoby, na czole i pod pachą, mam wtedy porównanie, oczywiście na dwa termometry

Silver tez jak pierwszy raz miałam mierzyć to się bałam ale teraz to już pikuś

ja mierze na czole, jest najszybciej a trudno sprawic zeby dziecko sie nie ruszalo

ja zaopatrzyłam się już w termometr bezdotykowy przyda się dla wszystkich domownikow

My mierzym w pupce, tak jak pokazala polozna

Teraz juz to wiem, ale na początku faktycznie nie wiedziałam i się dopytywałam, dobrze że są takie porady

kiedyś mierzyłam w pupce ale nie zawsze niunia była zadowolona

mierzyliśmy ,pupkowo’’ :wink: ale mało to komfortowe wiec teraz przy drugim pragnę bezdotykowy

mamy bezdotykowy

My mamy termometr który wskazuje temperaturę odpowiednią do wieku

My od poczatku używamy termometru czołowego,ale przy wysokiej temperaturze wspomagam się dla pewności pomiarem odbytniczym odejmując 5-6 kresek

My mamy bezdotykowy termometr na podczerwień i jest dobry

ja mam bezdotykowy , ale często się zastanawiam czy pokazuję mi dobrą temperaturę , dużo słyszałam że są do niczego takie termometry u małych dzieci