Jak radzić sobie z bólem pleców w ciąży?

U mnie bardzo sprawdzały się masaże, w takich momentach na prawdę docenia się męża:)

Ból kręgosłupa to dolegliwość, która bardzo utrudnia przyszłym mamom codzienne funkcjonowanie oraz nie pozwala spać w nocy. Atakuje okolicę lędźwiową i szyjną w drugim i trzecim trymestrze. Sprawdź, dlaczego tak się dzieje i jak uśmierzyć ból pleców.

Mnie pomagała na początku akupunktura, pływanie, teraz kiedy nie mogę położyć się na brzuchu ze względu na jego znaczny rozmiar uczęszczam na akupresurę.

Ból pleców towarzyszył mi od okolo 22 tygodnia ciązy i był ze mna aż do ostatrniego dnia więc zakupiłam poduszke w kształcie literki C ale ona średnio dawała rade . Teraz też bóle pleców ze względu na znieczulenie do cc . Mam nadzieje że ten ból wreszcie minie

Dla mnie mąż jest najlepszą poduszką i masażystą. Warto też stosować ćwiczenia na odciążęnie kręgosłupa. Dobrze jest też zainwestować w wygodne buty.

ja mam poduszę w kształcie litery C natomiast basen jest nie dla mnie, ciało dziwnie mi się układa jakby brzuch ciągnął mnie w dół, na bóle polecam ćwiczenia tzw koci grzbiet

o jej u mnie na szczęście nie ma tego problemu , w sumie to na razie zobaczymy poźniej. Przy pierwszych dwóch ciążach miałam spokój

mi pomagało, gdy partner robił masaże

kąpiel+muzyka relaksacyjna i masaż wykonany przez partnera :slight_smile:

MOJ MAZ ROBI MI MASAZ I ZARAZ LEPIEJ ;p