Jak skutecznie zająć uwagę dziecka?

Drogie mamy, jaki jest Wasz sposób na zajęcie uwagi dziecka, kiedy np. wychodzicie razem na zakupy lub potrzebujecie zrobić coś same w domu? Macie jakąś specjalną zabawkę albo zabawę, która pozwala Wam na chociaż chwilowe zainteresowanie malucha? Jesteśmy ciekawi Waszych sposobów :)

Mata edukacyjna na pierwszym etapie życia.

Potem  książeczki senaoryczne 

Jak już jest  statsze  dziecko  klocki magnetyczne.

Klocki magnetyczne to nasz hit , garnki i inne ciekawe domowe gadżety tez robią robote 

Puzzle klocki kolorowanka 

Podczas prac domowych w kołysce idealnie nam się sprawdza Canpol babies pluszowa kontrastowa książeczka edukacyjna SENSORY TOYS jest duże zainteresowanie książeczką. 

Bujaczek i książeczka kontrastowa do zabawy ;)

Dla maluszka najlepszym rozwiązaniem był bujaczek i książeczki żeby dziecko mogło mnie cały czas widzieć. 

Daję dziecku książeczki z ruchomymi elementami lub ulubioną zabawkę, którą wyciągam tylko na takie okazje. W domu często używam maty edukacyjnej lub prostych aktywności, jak wkładanie klocków do pojemnika. 😊

u nas puzzle i lego potrafi córkę zająć i pobawi się chwilę sama. 

Gosiałek Super, że znalazłaś najskuteczniejsze zabawki na zajęcie uwagi malucha :)

Gdy śpi staram się jak najwięcej ogarnąć, ale czasem śpię z nią bo teraz po chorobie budzi się  codziennie między 1 a 3 na mleko więc wiecie :)

A tak to proszę żeby mi jakieś zabawki przynosiła,  albo szufladę otwiera i bawi się rondlami blachami ;)  ew serwetki  wyjmuje , takie mi porządki robi :) 

Dwa cudowne szczęścia Faktycznie, czasem zwykłe przedmioty wzbudzają najwięcej zainteresowania :)

justyna96 Bardzo się cieszymy, że nasza książeczka tak dobrze się sprawdza :)

magdallenka0897 Super pomysł z tą zabawką na specjalne okazje :)

Moja teraz Na etapie łapania wszystkiego co wokół niej. Na macie jak ją położę to mam chwilę aby zrobić coś w domu 

Mata potrafi zająć maluszka na jakiś czas ;) 

Tak!;)

U mnie mały zostaje z mamą bo ja idę do pracy więc babcia zrobiła jedną szufladę akurat tą do której mały dosięga z rzeczami które może wyciągać i zawsze robi tam porządki albo wrzuca klocki, swoje zabawki później na drugi dzień zapomni co tam jest i znów jak pojedzie do babci to codziennie coś innego w szufladzie hihi jak jestem w domu i chce coś zrobić to zazwyczaj daje Jakies pudełeczka i coś do wkładania w nie. W sobotę mu dałam opakowanie po czekoladkach takie zamykane z góry i krokodyla takiego dużego mamy plastikowego , do środka powkladalam karty zwykle do gry i przekładał z pudełeczka do krokodyla. Zabawa była na jakieś dobre 20 min

U mnie zawsze działa to co nie jest zabawką :) tak najlepiej przyciąga się uwagę dziecka :D a jeśli potrzebuje cos zrobić to nie mamy na razie z tym problemu. Córka umie się sama bawić. Myślę że ważne jest aby dawać dziecku czas nie wtedy kiedy się domaga tego ale tak po prostu, samemu z siebie. Wtedy dziecko nie powinno wymuszać płaczem naszej uwagi. U mnie się to sprawdza jak na razie. Mamy czas na wspólną zabawę i na samodzielne eksplorowanie :) 

Zauważyłam u mojej koleżanki że córka bardzo domaga się noszenia, zabawy ale zauważyłam również ze ona tylko daje jej uwagę jak zaczyna marudzić i płacze. Więc próbuje innego podejścia i wydaje mi się ono sensowne na dłuższą metę.  

Lily tak dokładnie u mnie jak mały chce się bawić to np daję coś w kuchni i mówię że jak mama skończy to pójdzie się z tobą pobawić i nie ma problemu ze już teraz chce. Ale czasami jak nic nie robię to tak po prostu powiem przynieś książeczkę albo chodź z klocków poukładany coś. Mały zajmie się soba a jak już nie może wytrzymać to wchodzi na blat i myję naczynia ze mną