Oprócz zdrowej diety w czasie laktacji należy zwracać również uwagę na to, co i w jakich ilościach pijemy. Dzięki odpowiedniej ilości płynów Twój organizm prawidłowo funkcjonuje i oczyszcza się z toksyn, a u kobiet karmiących płyny dodatkowo wspomagają laktację.
ja kawy w ogole nie pije a o alkogolu nie ma mowy…niestety znajda sie takie matki ktore nie zwracaja uwagi na to co wolno pic a czego nie
u mne będzie trudne zrezygnować z kawy… ale czego się nie robi dla dziecka. Są takie napoje o smaku kawy, chyba się na nie przerzucę:)
Ja najwięcej w trakcie karmienia piłam wody mineralnej, mleko musiałam wyeliminować ze względu na alergię synka. Kawę odzwyczaiłam się pić będąc w ciąży.
Kawa to u mnie najlepszy sposób na zaparcia więc nie zrezygnowałam z niej w ciąży ani w czasie karmienia. Moim dzieciom nie szkodziła. Tylko mleko musiałam zmienić na zbożowe(sojowe, owsiane, ryżowe) ze względu na alergię dzieciaków.
Ja wczoraj wypiłam szklankę soku jabłkowego z kartonu, mała cały wieczór przepłakała. Nie wiem czy to nie po tym soku ;(
Jednak woda mineralna jest najbezpieczniejsza, co mnie podkusiło żeby pić ten sok.
napewno po tym soku …moze za duzo wypilas
ja wodę mineralną i soki jabłkowy też piłam ale małej nic nie było
Ja przeważnie tylko wodę niegazowaną piłam.
Mój lekarz mówi, że lampkę wina po karmieniu można wypić jeżeli dziecko spi dłużej niż 2 odziny bo po takim czasie po alkoholu w mleku nie bedzie juz sladu.
Ja w trakcie karmienia nie piłam alkoholu, na pewno bym się nie zdecydowała na wypicie nawet lampki wina.
Ja też nigdy bym się nie zdecydowała nawet na lampkę wina.
mnie nawet nie ciągnie do alkoholu, więc myślę, że nawet podczas laktacji nie będę miała problemu żeby go sobie odmówić, bo wolę nie ryzykować
mnie w ogole po porodzie jakos nie ciagnie nawet do piwka … nie mma ochote nawet na szklanke piwa
ja pilam maleka duzo i co sie pozniej okazalo dziecko skaze bialkowa dostalo no moje mleko bo za duzo bialka mialam
teraz na zbliżające się ciepłe dni idealna będzie woda z dodatkiem mięty i limonki/cytryny, super na orzeźwienie
Ja również piłam dużo wody.
nie słyszałam o tym żeby kawa zbożowa pobudzała laktację
ja polecam wode i herbatki owocowe dobra jest tez kawa zbożowa