Kącik montessori

U mnie tak to wygląda

2 polubienia

No to masz porządek przynajmniej :slight_smile: ja miałam kojec przy starszej ale siedzieć nie chciała w nim, młodszej rozłożyłam ale też nie chciała w nim byc 🫨🫨

@MamaSloneczka u nas jest dokładnie taki sam kącik :laughing::laughing::laughing:

Młoda ma swój pokój, tam półka z książkami, regał z zabawkami, robimy rotację itd ale to i tak bez sensu bo wszystko ląduje w salonie :stuck_out_tongue_closed_eyes: mata jest do przetaczania się. Nawet kupiliśmy jej fotelik ostatnio do siedzenia, lubi go bardzo ale i tak dalej ściąga nam poduszki z kanapy i siada na nich :sweat_smile:
Najlepsza zabawka na której można się huśtać wspinac kłaść itd są rodzice szczególnie tata​:smiling_face::face_with_peeking_eye:

Aaaaa to na górze też mają pokój do zabaw ale mnie sie wychodzić tam ie chce ciągle bo tam jest strasznie gorąco a w lecie to juz wgl suna tam jest :flushed:

Ja mam mieszkanie więc nie ma daleko do pokoju :laughing: a i tak duży pokój robi za bawialnie

@Alka_01 my mamy matę yoka i bardzo polecamy. Według mnie ciężko zrobic piękny estetyczny i poukladany pokoik dla maluszków bo czas z dziećmi to później weryfikuje. My przestrzeń do zabawy mamy w salonie bo tam najwięcej czasu spedzamy.

Co do gryzaków to był taki wątek ostatnio i tam było dużo polecajek.

1 polubienie

Wiesz co, mój nie jest tam zamykany i zmuszany do siedzenia …. Dlatego lubi tam sam wchodzić sam i siedzieć i się bawić :smiling_face_with_three_hearts:

Ja ogólnie nie robię kącika Montessori mamy namiocik tipi i jak dziecko chce sobie iść wyciszyć się to wchodzi sobie i się bawi ,

Szczerze uważam że tego montessori jest po prostu za dużo. I nie do końca mnie to przekonuje. Oczywiście są niektóre kwestie które jestem jak najbardziej za. Ale prawda jest taka że żyjemy w takim świecie a nie innym i to jest tworzenie poniekąd sztucznych warunków

1 polubienie

Nie słyszałam jeszcze takiej nazwy. Ale ja jestem nowa w macierzyństwie wiec troche się dowiem na forum :blush:

1 polubienie

@Wesola95 dzieki za info :heart:

Ja narazie przestrzeń zrobię w takim pokoju moim biurowym, nie za duży kącik będzie ale lepszy taki niż żaden a też raczej wolałabym oddzielić pokój z zabawą z sypialnią :sparkles:

Oo i jak Ci się sprawdza kojec bo wiedze ze coraz więcej osób go kupuje

Bardzo dobrze. Ale ja nie kupowałam go z myślą by małego tam zamykać i robić swoje. Chodź zdarza się że go tam na chwilę zamknę jak myje podłogę ale zazwyczaj się czymś bawi …
Młody się ze to jego miejsce zabaw i tam włazi i się bawi :wink: i robi to często w ciągu dnia

Ja mam koniec bo inaczej nie mogłabym funkcjonować. Mając dwoje dzieci gdzie masz różnicę 5 lat i starsza ma tendencję do odkładania rzeczy które nie powinny być w zasięgu ręki młodszej. Więc jest to bezpieczna przestrzeń dla małej

o ja tez się zastanawiam nad tym kojcem :smiley: gdzie kupowałaś?

Też zależy jaki masz metraż i na ile sobie możesz pozwolić fajny jest lionelo ale on jest jakiś duży

ja będę miała sporo miejsca, bo córka będzie miała pokój cos koło 17m2 i chcemy go fajnie zagospodarować

Ja kupowałam na allegro. Dla mnie istotny byk jego rozmiar bo nie każdy by się zmieścił do salonu

1 polubienie

Ja miałam to samo wiedziałam że ja muszę mieć 150 na 150 A zazwyczaj pojawiają mi się 150 x 200 a dokładnie miałam wnękę 150 na 190 żeby zmieścić kojec

1 polubienie