Karmienie i miesiączka

Silver przyznam, ze brak miesiączki mi nie przeszkadza :wink:
A nawet się ciesze, że póki co go nie ma.
No i faktycznie ciekawe czy za miesiąc będziesz miała okres

Silver ja miałam tak że po połogu dostałam miesiączke A później nic Dopiero po 5 miesiącu gdzieś od porodu dostałam następna więc nic straconego

Witam wszystkich. Nie wiem jak u Was ale u mnie ani widu ani slychu o miesiaczce. Karmie coreczke tylko piersia. Lekarz powiedzial ze miesiaczki moge nie miec przez pol roku jak nie dluzej - kwestia indywidualna kazdej kobietki. Jedyne co to np widze jak hormony mi buzuja- w momenciw.w ktorym mniej wiecej powinnam miec miesiaczke, lub tez jak przy miesiaczkach byly zachcianki lub bol podbrzusza- konsulowalam ten bol i jest on zupelnie “normalny” nic sie niepokojacego nie dzieje. Pozdrawiam

Witam,
u mnie przy karmieniu piersią, miesiączka pojawiła się prawie po 6ciu miesiącach po porodzie.

Mala ale skąd wiesz że to czas w którym powinna być miesiączka? Tego się nie da nawet określić bo po ciąży i połogu miesiączka może się pojawić A nie musi i nie wiadomo kiedy będzie i jaka będzie bo może być inna niż przed ciąża inna długość cyklu może być inna ilość dni itd

U mnie miesiączka pojawiła się jak jeszcze miałam synka napiersi. Dość szybko dostałam okres. U mnie stres nerwy. Więc okres jest nieregularny i też wszystko do siebie powraca to też jest pewnie przyczyna czemu tak jest ale w większości pewnie stresu.

U mnie miesiaczki na dobre zaczely sie po roku karmienia; karmilam lacznie 2.5 roku. W pierwszym roku kp byly dwa plamienia ktore pokrywaly sie z okresami lepszego snu u corki :wink: Ale gdy przerwy w nocnym karmieniu znow sie skrocily, to i plamienia sie nie pojawialy.

A ja dostałam podobno pierwsza od razu po połogu al później do 5 miesiąca nie było dopiero po 5 miesiącach od porodu ponad dostałam miesiączke następna

A ja miesiąc po połogu dostałam miesiączkę a kolejna za 8 miesięcy jak skończyłam karmić syna.

Tinka i tak sie zdarza że czasem jest tak że miesiączka znika bo wlansie laktacja się bardziej rozkręca i przy laktacji organizm nie byłby w stanie zadbać o ciążę ewentualna więc dlatego miesiączki nie ma aż do skończenia karmienia piersią A niekiedy organizm daje radę i rusza miesiączka normalnie i kobieta może zajsc w ciążę:)

Po pierwszym porodzie miesiączka pojawiła się 9 miesięcy później a po drugim 7 miesięcy.
Faktycznie mówi się że kobieta nie zajdzie w ciążę jeśli jej organizm nie będzie gotowy na jej utrzymanie.

Przepraszam że powielilam wątek, nie wpadłam na to żeby poszukać, tylko od razu chciałam znać odpowiedź jeszcze raz przepraszam :*

ja tak juz mam drugi raz :wink: z pierwsza corka ktora kp 22 miesiace mialam 4 miesiaczki przez caly ten czas z roznymi odstepami czasowymi… teraz kp druga 5 miesiecy i 3 miesiace po porodzie mialam, pierwsza miesiaczke teraz cisza… moja ginekolog mowi ze tak sie zdarza bo kp praca hormonow jest zaburzona…

Mloda mama tak może być ale warto dla pewności skontrolować to czy faktycznie jest wszystko ok czy może coś się dzieje.
Bo np ja dostałam pierwsza miesiączke po połogu A później nic Dopiero po 5 miesiącu już regularnie dostałam pomimo karmienia ale zdarza się tak że kobieta nie ma miesiączki do skończenia kp dopiero po zakończeniu karmienia dostaje więc różnie może być:)

Młoda mama dokładnie tak jest w czasie kp hormony szaleją w naszym organizmie. Czasami zdarza się, że jest miesiączka a później przerwa i kolejna pojawia się po zakończeniu kp a czasami miesiączki są w różnych odstępach czasu, nie są w ogóle regularne.

Aisa mama napisała, że była u ginekologa i nic się nie dzieje.

Moja siostra tak miała ze okres dostała normalnie a drugi nie po 30dniach tylko chyba po 40 jakos tak. A ja jak staralam sie o drugiego synka to zawsze mialam regularny okres co 30dni i zawsze regularny a tu spóźniony po 10dniach dostalam, lekarz mowil ze czasem tak bywa…a ja bylam ucieszoba ze sie szybko udało ale niestety ale za to w następnym miejscu się udało;). A ja karmie ju 7mc idzie a okresu brak. Ciekawe kiedy dostanę.

Ewciaos niekiedy jest tak ze do końca karmienia nie ma okresu:)

Kasia faktycznie nie zauważyłam:)

Ewcia możesz miesiączkę dostac już za niedługo bo zaczynasz rozszerzać dietę to i troszkę rzadziej będziesz podawać pierś ale równie dobrze możesz dostać miesiączkę dopiero jak skończysz kp. Tutaj nie ma absolutnie żadnej reguły.

Ewcia zgadzam się z dziewczynami, przy karmieniu piersią okres może pojawić się w każdej chwili lub wcale. U mnie pojawił się już w drugim miesiącu po porodzie. Na tą chwilę jest cisza. Z córką pojawił mi się pięć miesięcy po porodzie i następne miałam już co miesiąc. Także u każdego może pojawić w różnym odstępie czasowym.

Ewciaos kiedy miesiączke dostaniesz to sprawa indywidualna tak jak piszemy może być że przy rozszerzaniu diety dostaniesz miesiączke A może być że do końca karmienia jej nie będzie albo gdzieś po roku dostaniesz pomimo że będziesz karmić to jest indywidualna sprawa organizmu przeważnie jak pojawia się miesiączka to znaczy że organizm jest gotowy na następną ciążę nawet jak się pojawia w czasie karmienia :slight_smile: