Karmienie i miesiączka

Po porodzie, gdy już jest miesiączka może być ona nieregularna, tak samo gdy zaczniesz stosować antykoncepcję hormonalną. Wszystko musi się ustabilizować w organizmie a to czasami trwa - u jednych kobiet szybciej a u innych dłużej to trwa :slight_smile:

To sprawa bardzo indywidualna. Moja znajoma karmi piersią bliźnięta i po 3 miesiącach dostała okres. Mój syn ma 3,5 miesiąca i u mnie raczej na miesiączkę się nie zapowiada.

Sprawa indywidualna. Moja siostra dostała dopiero jak przestała karmić

Przy pierwszym dziecku miesiączkę dostałam, kiedy przestałam odciągać pokarm. Teraz córcię karmię już dwa miesiące i na razie miesiączki brak.

Ja mam koleżankę która karmi tylko piersią bez żadnych problemów i teraz (2m po urodzeniu) dostała okres. Także nie ma tu reguły. Najgorzej jak nas dopadnie niespodziewanie 

Tak to normalne, przy karmieniu piersią cykle mogą być nieregularne. Mi wypadł cały jeden cykl. Tez byłam zdziwiona. Byłam na wizycie u ginekologa i wyjaśnił, że tak właśnie przy karmieniu piersią może być.

Z poczatku miesiaczki sa slabe. Potem juz zaczynaja byc normalne. Ale tez miesiaczka moze sie pojawic po dwoch tygodniach od ostatniej. Wszystko chormony, ktore wracaja do pracy i takie rzeczy moga sie dziac. 

nie ma reguły dlatego warto być zawsze gotowym. Uważam, że kilka sztuk środków higienciznych w torebce czy torbie z rzeczami dla dziecka nie zaszkodzi, a może nam pomóc i zaoszczędzić stresu 

J atwz uwZam że warto mieć podpaski w razie co jednak. 

No pewnie jak to mówią przezorny zawsze ubezpieczony. Ja karmie malutką 5 miesięcy teraz leci 6 miesiączki nie było i narazie nie ma 

Patka bo to może być nawet tak że dopiero dostanie się jak skończy się karmić niekiedy dostaje się już jak się karmi różnie to bywa i dużo zależy od organizmu po prostu. 

U nas dalej brak, a to już 5 miesięcy, także nie wiadomo, kiedy się pojawi ;)

Ja biorę teraz tabletki a więc dopóki będę je brała to miesiączka i tak nie nadejdzie dopiero może po odstawieniu kiedy przestanę już karmić i przejdę na tabletki dwu składnikowe. Po paru dniach jak zaczęłam je przyjmować to dostałam delikatnego krwawienia 

Ja dostałam pierwszy okres po porodzie prawie równe pół toku po. Zawsze mam przy sobie wkładkę, tampon czy podpaskę. Po co się stresować i szukać sklepu, kiosku na cito.

Megg robię tak samo. 

Patka ale 2 składnikowe z teho co się orientuję można już brać nawet karmiac piersią ale po chyba pół roku od porodu. 

Moja przyjaciółka kp bliźnięta a mimo to okres dostała po 4 miesiącach od porodu. także wiele zależy od organizmu, od hormonów.

Aisa nie wiedziałam nic na ten temat jeżeli nadal będę karmiła to zapytam lekarza o to na najbliższej wizycie 

paatka202 też brałam tabletki jednoskładnikowe i faktycznie jest tam uwaga, że miesiączka może się nie pojawiać. Ale u mnie to akurat było bez znaczenia, bo okresu nie mam przez laktację. Natomiast tabletki odstawiłam.

Ja 4 miesiące po porodzie, kp i w drugim miesiącu miałam dziwne plamienia ale już później do tej pory nic się nie pojawiło. 

Też noszę ze sobą zawsze wkładkę i podpaskę chociaż bo różnie to bywa 

Magicznypazur teraz bralas tabletki? Czy po pierwszym porodzie? Odstawiłaś bo działo się coś? Czy tak po prostu?