Niestety, ale to możliwe. Najczęściej to wynik infekcji wirusowej, bakteryjnej, albo alergia. Po opisie wydzieliny najprawdopodobniej ma podłoże wirusowe. Powinnaś jak najczęściej układać dziecko na brzuszku, aby mu to łatwiej wypływało i nie zalegało, co może doprowadzić do pogorszenia sytuacji. Ważne jest wietrzenie pomieszczeń i odpowiednie ich nawilżenie. Oczyszczaj nosek solą fizjologiczną, a potem gruszką czy aspiratorem, w zależności co posiadasz. Inhalacje solą fizjologiczną też są wielce wskazane. Można zakupić maści inhalujące, czy plasterki udrażniające, są od 1 dnia życia. Jak karmisz piersią, to jak najczęściej przystawiaj dziecko, nie ma nic lepszego. Dodatkowo możesz spróbować zakroplić własne mleko do otworów nosowych. Jak wydzielina stanie się zielona, czy pojawi się gorączka udałabym się do lekarza. Jak jest tylko przezroczysta wydzielina pozostałabym przy sposobach bez ingerencji lekarza.
Witam. Czy jest to możliwe że niemowlak może mieć katar? Mój synek 10 tygodniowy od tygodnia czasami charcze nosem i jak leży na brzuszku to mu leci przezroczysta wydzielina z nosa tak lekko. Czy powinnam się tym martwić?
Rena_cz dziękuję za radę
Na katar u mnie sprawdzili się moje mleko. Zamiast soli fizjologicznej zakraplalam swoje mleko. I oczyszczalam nosek przed każdym karmieniem. Mleko matki ma wiele cennych właściwości właśnie jedno z nich to działanie bakteriobójcze i nawilżające więc jak znalazł na katar. Możesz spróbować i mojej córeczki pomogło
Z takim maleństwem nie ma żartów.Sprobuj najpierw walczyć domowymi sposobami.Zakrapiaj wodą morską i oczyszczaj nosek aspiratorem.Dodarkowo rób inhalacje z soli fizjologicznej.Jezeli zauważysz pogorszenie i dojdzie dodatkowo jakiś kaszel czy gorączka , niezwłocznie udaj się do pediatry.
Nie będę powtarzała tylko mogę powiedzieć że dziewczyny podały takie sposoby walki z katarem które i ja zawsze stosowalam.
kasiek tak to mozliwe ale rowniez moze to nie byc katar tylko tak niektore niemowlaki maja inaczej nazywa sie to ze dziecko nie ma jeszcze dobrze rozwinietr drogi oddechowe i ono jeszcze tak jakby charczy i moj synek tak mial poszlam do jednej pediatry a ona a ze ma katarek a to odciagac caly czas odciagac i przepisala inchalacje 1-2xdz z soli fizjologicznej po 2tyg nie widzialam poprawy ale malo co lecial katar, prawie ze nic tylko jakby synek mial w srodku ten katarek dop inna pediatra powiedziala ze to tak dzieci maja ze cos tan mowila o drogach oddechowych, juz nie pamietam i ze tal maja dzieci do ok pul roku, czasem slzuej i moj synek tak mial ok 5-6mc, ale warto zbadac to u pediatry.
Zdecydowanie to możliwe i najlepiej odciagac maluszkowi ten katarek ja bym się wybrała do pediatry bo to może być nic takiego ale może być to infekcja jakaś niestety.
Aiisa zgadzam się z Tobą wizyta jak najbardziej jest konieczna. Lepiej sprawdzić i wiedzieć czy wszystko jest okej.
Choć ja też ze swoją chodziłam parę razy bo wyciągałam białe fluczki i chrobotala. I jak się okazało to było od ulewania. Że wszystko było wporzadku żadnej infekcji nie miała. Ale też 3 razy co 3 dni musiałam chodzić bo chciała zobaczyć czy rzeczywiście się nie myliła i czy przypadkiem nie rozwija się dopiero infekcją. Ale jak się okazało na końcu jednak to przez ulewanie.
Nasza córeczka ma 2,5 miesiąca i też zdarza się jej mieć katarek. Najczęściej wtedy aplikuję sól fizjologiczną i po chwili korzystam z aspiratora do nosa by jej oczyścić nosek.
Sól fizjologiczna też stosowałam ale jak zaczęłam mleko zakraplać to szybciej minał katar
Dokładnie, z takim maluszkiem najlepiej do lekarza. Nam jeszcze pomaga maść majerankowa i inchalacje, z solą fizjologiczną, albo isonasin. Ale najpierw wizyta u lekarza, bo jak się okaże, że to od alergii, to tymi sposobami się go nie wyleczy.
Takie maluchy często mają katar. Przecież niedawno zdarzył przyjść na świat to też musi się przyzwyczaić do różnej pogody. Warto się udać do lekarza. Czasem jest tak że to jeszcze od porodu wszystko schodzi, przynajmniej tak słyszałam kiedyś od lekarza. Więc ja bym się na zapas nie martwila. Zwłaszcza że jest kataru mało. Pamiętaj wierzyć i nawilzac pomieszczenie, w którym śpi dziecko.
Inhalacje , odciąganie glutków i aromactiv baby żel powinny pomóc jeśli to tylko lekki katarek. Trzeba pamiętać o odpowiednim nawilżaniu powietrza czy nawet dobrym wietrzeniu pomieszczeń. Teraz o tej porze roku to nie problem ,ale taki maluszek katarek może złapać wszędzie, mogą to być nawet jakieś alergeny .
Zastosować nasze rady. Jak nie pomoże po 2-3 dniach ja bym się udała do lekarza żeby się upewnić.
Mozna też wkropic mleko z piesi Jesli się karmi piersią też to pomaga na katar
Aiisa. ja tak robiłam i szybciej się pozbyłam.kataru u dziecka
Aneczka tak bo mleko mamy ma właściwości antybakteryjne dobrze nawilża i generalnie ma dużo więcej zalet:)
To prawda też dużo o tym czytałam
A ile u waszych maluchów trwa katar? U nas też się zaczął jak młody miał 10 tygodni i trwa już dwa tygodnie. Po prostu chrumka. Nie przeszkadza mu jakoś bardzo w spaniu.
Zastanawiam się czy to nie od ciągłego ulewania i czy to może sprawiać, że on nie mija. Wiadomo, jak mu się uleje to wydzielina jest biała, jeśli nie to przezroczysta. Zakrapiam i odkurzam ale ile można. Lekarka mówi, że to tylko katar