A wiesz co , no dalej ulewa ,nawet i 2 h po jedzeniu
teraz jej idą górne dwójki wiec paluchy noc stop w buzi plus wszystko co pod ręką wkłada i w ten sposób też się jej rzygnie wszystkim
pieluchy jej wiąże wokół szyji ale i tak to mało daje bo jak rzygnie na panele , zabawki to wejdzie w to i galotki skarpetki sweterek do wymiany od razu bo wszędzie rozmaziane
a zapach tego to bedzie mi towarzyszył do konca moich dni…
Przez to tez jakoś nie mam ochoty ani na wyjścia na miasto ani nic, najgirzej mi bylo przez pierwsze 4 mce i codzinnie miałam nadzieję że tak o samo zniknie.
Teraz ma 8 mcy a hmmmm no tak w sumie srednio jej to ustało - nie wiem czy nie zapisać jej do gastrologa czy moze przesadzam - wg pediatry wyrosnie z tego /przy niej na bilansie też tak hlustała i dla niej to był przetrawiony pokarm a dla mnie smutek , że znowu/ wiesz to samo może powiedzieć gastrolog.
Siedzi , robi male kroczki kolo mebli , łóżka, pionizacja jest a tu mało tej poprawy ![]()
Wiem co czujesz ![]()
Smoczek dalam w Sylwestra czyli 13dni po urodzeniu ![]()
Ulewal niemilosiernie. Z wagi spadl 380g(usypial przy piersi) i na wizycie patronazowej 5stycznia(niecale 3tyg) juz ja przebil o 100g.
Odruch ssania ma spory, ale ja mu smoczka daje jak nakarmie go z dwoch piersi max po 15min(tak mi doradzala doradca laktacyjny). Bo ponoc te 15min to rzeczywiste jedzenie pozniej to bobas zaspokaja tylko potrzebe tulenia.
Czasem tylko z jednej bo juz sam sie odrywa i zasypia. Jak soe wybudza po chwili i szuka piersi dostaje smoczka i spi tak max 3-4godziny.
Mój synek przekroczył wage urodzeniowa w 7 dobie, karmiłam tylko piersią, ale po tym tygodniu trochę nam się posypało KP, po 1,5 tygodnia od urodzenia miałam straszne zapalenie piersi i synek najzwyczajniej nie chciał pić mojego mleka z prawej piersi (tej z zapaleniem) a z lewej się nie najadał więc w ciągu kilku dni spadł bardzo na wadze, ale nie pamiętam już ile.
Smoczek podałam chyba po tygodniu albo i trochę później bo synek miał bardzo dużą potrzebę ssania, jak tylko go przystawiałam to ssał za płytko i za mocno, więc trochę żałuję że nie wprowadziłam smoczka szybciej, może uspokoił by się na smoczku i jadłby spokojniej…
A kiedy masz kolejną wizytę patronażowa ? Może powiedz położnej żeby zerknęła jak karmisz, może źle się przystawia i przez to później ulewa ? Albo może ma zbyt duże napięcie.
Synowi dałam smoczek od razu w szpitalu . Córce również go dałam w szpitalu , tyle że go nie chciała. Wypluwała go i odwracała głowę . Także odpuściłam smoczkowe próby.
Ja bardzo się wzbraniałam przed daniem smoczka ale już w szpitalu mi zasugerowała jedna położna żebym dała smoka i chociaż przez chwilę się przespała. Później w domu mąż nalegał żeby dać smoczek a ja się bałam że nie nauczy się piersi przez to i dostawał w naprawdę krytycznych momentach. Później i tak musiało wlecieć dokarmianie butlą więc pierś i tak odrzucił ![]()
Co do powrotu do wagi urodzeniowej to wrócił dopiero między 2 a 3 tygodniem
A dużo Twoja córka straciła na wadze po porodzie?
@MamaSloneczka no zapach jest okropny. Ja też syna przebieram. Córka szwagierki ma 13 miesięcy a dalej potrafi ulac i oni też się tym nie przejmują. Mi się wydaje,.że najważniejsze, żeby tego ulewania było coraz mniej. Jeszcze jak pediatra to widziała. Myślę, że lekarz by się przejmował jakby były problemy z przybieraniem, a tak to oni wiele traktują jako normę.
250 gram, z tym że w pierwszym tygodniu po wyjściu waga stała i dopiero w 2gim tygodniu zaczęła rosnąć. Położna mówi, że to ok bo waga teraz rośnie a nie spada i żeby nie dokarmiac bo jest ok
Dzisiaj przyjdzie to zobaczymy co powie
Ostatnio zeacrenowalam obrazek dla was z mysla , ze byście to docenily tak jak ja . Wiec teraz wam wstawie , bo musze , bo sie udusze . Tak mniej więcej to wyglada jak staramy sie niesmoczkowac dzieci ![]()
@Efektdomi najwazniejsze , ze nie spadala . Ja sie balam dokarmiania , bo duzo osob mi mowilo , ze jak dziecko zasmakuje jedzenia z flachy to odrzuci piers , chociaz na szczescie u mnie tak nie jest
Ehh nie strasz nawet
a czemu ich dziecko ulewało ? Wiesz może ?
O u nas tez sie caky czas ulewa i podałam smoczek. Mlidy ma miesiac, wczesniej nie chcial smoczka, ale szukalam taki ktory zaakceptuje
Dzisiaj zważyłam mała i w 14 dobie brakuje je 20 gran do wagi urodzeniowej
Ej to 50 gramow to super wynik !
Dzisiaj tez ważyłam 40 min po karmieniu a wczoraj po długim, nocnym śnie. Wiec pewnie to tez wpływa na wage. O 14 bedzie polozna to znowu pewnie bedzie inna ![]()
Ale tez od wczoraj wisi na piersi all day all night ![]()
Ja tez jak przychodziła polozna i chodzilam do pedoatry to sie zastanawialam jak to jest
bo przeciez przed kupka ta waga bedzie wieksza
a po juz mniejsza , ja wiem , ze to niewielka roznica ale no kurde jednak… tym bardziej , ze przy kp to kupka moze byc nawet raz na 10 dni ![]()
Nie przejmuj się bo córeczka rośnie swoim stabilnym tempem
waga może się właśnie zmienić po zmianie pieluszki, po jedzeniu itd ja przychodziła do nas położna to waga pokazywała zupełnie co innego niż waga później u pediatry (u pediatry zawsze wychodziło mniej) i pediatra mnie uspakajała że waga wadze nie równa i żeby się tak nie przejmować bo wszystko jest ok.
Synek wrócił do wagi urodzeniowej po tygodniu, ale to mocny ssak i po miesiącu miał kilo na plusie od urodzeniowej. Córka gorzej przybierała i muszę ją dokarmiać, do wagi urodzeniowej wróciła w 16 dobie, ale to już z pomocą butelki. Chciałam ją odstawić od butli i karmić sama piersią jak już miała przyrosty prawidłowe ale po kilku dniach próby widzę na wadze że muszę jej podawać więcej. @asiam1 przed wypisem ze szpitala ważyły córkę po nakarmieniu i z suchym pampersem bo wyszlo że przybrała 100g
położna 3 razy ważyła a ja tłumaczyłam że zawsze ważyli przed karmieniem a tym razem jest świeżo po
To jest super wiadomość
ważne jest też to aby kierować się jedną wagą
np w przychodni bedzie inna i pokaże inny wynik, położna może mieć inną a my jako mamy też inną wiec ważne aby się odnosić do jednej
też jak waga pokazuje czasami głupotki to trzeba ją skalibrować ![]()
Może ten gastrolog to nie jest zły pomysł. Uspokoi cię że wszystko jest w porządku, albo pomoże z tymi ulewaniami. Ja wiem że niby powinniśmy ufac lekarzom ale no niestety… U nas w przychodni są np. tacy vo twierdzili że młodej trzonowce idą, a miała dopiero jedynki ![]()
![]()
![]()
Najważniejsze nie fiksować się na wadze dziecka aż tak a na przyrostach czy są odpowiednie ![]()
A że smoczkiem jeśli masz uregulowana już ta laktację to myślę że podanie smoczka nie będzie złym pomysłem
ja smoczek dalam juz w szpitalu
usłyszałam wedlug fizjo powinnam dawac jak najwięcej piersi czy smoczka by sobie “masowal” z względu na napięcie
@MamaSloneczka co do wagi szkoda sie przejmowac bo czasami dzieci nabieraja wagi skokowo i czasami np po 10g dziennie czyli dużo ponizej normy a pozniej nadrabiaja po 50g dziennie ![]()
ja zawsze mowie ze dzieci to nie zaprogramowane roboty zyjace w ideal tabelek