Super że wszystko jest dobrze
nie miej myśli że jesteś zła mama czy robisz coś nie tak, jeśli mała rośnie, śpi, je, uśmiecha się, jej przyrosty tygodniowe są dobre to nie martw się! Ja mam koleżankę i jej córce waga spadła bardzo diametralnie, lekarze się czepiali że ma mm podawać że mała ma małą wagę i jest w najniższych centylach, dziś ma 1.5 roku jest drobna (ale jej mama też jakaś duża i wysoka nie jest ) ale świetnie się rozwija, super do przodu idzie w umiejętnościach, żywa pogodna, a ta koleżanka też się zadręczała ile mała zjada z tej piersi czy nie za mało itp.
My daliśmy od razu w szpitalu. Jeśli laktacja jest ok to można i nie ma jakiegoś terminu ustalonego podobno ![]()
Słuchajcie czy to tylko u nas tak ? Dałam smoczek bo młody ulewał bo jadł puszczał bo się najadł no i chciał do zaśnięcia i uspokojenia cyca więc znowu jadł i ulewał bo za dużo. Dostał smoczek i teraz na cycku mam wrażenie że płycej łapie.
U synka bylo na odwrót, od początku za płytko łapał pierś i butelkę, dawałam smoczek żeby sie uspokoił i czasami przed karmieniem piersią żeby wylądował najpierw emocje na smoczku a nie na moim sutku. Synek miał zwiększone napięcie i przez to za płytko chwytał. Może u Was jest podobnie? Od kiedy wyeliminowaliśmy problem z napięciem synek od razu lepiej chwyta butelkę
Nie no bo od urodzenia pięknie chwytał. A teraz muszę trochę podrażnić go cyckiem żeby otworzył buzię bo łapie sama brodawkę
A może trochę ułożenie przy karmieniu zmieniliście ? U nas było podobnie ale zauważyłam, że ukladam go do karmienia bardziej niedbale. Mieliśmy też napięcia i osteopata podziałał. U nas teraz problem, że synek nie chce smoczka ciumkać i wypluwa od razu. Próbowaliśmy już różnych i nie mozemy dopasować ![]()
Synek tak się przyzwyczaił do cyca, że teraz nie zasypia bez cycka
a chciałabym żeby umiał ze smoczkiem zasnąć. Męczące troszkę się to robi.