Jak córka była mała nie miałam zamiaru przekłuć jej uszu, choć padały pytania, kiedy będzie miała kolczyki. Uważałam, że córeczka jest ślicznym dzieckiem i nie potrzebuje ozdób w uszach. Myślę, że niektóre mamy chcą, aby wiadomo było, że to dziewczynka i dlatego już kilkumiesięcznym bobaskom przekłuwają uszka.
Ja również w tej kwestii nie oparłabym się na własnym komforcie i satysfakcji z tego, że moje kilkumiesięczne dziecko powinno mieć kolczyki bo jest dziewczynką. Ja sama miałam przekłuwane uszy w wieku 5 lat na swoją prośbę, że chcę nosić kolczyki. Nie oceniam i nie potępiam rodziców, którzy robią to malutkim dzieciom, być może jest to jakieś wyjście gdyż maluch nie odczuwa strachu i potem nie pamięta tych chwil, a faktycznie taka mała księżniczka może wyglądać słodko. Jednakże osobiście wstrzymałabym się do czasu, aż dziecko samo poprosi, wybierze biżuterię i bedzie miało satysfakcję, że to była jego samodzielna decyzja i znak, że zaczyna uczyć się mowy swojego ciała.
Również nie zdecydowłam się na przekłucie uszu mojej córeczki. Czekam aż ona wyrazi na to chęć.
Widząc maleństwa które mają już kolczyki w uszkach często zadaję sobie pytanie czy jest to dla nich komfortowe… Obserwując moje dziecko mam pewność że często dochodziłoby do różnych podrażnień. Mozliwe że dziecko tego nie czuje ale takie słodkie maleństwo nie potrzebuje dodatkowych błyskotek by być zauważane w towarzystwie. Jednak każdy ma inne zdanie na ten temat i należy je szanować.
Ja poczekalam aż moja córka sama zdecyduję i w wieku lat 4 podjęła sama taką decyzję i przekulysmy uszka.
Jak byłam mała to mama poszła ze mną do salonu. Ale miałam już parę lat.
Pamiętam że wystraszyłam się samego strzału pistoletu. Nie bolało aż tak bardzo.
Ja narazić mam dwóch synów ale chciałabym kiedyś mieć coręczne i z tego szczęścia chyba bym zwariowana(jak każda mama corki) i tez przekułabym uszka dziecka w wieku kilku lat,
Właśnie nie podoba mi się to że teraz takie maleńkie dziewczynki kilku miesięczne noszą już kolczyki… Przecież to tylko gadżet… Potem dzieciątko uważa że to normalne i nie ma z tego żadnej radości i frajdy, że dostanie kolczyki … Takiemu maluszkowi na pewno bardziej przeszkadza ból gojących uszek, a nie mówiąc już gdy uszka nie do końca sprawnie się goją i jest jakiś stan zapalny
Owszem może nie znam się bo nie mam jeszcze córeczki ale mi rodzice uszy przekuli w wieku 7 lat bo ja tego chciałam do dziś wspominam to z sentymentem dostałam delikatne śliczne kolczyki które bardzo mi się podobały potem na komunię świętą dostałam nowe inne też dla mnie piękne a teraz dzieci nie doceniają takich drobiazgów jak wszystko mają podane od razu
Moja córka ma 3 latka i nie ma przebitych uszu ze względów bezpieczeństwa . Przebijemy jej jak będzie sama tego chciała
Można kiedy się chce to sprawa indywidualna każdego rodzica uważam
Czyli jaki wiek jest najlepszy na przekucie uszu?
U mnie w rodzinie zazwyczaj na roczek uszka już miały dziewczynki przebite, przynajmniej nigdy z prezentem nie było problemu, jakieś kolczyki i z głowy ��
Beata wydaje mi się że to sprawa indywidualna nie ma określonego wieku bo każdy dziecko jest inne. Jedno cisfs za uszka drugie nie itp
My właśnie jesteśmy umówione na wtorek i będziemy przebijać uszy mi się wydaje że im wcześniej tym lepiej żeby dziecko nie pamiętalo bolu
Bol będzie jak dziecko przez przypadek pociągnie i rozerwie dziurkę
Ja tam nie wiem czy lepiej jak dziecko małe. Ja się boję, ze np.bedzie się paprało to mwijsce i będą problemy, a u takiego małego dziecka gorzej. To jwts moje podejście
Ja tam nie wiem czy lepiej jak dziecko małe. Ja się boję, ze np.bedzie się paprało to mwijsce i będą problemy, a u takiego małego dziecka gorzej. To jwts moje podejście
Ale jak dziecko starsze to tez zbytnio bólu nie odczuje wiadomo już bardziej świadome ale to są szybkie ukłucia.najgorsze to jest pierwsze kilka dni gdzie dziecko dotyka uszu bo nie przyzwyczajone ze cos w nich jest
Przekuwanie uszu tak nie boli
My już po , Laura za uszy nie ciągła więc super szybko i ładnie się goiło , dawała sobie kręcić psikac bez problemów a przy większym może być z tym problem ,mieliśmy plastik chirurgiczny