Kiedy pierwsze ząbki?

Dziewczyny:

1. Kiedy u Waszych Maluszków pojawiły się pierwsze ząbki?
  2. Jakie objawy towarzyszyły pierwszemu (a później kolejnym) ząbkowaniu oprócz spuchniętych dziąsełek ?

hmm chyba koło 6 miesiąca mielismy pierwszy ząbek, ale nie było jakich poważniejszych objawów. Masa śliny, rączki i wszytsko w buzi plus lekkie zdenerwowanie:)

U nas też ok 6m pojawił się pierwszy ząbek a później już kolejne i kolejne 

U nas prócz opuchniętych dziąseł był też katar, który niczym nie dał się wypędzić i syn strasznie się męczył przy tym 

Koło 6 miesiaca 

U córek był to 6 miesiąc. U synka był to dopiero 8 miesiąc już się martwiłam że tak późno. Objawy to ślinienie się, rozdrażnienie. Wkładanie raczek do buzi.

Hmmm córka to już dokładnie nie pamiętam, ale na pewno wcześniej niż syn. Synowi pierwsze ząbki zaczęły wychodzić koło 9 - 10 miesiąca także późno. Jeśli chodzi o objawy to nie było jakiś większych wyróżniających się można powiedzieć, że było tak standardowo czyli jakieś ślinienie się no i być może marudzenie. Pamiętam też jak miał 4-5 miesięcy bardzo się ślinił i też wydawało mi się że już zęby idą jednak to nie było to.

Moja córka pierwszego ząbka miała w wieku 13 miesięcy !!!! To wszystko uwarunkowane z genetycznie moja koleżanka ostatnio pochwaliła się że jej trzymiesięczna córka już ma dwa ząbki. Także z tym to naprawdę różnie może bywać ;d

W większości to z pewnością geny.

Natomiast jeśli chodzi o objawy to czasami to nadmierne ślinienie zupełnie nie świadczy o tym że zęby będą wychodzić lada chwila.

Mój mąż miał 1 zęba w wieku 4 miesięcy hehe 

Nasza córka od paru dni jest okropnie marudna, ma ok.37 stopni do tego mega się ślini i wszystko wkłada do buzki. Jestem ciekawa czy to to

U nas też w okolicy 6 miesiąca wyszedł pierwszy, potem za około pół miesiąca następny. Teraz dochodzimy do 9 miesiąca I widać rozdrażnienie, kiepskie noce pod względem spania czy odkładania od piersi, ciągle rączki w buzi lub inne gryzaczki, właśnie takie napychniete dziaselka,  więc obstawiam że idą jedynki na górze;) 

U synow pierwsze ząbki pojawiły się w 4 miesiącu. Pierwszy syn bardzo dobrze znosil zabkowanie i nawet nie odczułam jego. Za to drugi syn był bardzo marudny, źle spał ale pomógł nam dentosept ;)

U Nas 4 miesiąc już się zaczął i chciałam się zorientować co i jak. Dzięki za odp.:)

Karolinko tak naprawdę musisz obserwować, tak jak dziewczyny mówią, może być wcześniej może być później  :) 

U nas 8 miesiąc przeszliśmy juz ślinienie wpychanie wszystkiego do buzi nawet gorączkę przez 3 dni a zębów jak nie było tak nie ma ale wydaje mi się że bardziej spuchnięte dziąsła ma na dwójke na dole niż na jedynkę 

Pierwsze  ząbki maja czas aby wyjść  do 15 mż. Potem jest poźne ząbkowanie.

Pierwszy ząb wyrzyna się między 4. a 15. miesiącem, natomiast pozostałe pojawiają się podobno w regularnych odstępach czasu.

Moja 17 m sasiadka ma dopiero  4 zęby  pierwsze  wyszly jej okolo 11 mz.

Mojemu  dziecku  bardzo  długo  szly zęby. Podobno będa zdrowe, ale inna sprawa, ze on ma duże  zęby. 

Wiadomo- kazde dziecko w.swoim czasie te ząbki będą miały. Ale jak człowiek poxzyta co.i jak to tez może się przygotować. Np. Kupić coś na dziąsełka itp.

U nas wyszły dwie jedynki na raz chwilę przed skończeniem 6 miesiąca. Poza ślinieniem na początku nic na to nie wskazywało - nie było kataru, gorączki czy biegunek. Zdarzało się, że po zaśnięciu mała zaczynała 2 razy w ciągu godziny, dwóch płakać, co jej się wcześniej nie zdarzało. Mieliśmy maść na ząbkowanie w lodówce - wcieraliśmy ją w dziąsełka. W dzień masowaliśmy dziąsła szczoteczką na palec. Trochę pomagały też zamrożone gryzaki. Nie ma innej rady jak tylko przetrwać ten etap i próbować ulżyć bobasowi w bólu.

U nas wyszły na raz dwie dolne jedynki w okolicy 7-8 miesiąca

Doris.igi mój Mały od kilku dni po zaśnięciu właśnie po 2/3 razy się z płaczem wybudza czego wcześniej nie mieliśmy. Trzeba pobujać utilic i śpi.dalej. 

Całe piastki w buzi już (wcześniej były Paluszki tylko). A śliny to ilości.hurtowe.

Karolinko, możliwe że to ząbki pojawia się lada moment, a może ciut dłużej? U nas bite 3 tygodnie tak wyglądały i o to mamy, jedynkę na górze (te na dole wyszły dużo łatwiej)