Kiedy pierwsze ząbki?

Xyz o to bardzo późno. To rzeczywiście musi być dziedziczne, skoro u taty dziecka też pierwszy ząb pojawił się tak późno.

Młoda zaraz ma 6 miesięcy i na razie mega ślinienie i tyle. 

to może już niebawem wyjdą ząbki :) 

Dopiero po 12 MZ mówi się o późnym ząbkowaniu jednak do 15 jest w porządku. Jak to powiedziała moja pani pediatra gdy pytałam o ząbki małego bo wydawało mi się że 10 miesięcy bez zęba to już długo. ,, widziałaś kiedyś kogoś żeby mu zęby nie wyrosły?,, no i to jest prawdą raz na kilka milionów zdarza się że zalążki zębowe się nie wykształca.

U nas koło 7 miesiąca dopiero był, też już wyglądałam od 3 mc i niby się sliniła, a zęba nie było:D

XYZ a nie martwiłaś się?

Każdy chce żeby te ząbki wyrosły jak najszybciej, a potem jak są te małe igiełki to człowiek czasem myśli, a mógłby wyrosnąć za chwilkę haha. Zwłaszcza jak się dłużej karmi piersia lub dziecko podgryza po rękach ;) chyba że tylko u mnie tak to działa haha 

Też czekam z niecierpliwością na pierwszy ząbek, bo objawy wyrzynania są już długo, długo... Mały ma 6 miesięcy, więc jest jeszcze trochę czasu.

Lea Oj tak, u nas właśnie w granicy 6miesiaca wyszedł pierwszy, ale jest jeszcze dużo czasu wiec nie trzeba się niepokoić. 

Ja tak mocno wypatruje żabka na dole, że nie zauważyłam dwóch na górze, że już na dniach się przebiją  :p

Ja mam wrażenie, że te ząbki mogą już być w dziąsłach na płasko z dziąsłami. Nie jestem pewna, bo mały nie zawsze da zajrzeć do buzi. Słyszałam o sposobie z łyżeczką, ale jeszcze nie próbowałam stukać.

U Nas chyba jakoes kombo bo mam wrażenie że idzie kilka na górze. 

Skończone w tamtym tygodniu 7 miesięcy.

Dolne jedynki  mam już od początku 4 miesiąca.

Lea ja też słyszałam o tym sposobie żeby dać łyżeczkę do buzi i jak będzie żabek to zastuka. Ale w końcu nie zrobiłam tego testu, bo w sumie nie było potrzeby. Po prostu przy masażu dziąselek poczułam pod palcem taką małą igiełkę a kilka dni później udało się już zobaczyć:) myślę, że u Was będzie podobnie :) 

Karolinko może tak być, że w jednym czasie się będzie przebijało kilka, to też może być dość bolesne dla dziecka, więc warto proponować delikatniejsze zabawki i gryzaczki :) ewentualnie w aptece są do kupienia takie łagodzące ból i chłodzące maści, bez środków przeciwbólowych :) 

Tak moja mama sprawdzała tą łyżeczką czy stukają:D ah ci dziadkowie;D

U Nas kolejne 2 ząbki już są- matka szukała na górze a mamy dwójki na dole. Także na dole już 4 ząbki na stanie a na górze coś tam idzie i idzie ale wyjść nie może.

Mamy maści i spray na dziąsła.  ALe górnego to Mały broni strasznie. Ciężko obejrzeć dokładnie co tam się dzieje.

O to ciekawie, że dolne dwójki wyszły przed górnymi jedynkami. Na górze ząbki też się pewnie niebawem przebiją. 

U nas minął kolejny tydzień, Leoś skończył 6 miesięcy a ząbków jak nie było tak nie ma. Nie widzę, żeby mu gdzieś puchły dziąsła, ale płaczki mamy ostatnio często i nie wiem czy to przez zęby czy brzuszek boli, bo rozszerzamy dietę.

U Nas na dole dziasla nie były jakoś spuchnięte stąd tych dwójek się nie spodziewałam totalnie.

U nas jest mega slinienie i wpychanie wszystkiego do buzki,  ale dopiero 3 miesiąc więc pewnie jeszcze poczekamy

U nas ząbek wyszedł w 11 miesiącu. Teraz mamy skończony rok i idą górne jedynki myślę że dzień dwa i któraś będzie bo je widać przez dziąsła. Rączki do buzi wpychał kilka miesięcy i ślinienie też było większe. Ale mam wrażenie że tydzień przed jest najgorzej mały się budzi z płaczem, maruda w ciągu dnia i ślina po podłogę później się to uspokaja i za kilka dni jest ząb więc chyba wcześniej to dziecko się morduje a samo wyrzynanie nie jest już takie bolesne 

U Nas już 3 miesiąc śliny a śliny.  Sliniaków parę na dzień. Jak Mały pełza to też wszędzie ślina-.i najlepsza zabawa to jej rozcieranie po podłodze czy macie. I też dosłownie wszystko do buzi na okrągło. 

U nas ślinienie i wkładanie rączek do buzi też zaczęło się około 3 miesiąca. Minęły już 3 miesiące i dalej jest to samo, ale zębów jeszcze nie ma. Długo się wyrzynają te zęby. I wszystko po to, żeby na starość znów zaczęły wypadać :D

To u Nas cztery na pokładzie i idą na górze kolejne.