najważniejsze aby nie przyspieszać za bardzo tego etapu bo nie ma takiej potrzeby… będzie widać że dziecko już siedzi i jest gotowe na spacerówkę
Oprócz tego że nie ma potrzeby przyspieszania etapu siadania i zmiany wózka z gondoli na spacerówkę, to może to być szkodliwe dla kręgosłupa dziecka, który jeszcze nie jest gotowy na taki etap. Wszystko w swoim czasie.
Widzę że tylko ja tak szybko przesadziłam córkę do spacerówki bo po 4 mcu ale leżała na pół lezaco tak jak w bujaczku . Do 4 mca spacery to była katorga dla mnie bo tylko wlozylam do wózka a był ryk nie z tej ziemi i próbowałam już nawet śpiąca włożyć to po 5 minutach spaceru budziła się . Dlatego jak włożyłam ja do spacerówki ( był to maj ) widziała co się dzieje i nie płakała a jak zasypiala to spała fajnie na całkiem leżąco.
Tutaj jeszcze bym zastanowila się nad rodzajem spacerówki bo ja np miałam ze sztywnym oparciem i wkładka taka jak BabaYaga pisała jak od nosidełka tylko że specjalna do spacerówki bo np nie wyobrażam sobie włożyć dziecka w takim wieku do typu parasolka .
Z synem teraz np nie mam problemu ( tfu tfu ) bo Ur się w lipcu i do marca, kwietnia napewno nie zmienimy bo lubi jeździć w gondolce a i zawsze cieplej będzie mu w zimę.
Parasolka zdecydowanie jest dla troszkę starszych dzieci które już pewnie siedzą samodzielnie, a ich mięśnie dobrze podtrzymują i stabilizują tułów i górną część ciała.
To kolejny plus, że w gondolce po prostu dziecku jest cieplej.
Moim zdaniem warto poczekać mniej więcej do szóstego miesiąca, aż dziecko będzie stabilnie siedzieć ![]()
Moją córkę zaczęłam wozić w spacerówce jak zaczęła sama siedzieć stabilnie. Nie powinno wcześniej zmieniać się gondoli, ponieważ w ten sposób wymusilibyśmy u niego pozycję siedzącą. Chodzi tu o zdrowie maluszka i jego kręgosłup.
Ja zmienialam z gondoli ma spacerowke jak synek mial 6mc juz ladnie siedzia na 4mc także jak dziecko siedzi stabilnie to juz mozna zmienić wozek na spacerowke.
Kornelka wg fizjoterapeutów leżaczek bujaczek też nie jest polecany. Dziecko w bujaczku powinno leżeć jak najkrócej. Też dla dobra kręgosłupa dziecka.
Wracając do spacerówki dziecko można ewentualnie przesadzić do niej w momencie kiedy spacerówka rozkładana jest całkiem na płasko a taka możliwość ma na prawdę mało spacerowek. Dlatego lepiej poczekać aż dziecko będzie siedziało stabilnie i wtedy wziąć spacerowke.
A mój Syn też miał etap buntu i nie chciał jeździć w gondoli. Dlatego nasze spacery były wtedy krótsze i wymyśliłam jak umilić mu czas. A to zabawiałam grzechotka, opuszczałam budę żeby więcej widział zmieniającego się świata, a to brałam na ręce uspakakałam i wkładałam znowu do gondoli. Po czasie młodemu minęło i spacery znowu stały się przyjemnością.
U nas tez byl podobny etap buntu i podobnie sobie radzilam jak Kasia i pomogło ![]()
Jak synek siedział stabilnie samodzielnie to tez jeszcze korzystałam z gondoli
Ja wyjęłam spacerówkę, jak córka skończyła 7 miesięcy. Mieściła się jeszcze w gondoli ale zaczynała się złościć i podnosić. Pytałam fizjoterapeutki, pozwoliła używać spacerówki ale tylko w pozycji półleżącej, dopóki dziecko nie siada samodzielnie
Mój syn ma 4 i pół miesiąca i zaczyna gondola robić sie mała więc niedługo przesadzimy go do spacerówki oczywiście na płasko
Warto wybrać wózek który ma największą gondole dostępna by posłużyła na dłużej. Do spacerówki przesiadlam synka jak już ładnie siedział tzn zaczął mu siadać w gondoli więc wtedy się zdecydowałam na spacerówke gdyż bałam się że zacznie kombinować tak że wypadnie.
Ja synka w gondoli wozilam do 6mc dop na ok 7-8mc przeniosłam na spacerowke, ale tez zalezy od stabilności dziecka czy juz sam ladnie siedzi czy pora roku dobra, ja sybka urodziłam w styczniu czyli w sam raz na lato moglam przejsc na spacerowke a teraz synjq mam na wrzesien , także pewnie synka do spacerówki pewnie włoze wiosna czyli na ok. 8mc ale jeszcze zobacze;-)
Wybrałam jedną z większych gondol, ale robi się już krótkawa, a córka ma dopiero 4 m-cię. Planowałam zmienić na spacerówkę gdybusiądzie. Jeśli będzie circe za mało miejsca to orzesiądzieny się na spacerówkę, ale również na płasko
Mama gratki u nas było to samo młody 4 miesiące A gondola już mała ale wtedy już kombinowal jak usiąść i udawało mu się niekiedy było lato i zmieniliśmy na spacerówke na płasko na początku bo w gondoli zaczął już siadać podciagajac się właśnie o brzegi gondoli A to było już niebezpieczne.
Aisa, my nie mamy tego problemu ale córa troszkę się wierci i zwykle ląduje z podkurczonymi nóżkami. Cieszę się, że jazda w gondoli trafiła mi na okres letni, a nie zimowy, z pewnością było wygodniej i szybciej.
Ojej 4mc i dziecko juz za duze, to male te gondole w sumie.nie pamietam juz mojego synka jak wyglądał w 4mc w gondoli ale ma spacerowkr chyba przesiadl sie na ok. 7mc ale rez w gondoli rzadko wozilam.synka przeważnie na rekach poniewaz to byla zima i jakoś na spacery chwilowe uzywalam gondole ale przeważnie uzywalam gondole w domu. Zobaczymy jak bedzie z drugim synkiem…juz niedługo bo juz tylko ok. 3tyg.do porodu.
córka ma 4 miesiące i też się zastanawiam kiedy zamienić gondole na spacerówkę
Ewciaos mój urodził się duży wchodził w ciuszki 62 po urodzeniu i szybko rósł w zasadzie A kupiliśmy wózek który ma najdłuższą dostępna gondole ![]()
My również mamy jedną z najwuększych dostępnych gondoli.
Córka ma 4,5 i przymierzyła ją do spacerówki ze względów praktycznych - Saną nie uniosę jej w nosidle (łącznie z pakowaniem na koła). Nie jestem zbyt zadowolona, córa w wózku wygląda jak kruszyna, taki wózek nie rozkłada się całkiem na płasko. Rozwjrzę się za innym na próbę, ale na razie nie jestem przekonana. Chciałabym zostać w gondoli jak najdłużej, ale za cgwikę dojdzie kombinezon i się nie zmieścimy