Dzisiaj wieczorem kikut pępowinowy odpadł :o jestem w szoku i troche się zestresowałam bo to dopiero dopiero koniec 5 doby. Czy Wasze maluchy też tak szybko go zgubiły? Poprzedni syn dopiero w drugim tygodniu się go pozbył. Z tego co widzę nie „babra się”, utrzymywałam go w suchości. Nie wiem czy zrobiłam coś źle
Kikut może odpaść w różnym czasie. Jeżeli się nie babra to nie masz się czym martwić. Wietrz ile się da i będzie dobrze. A nie masz już wizyt latronazowych ? Pokaż go położnej
My wyszliśmy ze szpitala w czwartek, w poniedziałek rano już odpadl;) takze dokladnie po 7 dniach.od narodzin. Polozna byla u Nas na drugi dzien po wyjściu i mówila że szybko odpadnie.
A jak ogólnie czy nie jest zaropiały? I czy nie krwawi? Jeżeli nic złego się nie dzieje to nie masz się co martwić. Chociaż u moich dzieci tak szybko nie odpadł.
Jak nie ma żadnej wydzieliny ropnej/krwistej zaczerwienienia i nieprzyjemnego zapachu lub obrzęku to się Domi nie stresuj, chociaż wiem że łatwo powiedzieć
Eee to nic nie będzie. Śpij spokojnie jak by cos tam było to by podchodziła krew lub ropa. Jak mówisz że nic tam nie ma to naprawdę nie masz się czym martwić
Spokojnie, to normalne Nie martw się, że odpadł tak szybko bo każdy maluch ma swoje tempo. Mojemu pierwszemu dziecku kikut odpadł po tygodniu, drugi też gdzieś po tygodniu a trzeci odpadł w piątej dobie i też wszystko było ok. Najważniejsze, że pępek jest suchy, czysty, nie czerwony i nie pachnie źle. Nie zrobiłaś nic złego, po prostu Twój maluch tak ma, czasem szybciej, czasem później.
Tak u nas tez w 5 dobie , i krwawił przez dwa tygn leciala krew i zachodziło ropą ale nie od razu właśnie nawet położnej wysyłałam zdjecia co mam robic bo mnie to martwiło. Jesli chcesz to moge Ci wrzucić fotke jak to bylo u nas . Miałam to normalnie myć i sie nie martwić.
Wszystko zależy od grubości pępowiny, jeśli pępowina była cienka to kikut odpada w ciągu kilku dni a jeśli gruba to zajmuje to więcej czasu położna nam opowiadała że miała rekordzistę który miał kikut ponad 1,5 miesiąca, bo pępowina była bardzo gruba. U synka odpadł po 1,5 tygodnia i zazdroszczę Ci że tak szybko odpadł, ja się strasznie bałam że zahaczę podczas przebierania. Jak się nie babra to super. A masz już ustalony termin wizyty patronazowej ?
Wiesz co u nas to było tak że że córka po wyjściu ze szpitala spała cały czas na brzuszku / do dzis spi / a miala dlugi i suchy ten kikut wiec , tez pampers musiał też dodatkowo podrażniać i odpadł co mnie przeraziło bo starszej po równych 14 dniach odpadł.
Też był czerwiec i ciepło wiec jeszcze bardziej się martwiłam , pępek dlugo się goil bo chyba z miesiąc strupki z niego wyciągałam przy kapieli caly czas i tak do 3-4 mca .
Domi, jak się niepokoisz to może szybka konsultacja na czacie z internista (niestety nie ma położnych już o tej porze) z luxmedu i mu podeślij zdjęcie jak to wygląda ? Dla spokojnej głowy? Do 22 jest dostępny
Domi, spokojnie! U nas odpadł po 7 dniach więc też stosunkowo szybko. Najważniejsze żeby było właśnie tam sucho, bez ropnej btydkiej wydzieliny, nawet odrobina krewki gdyby się pojawiła to nic złego. Ale jeśli mówisz że jest sucho, to już tym bardziej w porządku teraz te kikuty szybciej odpadają, bo właśnie jest ta pielęgnacja na sucho, kiedy je się kiedyś ciągle octeniseptem psikalo itd to dłużej się to goiło. Teraz to gojenie przebiega szybciutko
Odpadnięcie kikuta to indywidualna sprawa u każdego dziecka i uważam , że u twojego maluch wcale nie jest zbyt szybko. Najważniejszy jest stan po odpadnięciu , jeżeli nie ma ropy , nie ma nabrzmiałego , mocno zaczerwienionego miejsca to się niczym nie stresuj to naprawdę normalne , ale wiadomo że pojawia się stres także wszystko jest ok u twojego maluszka
Domi, Guciowi odpadl po tygodniu.
Jak Twojej corci byl czysty, suchy/wysuszony moze po prostu przyszla na niego kolej na wypisie ze szpitala mam info ze kikut moze odpasc po 3dobie do 3tygodni po urodzeniu.
Daj znac jak bedziesz po wizycie, ale nie stresuj sie
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.