Kikut pępowinowy

Dziewczyny, ratunku! :pleading_face:

Dzisiaj wieczorem kikut pępowinowy odpadł :o jestem w szoku i troche się zestresowałam bo to dopiero dopiero koniec 5 doby. Czy Wasze maluchy też tak szybko go zgubiły? Poprzedni syn dopiero w drugim tygodniu się go pozbył. Z tego co widzę nie „babra się”, utrzymywałam go w suchości. Nie wiem czy zrobiłam coś źle :anguished:

Kikut może odpaść w różnym czasie. Jeżeli się nie babra to nie masz się czym martwić. Wietrz ile się da i będzie dobrze. A nie masz już wizyt latronazowych ? Pokaż go położnej

1 polubienie

My wyszliśmy ze szpitala w czwartek, w poniedziałek rano już odpadl;) takze dokladnie po 7 dniach.od narodzin. Polozna byla u Nas na drugi dzien po wyjściu i mówila że szybko odpadnie.

1 polubienie

A jak ogólnie czy nie jest zaropiały? I czy nie krwawi? Jeżeli nic złego się nie dzieje to nie masz się co martwić. Chociaż u moich dzieci tak szybko nie odpadł.

Właśnie mam jutro, ale panikuje.
Jutro rano ma być to mam nadzieje, ze do tego czasu nic sie nie wydarzy :pleading_face:

Nie ma krwi, nie ropieje na tą chwile :woman_shrugging:t3: już mam po nocce, pewnie bede co chwile tam zaglądać

Niemartw sie na zapas jesli nic sie nie dzieje to bedzie dobrze;)

Jak nie ma żadnej wydzieliny ropnej/krwistej zaczerwienienia i nieprzyjemnego zapachu lub obrzęku to się Domi nie stresuj, chociaż wiem że łatwo powiedzieć :see_no_evil:

Eee to nic nie będzie. Śpij spokojnie :grin: jak by cos tam było to by podchodziła krew lub ropa. Jak mówisz że nic tam nie ma to naprawdę nie masz się czym martwić

Jak nic sie nie dzieje to na pewno jest ok :slight_smile: a polożna jutro na pewno rozwieje wszystkie Twoje watpliwosci.

Spokojnie, to normalne :relieved: Nie martw się, że odpadł tak szybko bo każdy maluch ma swoje tempo. Mojemu pierwszemu dziecku kikut odpadł po tygodniu, drugi też gdzieś po tygodniu a trzeci odpadł w piątej dobie i też wszystko było ok. Najważniejsze, że pępek jest suchy, czysty, nie czerwony i nie pachnie źle. Nie zrobiłaś nic złego, po prostu Twój maluch tak ma, czasem szybciej, czasem później. :heart:

Tak u nas tez w 5 dobie , i krwawił przez dwa tygn :frowning: leciala krew i zachodziło ropą ale nie od razu właśnie :frowning: nawet położnej wysyłałam zdjecia co mam robic bo mnie to martwiło. Jesli chcesz to moge Ci wrzucić fotke jak to bylo u nas . Miałam to normalnie myć i sie nie martwić.

Pokaż proszę :pleading_face: ale od razu jak odleciał to leciala krew? w duzych ilosciach?

Ja teraz wzielam malą do przewijania, patrze a tam brak kikuta, znalazłam go. Ale ta ranka nie krwawi, czyli od razu po odpadnięciu nie było krwi

Wszystko zależy od grubości pępowiny, jeśli pępowina była cienka to kikut odpada w ciągu kilku dni a jeśli gruba to zajmuje to więcej czasu :slight_smile: położna nam opowiadała że miała rekordzistę który miał kikut ponad 1,5 miesiąca, bo pępowina była bardzo gruba. U synka odpadł po 1,5 tygodnia i zazdroszczę Ci że tak szybko odpadł, ja się strasznie bałam że zahaczę podczas przebierania. Jak się nie babra to super. A masz już ustalony termin wizyty patronazowej ?

Pierwszą mamy jutro rano :heart_hands:
Ale ja jestem panikara i nie wiem czy wytrzymam :face_with_peeking_eye::face_with_peeking_eye:

1 polubienie

Wiesz co u nas to było tak że że córka po wyjściu ze szpitala spała cały czas na brzuszku / do dzis spi / a miala dlugi i suchy ten kikut wiec , tez pampers musiał też dodatkowo podrażniać i odpadł co mnie przeraziło bo starszej po równych 14 dniach odpadł.

Też był czerwiec i ciepło wiec jeszcze bardziej się martwiłam , pępek dlugo się goil bo chyba z miesiąc :frowning: strupki z niego wyciągałam przy kapieli caly czas i tak do 3-4 mca .

Tu na fotce minęło 2 tygn już od odpadniecia i tak ciągle krwawił :frowning:

Domi, jak się niepokoisz to może szybka konsultacja na czacie z internista (niestety nie ma położnych już o tej porze) z luxmedu i mu podeślij zdjęcie jak to wygląda ? Dla spokojnej głowy? Do 22 jest dostępny

Domi, spokojnie! :smiling_face_with_three_hearts: U nas odpadł po 7 dniach więc też stosunkowo szybko. Najważniejsze żeby było właśnie tam sucho, bez ropnej btydkiej wydzieliny, nawet odrobina krewki gdyby się pojawiła to nic złego. Ale jeśli mówisz że jest sucho, to już tym bardziej w porządku :blush: teraz te kikuty szybciej odpadają, bo właśnie jest ta pielęgnacja na sucho, kiedy je się kiedyś ciągle octeniseptem psikalo itd to dłużej się to goiło. Teraz to gojenie przebiega szybciutko :blush:

U nas też odpadł w pierwszym tygodniu i ja akurat bardzo się z tego cieszyłam, bo trochę się bałam o pielęgnację ciałka wokół tego kikuta :sweat_smile:

1 polubienie

Odpadnięcie kikuta to indywidualna sprawa u każdego dziecka i uważam , że u twojego maluch wcale nie jest zbyt szybko. Najważniejszy jest stan po odpadnięciu , jeżeli nie ma ropy , nie ma nabrzmiałego , mocno zaczerwienionego miejsca to się niczym nie stresuj :slight_smile: to naprawdę normalne , ale wiadomo że pojawia się stres :slight_smile: także wszystko jest ok u twojego maluszka

1 polubienie

Domi, Guciowi odpadl po tygodniu.
Jak Twojej corci byl czysty, suchy/wysuszony moze po prostu przyszla na niego kolej :slight_smile: na wypisie ze szpitala mam info ze kikut moze odpasc po 3dobie do 3tygodni po urodzeniu.
Daj znac jak bedziesz po wizycie, ale nie stresuj sie :heart:

2 polubienia