u nas już panuje fala upałów i zastanawiam się jak radzicie sobie w czasie podróży samochodem z maluchem. Ja staram się wyjść kilka minut wcześniej, przewietrzyć samochód, idealnie jest jak parkujemy w cieniu jednak to nie zawsze się udaje. Zanim włożę córkę do samochodu to otwieram szyby i uruchamiam klimatyzację jednak w czasie jazdy mam dylemat. Staram się ukierunkować klimatyzację na nóżki bo w przeciwnym razie może dojść do wyziębienia główki, kataru, a nawet zapalenia ucha. Klimatyzacja wysusza też śluzówki. Jak Wy radzcie sobie z gorącem w samochodzie? Używacie klimatyzacji?
My nie mamy klimatyzacji wiec nie mamy probllemow z tym zeby dziecko chore bylo od tego jednak jak jezdzilismy samochodem rodzicow gdzie klima była to ustawialismy ja tak by nie było za zimno a kiedy w samochodzi sie schlodzilo to wyłaczalismy nie dajmy sie zwariowac . Wiadomo ze to nie służy najlepiej ale jak dziecko jest cale spocone to tez nie dobrze bo traci płyny wiec uwazam ze jak tak klima jest to warto jej używać podczas takich upałów
My mamy dość mocno zabudowany fotelik, z tzw. opuszczaną budką (w sensie daszkiem), więc Mała jest dobrze osłonięta. Jeździ na tylnym siedzeniu po stronie pasażera, tyłem do kierunku jazdy, więc nie ma na siebie skierowanej klimatyzacji, która też nie jest mocno włączona i na nie za niską temperaturę. Dodatkowo sprawdzają się wietrzenie samochodu przed wyjazdem, parkowanie w cieniu i ochraniacz na tylną i przednią szybę. Jazdę zaczynamy od otwarcia okien, bo w nagrzanym samochodzie, szybkie włączenie klimatyzacji nie jest zdrowe dla nikogo.
Napisałam w pierwszym poście właśnie, że wietrzymy samochód z uruchomioną klimą bo wtedy wydziekają się szkodliwe substancje. Od pewnego czasu staram się zastępować klimę uchylonymi szybami, ale nie zawsze efekt jest taki jakiego pożądam
Myślę, że jeżeli klimatyzacja nie jest włączona na full i nie jest skierowana na twarz, tylko gdzieś na boki samochodu to nic niepokojącego nie powinno się dziać. My bardzo często jeździmy w dalekie podróże z córeczką i nigdy nie było żadnych problemów chorobowych po używaniu klimatyzacji. Nie wiem jak z takim maleńkim dzieciątkiem, ale gdy fotelik jest z tyłu, odwrócony tyłem do kierunku jazdy to klimatyzacja w żadnym stopniu nie powinna zaszkodzić.
My w samochodzie mamy automatyczną klimatyzację, to znaczy ustawiam temperaturę jaka ma panować w środku i auto się bardziej nie wychłodzi. Na upały idealnie, nie dmucha nam w twarz zimnem jeśli tego nie chcemy;)
Nie wyobrażam sobie w 30 stopniowym upale jechać nagrzanym samochodem z małym dzieckiem.
My mamy samochod.bez klimy;-) takze bywa ciezko…ale mam meza za granicą a ja rzadko jeżdżę autem…a jak juz jeżdżę sama lub z mezem to poprostu jakos wytrzymujemy z synkiem wyjścia nie mamy;-) ale nie jest zle…pozatym.caly lipiec nie był upalny wiec nie bylo zle…a siostra ma klime u moze fajnie bo jest chłodno…ale tez nie na 100%zdrowo z goraca wyjść do takiego chłodnego auta i jeszcze jak wieje…takze po sa plusy i minusy.-)
Mama_Gratki dobrze, że wspominasz o klimatyzacji i o tym, że nie powinno wsiadać się od razu do samochodu z włączoną klimatyzacją ze względu na wydzielające się szkodliwe substancje. Najlepiej właśnie wcześniej przed jazdą wywietrzyć dobrze samochód i dopiero po kilku minutach od włączenia silnika włączyć również klimatyzację. Dobrze mają Ci którzy mają garaże lub możliwość pozostawienia samochodu w cieniu, ale i bez tego można sobie poradzić.
MamaGratki staram sie parkowac w cieniu i wierzyć samochód ale pod blokiem nie zawsze znajdę parking w cieniu i czasem jak mi sie juz spieszy a sienue moglam wyrobić to niestety wchodzę do sauny…tak goraco w aucie…az synek raz sie popatrzył tym co zapina sie pady co jest metalowe bo bylo nagrzane i teraz tego pilnuje.
Ewciaos, musiało go boleć. Musimy uważać też na tapicerkę ze skory - zwłaszcza dzieci i my w spodenkach albo spódniczkach. Można przykryć tapicerkę prześcieradłem albo kocem żeby uniknąć poparzenia
Mama gratki troszkę na pewno bolalo bo plakal, i sam sobie tego pilnuje synek. A co do tapicerki masz rację…z skórzana trzeba uwazac , ponieważ latem jest.nagrzana i szybko sie człowiek poci a w zimie znow jest za zimna;-) chociasz w niektórych skórzanym tapicerek w samochodzie jesc ocieplana tapicerka…no ale latem nic nie pomoże, jedyniey tak jak piszesz to podłożyc jakis kocyk.
niestety czasem nie ma gdzie zaparkować w cieniu tylko w słońcu i wtedy przed włożeniem dziecka do auta raczej bym klimatyzację włączyła bo jednak przegrzanie jest dużo gorsze niż klimatyzacja.
ja zawsze przed włożeniem dziecka do auta sama sprawdzam temperaturę i uchylam okno…potem klima, ale delikatnie, jechaliśmy teraz nad morze i musiała być klima-ale oczywiście lekko schłodzone…
Z klima trzeba bardzo uwazac bo moze byc zbawieniem, ale moze tez byc utrapieniem. Maluch ktory z chlodnego auta wysiada na upal i przezywa roznice temperatur czasem 10 albo i wiecej stopni, tez bedzie podatny na przeziebienie. Warto te temperature w samochodzie w miare mozliwosci kontrolowac i nie przesadzac, optymalna roznica to podobno wlasnie tych 10 stopni.
"W lecie w kabinie samochodu powinno być maksymalnie o 10° C chłodniej niż na zewnątrz, szczególnie gdy jeździmy na krótszym dystansie i często wysiadamy z samochodu. Częste wsiadanie i wysiadanie z auta, a co za tym idzie zmiany temperatury otoczenia, mogą po prostu skończyć się anginą. " (zrodlo: Kup ubezpieczenia online -15% taniej | UNIQA ) <—warto poczytac —> (Jak używać klimatyzacji, by nie zachorować? - Infor.pl)
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.