Ja lubię omlet z marchewki z masłem orzechowym i bananem, owsiankę z budyniem, albo sam budyń. Kanapek jeszcze nie robiłam wtedy, ale jakąś zupę krem z chlebem już serwowałam. Jajka na twardo z warzywami
Mój lubi kaszkę mannę i dodatkami , różnego rodzaju placuszki , jajecznicę z tartym kalafiorem , pasty twarogowe na kanapkach , serek wiejski z owocami , makaron z jajkiem , omlet sernikowy z malinami
Oczywiscie, spójrz co napisałam zanim wrzuciłam ten przepis
:
Raczej nie proponowałabym bym takiej pizzy dla niemowlaka
A co do placuszków z serka - polecam serki light albo zastąpienie serka twarogiem.
Polecam gofry - ale takie gdzie przemycasz warzyw
rob wiecej i zamroź:)
Moze byc sam miekki srodek z chlebka, kaszka z owocami, jogurcik?
W jogurty jakie polecacie jak chciałam dać naturalny to się krzywił jak nie wiem
Najlepiej podawac naturalny mozesz dodac jakies owoce na początek moze wtedy mu posmakuje ale tez nie za duzo ![]()
Ja mojej córce dawałam kleiki ryżowe, na wieczór starałam się żeby było coś lekkiego .lubiała sibie zjeść taki kleik i spała całą noc jak suseł😄 a mleka na noc już nie pija ?
Oj nie widziałam ![]()
![]()
W każdym razie to było i tak tylko takie napomknięcie, gdyby jakaś mama jeszcze tego nie wiedziała ![]()
Kaszki , kleiki , zupki krem , puree z warzyw można podać
Tak już poza solą mleko krowie też nie jest wskazane u dzieci poniżej roku
puree z warzyw, miękkie kawałki gotowanego kurczaka lub ryby, kaszki, miękkie owoce pokrojone w małe kawałki
Nie jest wskazane do picia, ale w diecie może się pojawiać, jeśli dziecko je toleruje, np kaszka na bazie mleka, czy jako dodatek w niewielkiej ilości do potraw
Tak, ale sporo tu przepisów na bazie twarogów i jogurtów. To bardzo dużo mleka krowiego
- Kaszki z wsrzywami lub owocami lub ekspandami.
- Owsianki z warzywami lub owocami.
- Platki jaglane na mleku /napoju roslinnym.
- Placuszki np. Bananowe czy buraczane.
- Omlety.
- Kanapeczki z pasta jajeczna albo twarozkiem
- Jogurt naturalny + banan.
Ale przetwory z mleka krowiego typu jogurt i twaróg mogą być podawane od początku RD. Przetwory są po prostu lepiej tolerowane przez niemowlęta, niż samo mleko, dodatkowo mogą być źródłem wapnia, białka i tłuszczów. Oczywiście nie powinno się bazować tylko na nich i wprowadzać dietę różnorodną, ale trzeba też pamiętać, że białka mleka krowiego to jedne z częstszych alergenów, a wg obecnych zaleceń alergeny wprowadzamy od początku RD ![]()
Naturalny Kokosowy
Fajna alternatywa i urozmaicenie w diecie ![]()
Moj ostatnio cos nie mam apetytu bo mu chyba zeby rosną i na kolacje wciąga jedynie kaszki z moim mlekiem ![]()