Nam pomagała piłka gimnastyczna. Albo razem z synkiem skakałam, albo kładłam synka na brzuszku na piłce i bujałam. Do tego ciepłe okłady albo termofor albo przeprasowana pieluszka. Masaż brzuszka, podginanie nóżek.
Pati z tymi kropelkami poradziła mi koleżanka której dziecko miało straszne kolki, a ja głupia kupiłam za wczasu
kasaiaa1, wiadomo każda mama chce jak najszybciej pomóc swojemu dziecku i mieć przy sobie coś, co sprawi, że przyniesie dziecku ulgę. Czasami jak człowiek nasłucha się opowieści od znajomych, to najchętniej pobiegłby do apteki i wykupił połowę magazynu, bo a nuż będzie taka sytuacja jak u innych.
Kasia mialam podobnie zwłaszcza że pierwsze dziecko to chciałam być przygotowana na różne ewentualności żeby w razie czego nie biegać po aptekach . Ale z perspektywy czasu wiem że większość rzeczy nie potrzebnie się kupuję aczkolwiek kropelek nie kupowałam
Z tego co mi kowila pediatra to mogą trwać do pół roku nawet;(
A nie myslalas ze moze to być ząbkowanie?
Gdy mam podejrzenie bólu brzucha lub kołki to dotykam brzuch, jak miękki to jest ok, wtedy inny jest powód płaczu. Moja poplakuje jak zasypia, ale to dlatego, że nie chce iść spać ale jest mega zmęczona. Może wcześniej kąpać pół h i pół h wcześniej położyć spać? Może dla niego jest za późno po prostu?
Powodów takiego stanu rzeczy jest wiele, kolka również może mieć rózne podłoże. W niektorych przypadkach jest to kolka fizjologiczna oraz spowodowana jest nieprzystosowaniem ukłądu pokarmowego dziecka, w innych przypadkach jest to spowodowane nietolerancją laktozy. Taka kolka trwa dłużęj oraz nie przemija z czasem. Trzeba wtedy wprowadzić odpowiednie mleko modyfikowane bez laktozy:
Zerknij sobie najlepiej tutaj. Na stronie jest wiele informacji o tym jak łagodzić objawy kolki oraz jak kolke rozpoznawać....
Może trwać aż tak długo ?
no nie wiem hipe.. mały miał brzuszek zawsze miękki, a płakał, pierdki bolące, w brzuszku się przelewało..
Najgorzej ze płacz towarzyszy wielu chorobą a czasami po protu rekacje emocjonalne iezko stwierdzić ale kolki moga faktycznie i dłuzej wystepowac
Dokładnie ciężko czasami rozpoznać czemu płacze u mnie jak płacze to odrazu zaczynam brzuszek masować albo przykładam pielusze z grzejnika zawsze tam jestem czeka w gotowosci jie zawsze jest to brzuszek tak jak pisza dziewczyny, czasami nie moze zasnąć ziewa i też potrafi mocno płakać a za chwilę zasypia i wstaje zadowolona za jakiś czas jak gdyby nigdy nic mokra pielucha cos gdzies przeszkadza czesto przeszkadzały jej śpioszki głównie w stopkach wiec zakładaliśmy skarpetki na nie
Dobra są jeszcze te termoforki na brzuszek
ja używałam tego termoforka i ciepłą kąpiel na bolący brzuszek.
AnitaP fajny pomysł z tą pieluszką tyle ze nie mam zadnego grzejnika w domu:( a te termofolki to są te co się w mikrofali grzeje tak? te z jakimiś pestkami?
pieluchę wystarczy kilka razy żelazkiem przejechać
Mama roz termofor to te gdzie się wode gorąca nalewa są dobre u mnie się sprawdzają u starszej ale są gumowe i ciezkie wiec dla niemowlaka nie koniecznie chyba lepsze z pestek wiśni właśnie
tak dla maluszków termofor z pestek wiśni, bebiklub wysyła za darmo jeśli wyrazisz chęć jak się maluszek urodzi, i są naprawdę fajne,
termoforek z pestek wiśni właśnie można podgrzać np. na kaloryferze chyba w mikrofali też, ale ja tetrę żelazkiem ogrzewałam choć nam to i tak nic nie dawało
Agatka teraz chyba nie wysyłają bo ja tylko poradniki otrzymałam;(
AgataAr ja też z bebi nie dostałam termoforka, chyba zaprzestali go wysyłać...
A orientujecie się gdzie teraz warto się zarejetrować 5 lat temu wiele firm dawalo super rzeczy nawet po czasie dostawalam kaszki sloiczki obiadki. a teraz jak czytałam to próbki mleka chyba