Ewe, po 34 dniach zwolnienia płaci Ci też ZUS ale za pośrednictwem pracodawcy jeżeli to duży zakład.
Pati, owszem nie powinno się chodzić na zakupy, czy wyjeżdżać. Ja jednak nigdy nie informowałam o wyjeździe. Jeżeli mamy chodzące to na spacer można wyjść. W zaleceniach w domu każdy pewnie to gdzieś ma, bo z kartą ciąży to ja nie chodzilam na spacery. I pewnie jakbym się dowiedziała o Kontroli podczas mojej nieobecności to wtedy dla spokoju bym zapewniła sobie wstecz jakiś paragon aby miec już na wezwaniu.
Tak z wypłatami jeżeli wypłaca bezpośrednio ZUS jest różnie ja czekałam 2,5 miesiąca na 1 wypłatę bo ZUS był skupiony na wypłatach Covidowych. Myslalam ze oszaleje. Jeszcze teraz w covid nir naleza się zadne odsetki.
rena, nie do końca tak to wygląda, że płaci Zus za pośrednictwem pracodawcy, bo zus nie przelewa na konto pracodawcy żadnych srodków, niczego mi nie wylicza, moja wypłata jest niezależna od jego funkcjonowania. Pracodawca wylicza mi wynagrodzenie, wypłaca zgodnie z takimi zasadami jakbym nadal pracowała, a z łącznej puli którą powinien odprowadzić do ZUS za wszystkich zatrudnionych od ich wynagrodzeń, odlicza sobie te właśnie kwoty wypłaconych wynagordzeń chorobowych. Więc dlatego tu mi się wydaje, że kontrole są rzadkością, bo zus niejako poza moim l4 nie ma ze mna "styczności" i nie wymaga to z jego strony zaangażowania żadnego. A że firma zatrudnia 1500 osób, to kwoty odprowadzane są ogromne i rzetelnie, więc zapwne nie ma się czego przyczepić :)
Co do wypłat z zusu, to znajome tez maja problemy... z opóżneiniem były wypłacane środki za opiekę w czasie pandemi nad dziećmi do 8go roku życia i podobnie z chorobowymi, po kilka mcy opóźnienia, więc jak tu żyć i płacić kredyty i rachunki.
Moze to zalezy od zussu bo ja nie mialam problemów z wypłatą. Urodziłam 9 pazdziernika jakos po tygodniu zlozylam wnniosek o macierzynski i w ostatnium dniu miesiaca dostalam jeacze przelew z zusu
Ewe, owszem, ale pieniądze są Zusu, czyli to on płaci. A to jak się rozlicza z pracodawcą to inna sprawa. My pracodawcę kosztujemy tylko 34 dni w roku. Ja co prawda L4 zaczęłam w grudniu, więc 2 miesiące pod rząd pracodawca mi płacił. A czy na brak kontroli, albo rzadsze wpływa to, że Zus bezpośrednio się mną nie interesuje to nie wiem i mam nadzieję, że się nie dowiem.
U mnie też duży pracodawca, więc pieniądze były na czas. A problemy zaczęły się jak przeszłam na macierzyński, ale tylko na początku. Potem już wszystko było systematycznie. I czasami sobie na PUE sprawdzałam kiedy będzie dokładnie w tym miesiącu.
Reasumując bez wględu czy zwolnienie idzie od pracodawcy czy z zus kontrola moze sie zdarzyć :) zwłaszcza w okresie po 30 czy 33 dniach zwolnienia (nie wiem ile teraz) kiedy to zaczyna ZUS ze swoich środków płacić :) Podtrzymuje żeby mieć podkładke w zaleceniach o np. spacerach żeby później nerwowo nie szukać paragonów :) no i na okres zwolnienia wstrzymać z aktywnego relacjonowania swojego życia w mediach społecznościowych:)
Mi również w żadnej ciąży nie zdarzyła się kontrola z zusu. Wydaje mi się, że w dzisiejszych czasach tak nie kontrolują, bo co chwilę są jakieś zakazy, ograniczenia w ilości osób w jednym miejcu, czy wiele osób pracuje zdalnie, to jak to mieliby tak sobie wpaść na kontrolę. Chociaż to tylko moje przypuszczenia.
koleżanka z która pracuję będąc w pierwszej ciąży i jeszcze wtedy u innego pracodawcy była wzywana na kontrolę 2 razy, także gdzieś te kontrole sa, a była to własnie mała firma, zatrudniająca 10 pracowników, więc po 33 dniach płacił bezpośrednio zus
U mnie jak na razie nie było żadnej kontroli ani w pierwszej ciąży, ani teraz. A szłam bardzo szybko na L4 ze względu na pracę, a także uporczywe wymioty i ryzyko przedwczesnego porodu.
U mnie kontroli tez nie bylo ale bylam kiedys na dlzuszym zwolnienie z innych przyczyn i kontroli nie mialam a kolezanka na ta sama chorobe byla wzywana 4 razy - co zwolnienie to ja zus wzywal, podobno system sam losuje i wyrywkowo sa kontrole :)
czyli wychodzi na to, że trochę legenda :D mam sporo znajomych które niedawno urodziły albo są w ciąży i żadna poki co kontroli nie miała, ani teraz ani przy wcześniejszych dzieciach, poza tą jedną koleżanką którą zus jak to mowicie "losował" az dwa razy, co tez wydaje mi się dziwne, bo to jednak trzeba mieć szczęście, jeśli faktycznie odbywa się to losowo
Ciąża to specyficzny stan i taka kontrola i tak nic nie daje bo nie trzeba w domu siedzieć. Najczęściej kontrolują osoby, które prowadzą własną działalność gospodarczą czy nie wykonują czynności. To jest zwolnienie od tego,że ciężko w pracy z niektórymi czynnościami jak wystać czy wywiedzieć i że np męczą nas miłości i przez to ciężko funkcjonować lub się skupić na pracy ale to nie wpływa na to, że nie możemy iść na spacer, do biblioteki czy cokolwiek innego.
Aneczka, tak wiem, że jest wystawiane od wizyty do wizyty. Mi to jest zresztą obojętne na ile lekarz mi wystawi a teraz już końcówka ciąży, to z pewnością będą chodzić już co dwa tygodnie bo teraz to już szybko wszystko się zmienia to wolę aby lekarz miał wszystko częsciej pod kontrolą.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.