Krwawienie w połogu, jak długo?

Choć to był mój 3 poród jestem bardzo zdziwiona że wciąż krwawie. Mija miesiąc i wciąż tak samo obficie i czasem bywa że ze skrzepami. Czy któraś mama miała tak długo , zwłaszcza po którymś porodzie z kolei ? Po raz pierwszy nie zostałam oczyszczona po porodzie ( łyżeczkowanie) i nie podano oksytocyny. Brzuszek praktycznie zniknął, często czuje ból jajników. Na początku ciąży wykryto u mnie torbiel dwukomorowa, ale w połowie ciąży zanikła.
Niby czytałam że krwawienie może trwać do 6 tygodni ale mi nic nie zanika, a kiedy już myślę że będzie koniec to spowrotem się zaczyna obficie. Bez jakichkolwiek przerw.

U mnie po pierwszym porodzie (po CC) nie było obfitych krwawień i jakoś szybko minęły z dnia na dzień były coraz słabsze. Az się sama zdziwiłam. Ale jak miałam wizytę kontrolną u ginekologa to okazało się że wszystko wróciło do normy. Jak coś Cię bardzo niepokoi umów się do ginekologa niech on sprawdzi czy wszystko jest wporzadku

Również miałam cc więc krwawienie u mnie nie było obfite, ale trwało ponad 2 tygodnie. Natomiast po naturalnym krwawienie zazwyczaj jest obfitsze i dłuższe. Jezeli nie towarzyszy mu ból i nieprzyjemny zapach to chyba nie ma czym się martwić. Krwawienie może trwać nawet 4-6 tygodni. Koniecznosc zmiany 1 podpaski w ciągu godziny wymaga konsultacji. Jeżeli Cię to niepokoi to poradzić sie nie zaszkodzi.

To tak może wyglądać Niekeidy nawet i 8 tygodni połóg trwa ja miałam i skrzepy i obfite krwawienie i też bałam się ale spokojnie jest czas i to w końcu przestanie lecieć:) każdy polog jak i poród inny więc nie ma co porównywać. :slight_smile:

To prawda każdy ma inny połóg i nie tylko zależy od osoby ale też od rodzaju porodu czy SN czy CC

Ja miałam pn i obfite krwawienie było jakieś dwa tygodnie później już takie małe, razem wszystko trwało 5 tygodni

U mnie jakoś 7 tygodni było i to tak nagle zobaczyłam że już niby nic jeszcze trochę plamilo A później przestało.

Jestem 8 tygodni po porodzie (cc) i od ponad 2 tygodni nie mam żadnych plamień. Takie obfite trwały może ze 3-4tygodnie, a później już tylko lekkie plamienia.

Jeżeli krwawienie jest obfite to skonsultuj to z ginekologiem, tracisz dużo krwi i może powinnaś zrobić badania kontrolne? Tym bardziej że to po trzeciej ciąży i we wcześniejszych nie miałaś tak długo krwawień.

Każdy poród jest inny i to że wcześniej to wygladało inaczej nie oznacza że dzieje się coś złego.

Ja jestem po dwóch porodach sn.
Po pierwszym połóg trwał 7 tyg. niby po kontroli wszystko ok,gin zalecił tylko Tantum rosa .
Po drugim porodzie krwawienie trwało 5 tygodni.
Moim zdaniem to normalne i nie masz się czym martwić.Jezeli czujesz ,że coś jest nie tak umów wizytę i upewnij się.
Jestem zdziwiona,że miałaś robione łyżeczkowanie po wcześniejszych porodach,z jakiego powodu było to robione ??bo szczerze mówiąc nigdy się nie spotkałam z czymś takim jeżeli poród przebiegł o czasie i normalnie.

Ja jestem po jednym porodzie SN i tak na prawdę nie wiem co to obfite krwawienie podczas połogu. Krwawilam tak na prawdę tylko przez pierwsze 3-4 doby a potem to już raczej tylko plamilam.
Kiedy spytałam o to swojego lekarza prowadzącego on powiedział że widocznie mój organizm szybko się oczyscil i na mniejsze krwawienie mogło mieć też wpływ to że KP.
Nie było żadnych komplikacji, bóli więc tak na prawdę bardzo się nie przejęłam tym.
Jednak na Twoim miejscu udała bym się jak najszybciej do ginekologa…

Połóg trwa 6-8 tygodni. Każdy organizm inaczej się oczyszcza. U mnie były 3 tygodnie krwawienia, jednak stopniowo się zmniejszały. Było też tak, że kilka dni nie było nic a potem znów z 3 dni plamienia. Poczekaj jeszcze do 6 tygodnia, jeśli będzie Cię to niepokoiło zgłoś się do ginekologa.

Po porodzie organizm kobiety musi się zregenerować i oczyścić, krwawienie w okresie połogu jest naturalnym zjawiskiem. To, ile trwa krwawienie po porodzie, jest kwestią indywidualną.
Do kilku dni po urodzeniu dziecka z dróg rodnych kobiety wydostaje się około 500 ml wydzieliny na dobę.W pierwszym tygodniu po porodzie przez 3-7 dni wydzielina jest ciemnoczerwona, zwykle pojawiają się w niej także skrzepy krwi. Przypomina miesiączkę, jednak jest dużo bardziej obfita. Z czasem staje się coraz jaśniejsza i zmienia kolor na różowawy, potem żółtawy.
Odchody połogowe powinny zaniknąć pod koniec okresu połogu, czyli mniej więcej w 5.-6. tygodniu po porodzie.

Myale ze warto zaczekac do choćby 6 tygodnia i pójść ewentualnie wtedy jeśli dalej będzie tak samo to normalne że macica się oczyszcza i po 3 porodach może to być też dłuższy czas jednak nie ma tutaj reguły że po następnych będzie krótszy bądź taki sam jak przy 1 czy 2 różnie to może być A połóg fizjilof8cznie trwa 6 tygodni tak się przyjmuje ale nawet i 8 może trwać i to dalej fizjologiczny stan.

Zgadzam się z dziewczynami. Każdy połóg jest inny. Jedni mają bardziej obfite drugie mniej. Nie ma reguły. Trzeba obserwować czy nic nie boli nie jest gorzej.
Też uważam żebyś zaczekała przynajmniej do 6 tygodnia i dopiero przeszła sie upewnić

Mnie się wydaje,że też nie bez powodu zalecana jest kontrol ginekologiczna po 6tyg od porodu.To taki pewnie najodpowiedniejszy czas na skontrolowanie tego czy wszystko w porządku.

Ja czasami zastanawiam się czy krwawienie po cc zależy od kobiety, czy oczyszczenia macicy przez lekarza, bo ja krwawiłam bardzo obficie około miesiąca, a nam osobę, która 3 dni po cc juz tylko lekko plamiła…

Zamarancza tak po cc zależy od oczyszczenia bo przy okazji łożysko się wyjmuje i oczyszcza macice

Podczas cc oczyszczają macice więc zazwyczaj krwawienie jest mniejsze. Moje to było raczej plamienie. Te ogromne podkłady poporodowe były zbędne, raczej zwykłą podpaski to i tak za dużo.

Na pewno samo oczyszczanie ma duże znaczenie ale raczej sam organizm kobiety także.
Jedne kobiety potrzebują mniej czasu na oczyszczenie a drugie znacznie więcej. Choć na pewno warto kontrolować krwawienie. Jeśli jest go zbyt dużo czy zbyt mało to nie dobrze.