Książki dietetyczne dla przyszłej mamy

Dzień dobry wszystkim mamom!

Mam na imię Eliza, jestem w 6 tygodniu ciąży. Ostatnio zrozumiałam, że chyba powinnam się lepiej odżywiać, bo z dietą u mnie słabo. Ginekolog wspomniał mi, że mogłabym kupić książkę dotyczącą odżywiania w ciąży. Nie podał mi żadnych konkretnych tytułów, ale trafiłam na coś takiego

https://www.namedycyne.shop.pl/ginekologia-i-poloznitwa-embriologia/36018-zdrowa-dieta-przyszlej-mamy-9788320064346.html

Czy któraś z pań korzystała z niej lub innych książek dotyczących diety w ciąży? Jeśli tak to piszcie proszę swoje sugestie

Pozdrawiam!

Najlepiej skorzystaj z porady dietetyka, który ułoży jadłospis pod Twoje zapotrzebowanie. Są też dietetycy, którzy edukują. 

Ja w ciąży jadłam to na co miałam ochotę i starałam się jeść zdrowo. mam tez książkę  dieta w ciąży nawet spoko przepisy 😁

Ja też w ciąży jadłam to co zwykle, nawet fastfood y się zdarzały i uważam że to nie jest nic złego. Chyba że ktoś na co dzień tak się odżywia no to to już większy problem bo trzeba przecież dostarczyć organizmowi jakieś witaminki i te potrzebne składniki

Ja jadłam to co normalnie,starałam się tylko ograniczyć cukier , słone i bardzo ostre potrawy ale też raz za czas zjadłam pizzę czy hamburgera nie dajmy się zwariować :) 

Myśle , że dietetyk doeadzi odpowiednio. Przeprowadzi wywiad , dopasuje zapotrzebowanie kalorii , białka , węglowodanów i wskaże konkretną diete. Bo zdrowe odżywianie to jedno ale zapotrzebowanie kaloryczne to drugie . Aczkolwiek ja jadłam to co zawsze z wyjątkiem mniej gazowanego i słodkiego , mniej fastfoodów. Dużo wody piłam i owoce i warzywa zdecydowanie . 

Dieta przyszłej mamy to dieta oparta na zasadach zdrowego żywienia. Ja z książek nie korzystałam bo nie musiałam. Choć doskonale wiem jak jeść to w ciąży z córką naprawdę miałam straszne zachcianki. Ja ten okres kojarzę z fantą, hamburgerami i paczkami :-D z synem już od samego początku była cukrzyca ciążowa, więc tu był cały czas ostry rygor. Także ta ciąża to był mega zdrowy czas dla mnie. Natomiatd ciąża z córką niekoniecznie  :-D

Najlepiej poszukaj sobie zasad zdrowego żywienia i to już Co dużo pomoże. Zawsze możesz się też udać po wskazówki do dietetyka. 

Uważam że do zdrowego odżywiania nie jest potrzebna żadna książka owoce warzywa kasze ryże płatki owsiane itp gotowanie na parze i to wystarczy aby się zdrowo odżywiać w ciąży bez wydawania zbędnych pieniędzy na książki

No właśnie po co książka chyba potrafimy sami kategoryzowac co jest dobre a co nie więc także co jest złe a co nie dlatego mi się wydaję że najlepiej na logikę ,dużo też jest różnego rodzaju artykułów w internecie które warto poczytać

Natalia119 mam tą książkę wygrałam ją jakiś czas temu na mammaklub :)

Można na logike ale są mamusie , które wolały by bardziej dokładnie zadbać o dietę w ciąży i nie ma w tym nic złego :) W sumie to fajnie , że mamusia zwraca na to uwagę .

Ja przy następnej ciąży zrobiłabym podobnie aby uniknąć tylu dodatkowych kg chociażby no i przede wszystkim dla dzidziusia :) 

Ja myślę, że woda, owoce i warzywa to podstawa, ja ograniczałam pepsi, słodkie, ale tak jak Mazia piszę jak miałam na coś ochotę to nie było zmiłuj... np Mac to mogłabym pożerać non stop... wiadomo tego nie robiłam, ale od czasu do czasu no nie mogłam sobie odmówić...

Jeszcze robiłam żadnych książek nie kupował ale dużo rzeczy starałam się szukać w internecie na jakiś sprawdzonych stronaxh, forach dodam że musiałam dbać o to co jem ponieważ miałam cukrzycę i była to dla mnie nowość

Czy masz jakieś schorzenia, które wymagają zastosowania diety? Jeżeli nie to Mlmoim zdaniem jeżeli, nie stołujesz się na mieście i nie jadasz fast food to powinno się jeść to co jesz na codzien. Zadbać tylko o wzbogacenie produktów zawierających kwas foliowy, żelazo i inne witaminy, które wiadomo w tym okresie są bardzo potrzebne. Jeżeli nie masz żadnych dolegliwości i szukasz tylko książki to myślę, że każda  będzie odpowiednia i będziesz na jej bazie mogła stworzyć posiłki według własnych preferencji.

Wiecie z doświadczenia wiem,że powodzenie komuś jedz zdrowo na zasadach zdrowego żywienia itp. często powoduje panikę i nawet nie wiedzą jak się za to zabrać i jak to zrobić. Dlatego rozumiem,że Eliza chce skorzystać z jakiejś książki bo dla niektórych lepiej coś zobaczyć i mieć to napisane . Dużo osób niby wie jak jeść zdrowo , ale w praktyce już niekoniecznie to tak dobrze wygląda

Mazia zgadzam się z Tobą. Ja np. należę do takich osób które lubią mieć konkretne informacje. Ciężko mi było wymyślić sobie jadłospis żeby były odpowiedni dla kobiet w ciąży i z cukrzycą. Wtedy właśnie książki mi pomogły. Miałam konkretne informacje i konkretne przepisy. Dla mnie było to o wiele wygodniejsze i łatwiejsze. Także też się nie dziwię że Eliza chciałaby poczytać jakieś książki. 

Dużo można wyczytać na internecie więc nie trzeba książek gromadzić żeby się kurzyły chyba że faktycznie ktoś czyta :) ja zdecydowanie najwięcej informacji w ciąży zasieglam w internecie czy na forach czy innych stronach o wybranej tematyce 

MiśkaPyśka ja tez ja wygralam na mamaklub nawet fajne przepisy są w niej a tobie się sprawdziła? 😁

Ja uważam , że czasami dobrze jest się oderwać od internetu / telefonu i właśnie wziąć książkę poczytać na świeżym powietrzu :) Nie zaszkodzi a napewno będą z tego same korzyści :) 

u mnie w domu ani 1 ksiazki :O