Cześć, dziewczyny to moje pierwsze dziecko, a że też miałam komplikacje podchodzę do tej roli bardzo solidnie. Chciałabym wiedzieć dużo. Czy są jakieś książki, które polecacie? Czytałyscie i były przydatne? Już kilka kupiłam na vinted, jeszcze ich nie czytałam. Mam teraz sporo wolnego, więc taka książka o rozwoju będzie spoko. Czekam na polecajki. ![]()
Hej, a byłaś na szkole rodzenia ?
Bo ja kupiłam książki :
Mamy dla mamy i taty dwa pierwsze tomy i zdrowy maluszek, uważam że są bardzo fajne i merytoryczne, ale chodziłam na szkołę rodzenia i w sumie te książki okazały się zbędne i sprzedałam na vinted ![]()
zamiast w ksiazki wolalam zainwestować w szkole rodzenia i tam bardzo duzo wiedzy otrzymalam teoretycznej i praktycznej która bardzo sie przydała. praktyki ksiazki nie dadzą aczkolwiek i tak największą wiedze pisze samo życie majac juz maluszka
Chodzę na szkołę rodzenia. Ostatnio na jakichś zajęciach polecano książkę o rozwoju dziecka miesiąc po miesiącu, ale nie padł żaden tytuł.
Mi wystarczyła szkoła rodzenia żeby zdobyć wiedzę o ciąży i pielęgnacji i rozwoju maluszka. Ale jak chcesz poczytać książki to zwracaj uwagę żeby były wydane w ostatnim czasie bo wytyczne często się zmieniają. Np kiedyś się używało sudocremu przy każdej zmianie pieluszki, teraz się odradza stosowania sudocremu.
Ja mam takie samo odczucie jeśli chodzi o mamy dla mam i tat. Wiedza tam nie była bardzo szczegółowa. Jednak większość już gdzieś mi się przewinęło.
Ja polecam niezbędnik snu noworodka, to ebook cienwiatru
Jeszcze takie dostałam od szwagierki, która jest psychologiem. Ale jeszcze się nie zabrałam
Super, dziękuję ![]()
![]()
A ja poleca tą
napisana fajnym, prostym językiem
tłumaczy zachowania niemowląt i małych dzieci: dlaczego płaczą, buntują się, nie śpią, boją się, testują granice itp.
@SylwiaMK dokładnie, warto sięgać po te nowsze pozycje bo jednak na przestrzeni lat wiele rzeczy się zmienia, bo zmieniają nam się realia
i jednak mamy inne zagrożenia czy trudy wychowawcze niz te, które były 15 lat temu ![]()
Ja nie czytałam książek, ale dużo informacji było w aplikacji dziecko
i akurat adekwatne do wieku
poza tym sprawdzam skoki rozwojowe na stronie skoki rozwojowe pl
Oo super, nie wiedziałam, że takie istnieją ![]()
Też na tej stronie sprawdzałam skoki poza tym nie czytałam żadnych książek
Też wlansie korzystałam głównie z różnych aplikacji i forum
. Sporo można się dowiedzieć od innych mam
Mi też zajęcia ze szkoły rodzenia i organizowane spotkania z kadrą medyczną z różnego zakresu w ramach dni otwartych w szpitalach czy spotkaniach typu Świadoma Mama zarówno stacjonarnie jak i online wystarczyły w zdobyciu potrzebnej i bieżącej wiedzy w przygotowaniu do roli mamy ![]()
@Katizii online jest też mnóstwo fajnych, merytorycznych webinarów często, może znajdziesz coś co Cię zaciekawi, mają różne tematy, różni specjaliści je prowadzą, naprawdę sporo można się dowiedzieć ![]()
Niestety , ale nie czytałam nigdy poradników ciążowych ani macierzyńskich. Położna polecała mi sporo książek i nawet zostawiła mi 2
ale gdybym miała je teraz przeczytać - czyli 10 lat później to z całą pewnością niewiele by się zgadzało z tym co teraz zalecają . Bo ciągle podają nowe wytyczne odnośnie rozwoju , wychowania dziecka. Także najważniejsze żeby szukać czegoś na czasie , tak aby były aktualne dane
Super, że chcesz sie przygotowac i czytac – to nie tylko wiedza, ale tez spokój glowy w tych pierwszych miesiacach. Ja tez szukalam fajnych pozycji i pare sie naprawde sprawdzilo – takie, do ktorych warto wracac albo przynajmniej miec pod reka.
Oto polecane ksiazki, ktore mialy dla mnie sens (zarowno praktyka jak i rozwój malucha):
„Jak mowic zeby dzieci nas sluchaly… i jak sluchac, zeby dzieci do nas mowily” – Adele Faber-Super prosta i praktyczna, nie tylko o niemowlakach ale o komunikacji w ogole. Mnostwo „codziennych” sytuacji i jak je ogarnac… moge polecić jeszcze: "Dziecko. Instrukcja obslugi” – William Sears i Martha Sears- Klasyk – troche starsza w formie, ale wiele waznych rzeczy o potrzebach niemowlecia, bliskosci, karmieniu, spanku. Daje dobry kontekst i spokoj glowy i jeszcze jedna fajna pozycja… "Z dziecmi o emocjach” – Anna Machin-Fajna, jesli interesuje Cie jak powstawaja emocje i jak je wspierac od malego wieku… Moja rada… jak masz teraz troche wolnego, zacznij od jednej, ktora Ci najbardziej „mowi” – nie musisz czytac wszystkiego na raz. Czasem lepiej przerobic jedna dobrze niz miec polki pelne nieprzeczytanych ![]()
Ojej ale pięknie to napisałaś ! Czysta prawda
@nadin145 o tak, faktycznie książka „Jak mowic zeby dzieci nas sluchaly… i jak sluchac, zeby dzieci do nas mowily” jest extra!
czytałam pod kątem swojej pracy i jest naprawdę godna polecenia, szczególnie dla mam przedszkolaków i starszych dzieci
to książka o budowaniu jakościowej relacji, która owocuje lepszym dialogiem, napisany w prosty, przystępny sposób ![]()
Ja największą wiedzę czerpałam ze szkoły rodzenia, chociaż na początku nie chciałam iść, to naprawdę mega się przydaje!