Kupka u 4 miesięcznego dziecka

Hej mam pytanko co ile dni wasze maluszki karmione piersią robią kupki? Bo moja ostatnio ma problem i to bardzo duży… nawet pani doktor nam nie pomogła…

Pisałam niedawno o podobnym wątku…Mój synek KPI i do 3 miesiąca życia kupki były codziennie, nawet po kilka razy. PO 3 miesięcy sytuacja zaczęła się zmieniać i były co tydzień, co 5 dni…Kładłam sporo na brzuszku, aby gazy były i pomagało…nic więcej nie dało się zrobić, lekarz też uspokajjał, że to normalne przy KP. Istotne, aby było min 5 mokrych pieluszek., Sytuacja zmieniła się po 6 miesiącu jak rozszerzyliśmy dietę i jest teraz oki…
Proponuję podawać wodę dodatkowo i przeczekać ten moment, chyba, że dziecko męczy się i pręży, a nic nie idzie…
Ja konsultowałam z kilkoma pediatrami i uważali to za naturalne przy KP.
Także nie ma powodów do obaw!!!

https://canpolbabies.com/pl/forum/?f=5&t=502
Warto poczytać:)

Magda wszystko zależy od tego czy maluszek jest spokojny i wesoły czy wręcz przeciwnie, pręży się czy ma napięty brzuszek. Ogólnie przyjmuje się, że do dwóch tygodni przy karmieniu piersią maluszek może kupki nie zrobić. Wody nie podawałabym, bo to już rozszerzanie diety. Jeżeli rzeczywiście zauważyłaś, że jednak maluszek ma problemy z wypróżnieniem to spróbowałabym od masażu brzuszka, możesz go kłaść na brzuszku, robić tzw rowerek czyli uginasz nóżki do brzuszka- mojej córce to pomagało. Możesz również użyć termoforku. Jeżeli żaden ze sposobów nie pomoże, a maluszek dalej będzie niespokojny to wybrałabym się do pediatry.

Codziennie ćwiczymy nóżki do brzuszka, rowerek, układanie na brzuszku. Dobrą pozycjà jest też „na samolot”. Dziecko ma pod brzuszkiem Twoją dłoń - jest delikatnie naturalnie ładowany.
Kupka może się nie pojawić nawet przez 10 dni, ale warto maluchowi pomóc. Można spróbować również masażu, delikatnie smarujemy na balsamów zgodnie z ruchem wskazówek zegara

Dokładnie tak jak evli 2 napisała… u nas podobnie do 3miesiaca kupki były codziennie od jakiegoś czasu co 2-3dni także przy karmieniu piersią podobno to normalne i jeżeli dziecko jest pogodne to nie ma się czym martwić.

Magda u nas tez bylo tak jesli maluch kp to kupki do 14 dni moze nie byc o ile maluch zachowuje sie jak zwykle

Mój Syn robił kupkę codziennie. Córka różnie jest etap że codziennie a czasami raz w tygodniu. Jeśli dziecko nie robi kupek codziennie a zachowuje się normalnie nie jest płaczliwe, nie spina się, płacze to nie ma obaw i jest to normalne. Dzieci karmione piersią mogą robić kupki raz na 14 dni.
Jeśli coś Cię niepokoi to kładź malca często na brzuszku, rób rowerek, przyciągaj nóżki do brzuszka, połóż na brzuszku ciepły termoforek i to powinno pomóc. Wody nie podawaj bo jest to tak jak napisała Silver rozszerzanie diety.

też mieliśmy taki problem gdy synek miał około 3 miesiące to przez 3 dni nie zrobił ani jednej kupki, co w tym czasie było dziwne, kupiłam mu nawet czopek glicerynowy i ledwo zdążyłam dojechać z apteki do domu, to już była niespodzianka w pampersie:) wszystko zależy od tego co jesz, pewnie od dopajania dziecka. Gorzej gdy ten stan jest dłużej niż 3-4 dni

apetyczneksiazki maluszek karmiony piersią może nie robić kupki nawet do 14 dni, jak zachowuje się normalnie, nic go nie boli to nie trzeba się martwić. Czopków glicerynowych na samym początku nie podawałabym maluszkowi, lepiej zrobić masaż brzuszka czy podkurczać nóżki do brzuszka.

Dokładnie jest tak jak Silver pisze dziecko karmione piersią może nawet do 2 tygodni nie robić kupki o ile zachowuje się normalnie tzn nie pręży się jakoś itd.
Bo mleko mamy jest często trawione prawie w całości więc czasem się dzieje tak że nie ma z czego tak kupki zrobić bo są potrzebne resztki aby było z czego kupkę zrobić:)

apetyczne tak jak wspomniały dziewczyny do 14 dni u dzieci kp to nie jest nic niepokojącego. O ile maluszek zachowuje się spokojnie i nie widzisz niepokojących objawów.

Generalnie napisałaś jeszcze o dopajaniu to dzieci do ukończenia 6 miesiąca życia nie dopajamy a jedynie częściej przystawiamy do piersi. Natura już o wszystko zadbała i na początku z piersi leci mleko bardziej wodniste, żeby maluszek się napił a dopiero później “konkretne” żeby się najadł.

Magda54322 i jak w kwestii kupek? U Nas od 5 miesiąca zaczęły się co 2 dni (zdarzają się jeszcze codziennie). Na początku Mała była niespokojna, w dzień bez załatwienia się, ale już się chyba z tym oswoiła.

Moja córka (2 miesiące) robi kupkę codziennie, nawet kilka razy dziennie. Ale kiedy widzę, że ma problem ze zrobieniem kupki, pręży się i ewidentnie boli ją brzuch to daje jej kilka mililitrów sparzonego rumianku. Świetnie ją rozluźnia, mała robi kupkę a poza tym jak woadomo rumianek działa przeciwzapalnie więc na pewno nie szkodzi.

Mija córka jak była na piersi to robiła kupki z początku codziennie, a później raz na trzy dni. Gdy córka już na piersi nie była to pojawił się problem z kupkami córka stale miała zatwardzenie. Pomogła nam herbata xsenna junior ale ona jest od 6 miesiąca. Więc jest jeszcze za wcześnie. Ale można robić masaż termoforkiem tylko trzeba go podgrzać. Trzeba też ćwiczyć nóżki.

Nasz synek robi kupkę prawie codziennie, czasem co dwa dni. Raz miał problem chyba trzy dni, na czwarty dzień zaczęliśmy podawać mu przetarte jabłka i rumianek do picia - położna nam poradziła, że gdy maluszek ma problem z brzuszkiem i widać że męczy go to, wtedy wziąć rumianek (taki w saszetkach jak dla siebie, nie te słodzone herbatki dla dzieci), i parę łyżeczek przestudzonego naparu podać mu. U nas to pomaga :slight_smile:

U mojej zuzy zaczyna się znowu problem z załatwianiem. Mąż mówi, że to chyba ze strachu. Mówi, że jak ja jestem w domu to robi ładnie. Jak on z nią jest to przez kilka dni nie robi wcale i wstrzymuje. Potem jak już zrobi to jest twarda i krzyczy.

Moj synek do ok. 4mc robil codziennie a teraz robi co drugi dzien. Mi doktorka mowila ze jak dziecko nie robi długo kupki a nie placze to znaczy ze porostu ma dobrze przyswajalne mleko, a jak dziecko widac ze placze bo boli b
Brzuszek bo chce zrobić kupkę to u nas na poczatku pomagal rumianek, suszona sliwka a najbardziej syrop debridat.

Ewcia dziecko karmione piersią może robić kupkę raz na tydzień albo nawet 10 dni. Ale warunek jest taki, że jest spokojne, nie płacze, widać że ta kupka go nie męczy. W przeciwnym wypadku trzeba dziecku pomóc i można np zastosować xenne junior.

Dokładnie jest jak Kasia pisze tyle że dziecko na piersi może nie robić kupki do 14 dni o ile zachowuje się Norlamie nie pręży itd tak jak opisała Kasia