Kwas foliowy – dlaczego warto przyjmować go przed ciążą jak i w trakcie ciąży

Każda kobieta, planująca ciążę (bądź niekoniecznie), która chciałaby urodzić zdrowe dziecko powinna przyjmować kwas foliowy (witamina B9). Kiedy dowiaduje się, że zostanie mamą należy spożywać kwas foliowy w dawce minimum 400 µg dziennie do przynajmniej 12 tygodnia ciąży. 

Ja również zażywałam kwas foliowy przed ciążą w trakcie ciąży,a nawet po ciąży jakoś tak weszło mi w nawyk:) Fajnie, że pojawiła się taka porada, bo sporo osób zażywa kwas foliowy w ciąży, ale nie wszyscy wiedzą, że planując ciąże możemy suplementować się już znacznie wcześniej.

Ja zaczęłam brać kwas foliowy chyba nawet rok przed zajściem w ciążę i biore go nadal będąc w ciąży i mam wielką nadzieje, ze z Maluskziem wszystko będzie dobrze. Mój lekarz na kilku pierwszych wizytach przypominał o suplementacji i upewniał się czy na pewno go biorę.

Kwas foliowy przyjmowałam w cxzasie ciąży oraz po porodzie. Po porodzie zaleciła mi go moja dermatolog na poprawę kondycji moich włosów a także paznokci. Przyjmowałam go przez dłuższy czas i pomógł mi pozbyć się nadmiernego wypadania włosów oraz łamliwości paznokci. także kwas foliowy nie trylko w czasie ciąży ale także i przed i po porodzie:)

Tak mi już znacznie wcześniej lekarka zalecala branie kwasu foliowego

ja również brałam kwas foliowy przed i biorę też w trakcie ciąży. Zauważyłam nawet, ze przed ciążą kwas pomaga mi w niwelowaniu zmęczenia i poprawił wygląd moich paznokci :wink:

Ja zażywania kwas foliowy na pół roku przędu zajściem w ciążę,później całą ciążę i teraz tez pije by poprawić kondycję włosów.

Zawsze warto suplementowac kwas foliowy. Również brałam przed ciążą, a późniejnw trakcie :slight_smile:

Powinno się suplementować kwas foliowy conajmiej 3 miesiące przed zajściem w ciąże