to bardzo ważne by na początku ciąży zażywać kwas foliowy, już w pierwszych tygodniach zalecił mi to mój lekarz
Pierwsza ciąża była dla mnie wielką niespodzianką i niestety nie byłam do niej przygotowana. Cały czas żyłam w pośpiechu, jadłam niezdrowo, nie łykałam witamin i nie miałam czasu na zrobienie badań.
Mi lekarz zalecał na 3 miesiące przed zajściem w ciąże już suplementować kwas foliowy. Koleżanka usłyszała, że nawet spokojnie na rok przed, bo nie zaszkodzi.
ja nie jadlam przed ciązą bo tez ciąza nie byla planowana
jakoś tak wyszło że przed ciążą nie brałam, ale teraz cały czas, plus oczywiście inne witaminy
W pierwszej ciąży kwas foliowy zaczęłam łykać kiedy dowiedziałam się że jestem w ciąży. Teraz w drugiej, która od dłuższego czasu była planowana zaczęłam go brać pół roku przed zajściem w ciążę (tyle się staraliśmy o dziecko).
ja kwas łykałam przez blisko 10 msc ![]()
kwas foliowy nie zaszkodzi brać :0
ja tylko na początku
ja brałam kwas foliowy wcześniej;) bo wiedziałam, że będziemy się starać o maleństwo:) i było wszystko dobrze:) i brałam codziennie:)
Kwas foliowy powinno się zaczac brać tak na 3 miesiace przed zajsciem w ciaze. ja wynalazlam sobie supelemnet (symnatal pro baby), ktory tez oprocz kwasu foliowego zawiera inne witaminy i mineraly potrzebne w tym okresie dla kobiety i dziecka.
Ja zaczęłam łykac kwas foliowy chyba ze 3 miesiace przed planowaną ciążą ale teraz jak bym planowała dziecko zaczęłabym wcześniej
Ja kwas foliowy zaczęłam brać cztery miesiące przed ciążą. W ciąży przez pierwsze trzy miesiące, później łykałam już witaminy.
ja tylko na początku ciąży przed nie brałam kwasu foliowego.
ja brałam kwas w ciąży do końca pierwszego trymestru
mowia ze mozna juz wczesniej zaczac nawet szybciej niz 3 miesiace zaczac brac
Kwas foliowy jest niezbędny. Ja brałam przez cała ciążę
Też słyszałam, że najlepiej zacząć jeść kwas foliowy co najmniej 3 miesiące przed ciążą.
Teraz rekalamują jakąś kawe… MAMA COFEE z kwasem foliowym… ciekawe co to.
jeśli planujemy ciaze to warto już wcześniej zadbać o zapasy w naszym organizmie