Asioonka czemu w ciazy watrobki nie wolno?
nie powinno się jeść, bo ma bardzo dużo witaminy A, która nam ciężarnym szkodzi jak jest jej za dużo, może powodować np. wady rozwojowe u dziecka, szczególnie w 1. trymestrze. Poza tym wątroba zwierzęca, tak jak i ludzka zbiera te wszystkie świństwa - toksyny i metale, dlatego jest toksyczna. Ale to nie znaczy też, że jak zjesz raz czy dwa, to od razu dziecko będzie chore, niektórym lekarze zalecają wątróbkę np. na anemię, bo ma też dużo żelaza. Ale ogólnie nie powinno się jej jeść w ciąży.
dziewczyny wolno jesc w ciazy watrobke po 13 tygodnu
nie sluchajcie bredni ze nei bo nabawicie sie bardo silnej anemi. ja w pierwszej ciazy nei jadlam bo tez tak myslama ze ma wit A i nie mozna,. jak powiedzialam to w szpitalu po porodzie to lekarz i polozne w szoku byly co za glupoty gadam i ze wreszcie wiaodmo skad u mnei taka niedokrwistosc
ja jem od czasu do czasu wątróbkę, nie słyszałam że nie wolno
Ja mimo wszystko chociaż lubię to na wszelki wypadek zrezygnowałam z wątróbki na czas ciąży.
nie slyszlam o tym , ze nie mozna jadać wątróbki . ja w prawdzie rzadko jem ale nie odmawiam sobie.
Z wątróbką powstało wiele mitów i plotek. Uważam, że powinniśmy jeść wszystko normalnie. Oczywiście bez surowego mięsa i jajek.
Niestety nie które kobiety w ciąży popadają w skrajności.
ja słyszałam, że wolno jesc wątróbkę ze względu na cenne witaminy, ale sama osobiście jej nie jadam bo znieznoszę
tez jej nie znosze ale zawiera mnostwo zelaza
mnóstwo żelaza i mnóstwo toksyn. dla mnie to nie są brednie, ale tak jak napisałam wcześniej, nie można popadać w paranoję, to że raz na jakiś czas ktoś zje, to nie znaczy że coś się złego stanie. mimo wszystko wg mnie wątróbka jest niezdrowa, mimo witamin które w sobie ma.
Wiecie, wątróbka, wątróbce nierówna. Zależy gdzie ją kupimy i z jakiego źródła.
ja od czasu do czasu lubię zjeść i jem wątróbkę
najlepiej jak sie ma swoja od dziadkow ![]()
Ja jem wotrobke tylko drobiowa
Ja uwielbiam wątróbkę ale w ciąży nie jadłam.
ja lubie i jadlam w ciazy
ja dopiero w ciąży polubiła,m wątróbkę
Ja w ciąży wątróbki nie jadłam… ale kwas foliowy bralam juz przed ciaza…
A ja wątróbki nie cierpię.
Kwas foliowy zażywałam jak najbardziej,raz dziennie.
a ja wątróbkę zjem, a kwas foliowy przyjmuję już od 2011 roku dzień w dzień