Z kupnem laktatora należy się troszkę wstrzymać, upewnić się czy na pewno będzie potrzebny. Ja używałam zwykły tradycyjny, później elektryczny. Jest on zdecydowanie lepszy, wygodniejszy w użyciu. Różne moce ssania i tempo pobierania mleka.
Asia800 nie do konca sie zgodzę. gdybym ja czekała z kupnem laktatora to w szpitalu bym wybuchła. U mnie nawał przyszedł raptem…pyk i jest. i To taki ze blizna po cc i bol to byl pikus przy piersiach (nie nie mialam zapalenia tylko taki nawał).
Uważam ze jesli ktos chce się wstrzymac z laktatorem, to niech albo pozyczy od kogos znajomego albo zorientuje sie czy w szpitalu sa dostepne (u nas byly ale takie liche ze szkoda gadac).
Mamik A moim zdaniem z nawalem można poradzić sobie bez laktatora:) wiem bo sobie radziłam gdyż położne jasno powiedziały że jak będzie się przy nawale używać to można sobie zaszkodzić bo ciągle będzie więcej i więcej mleka że tak się zdarza bo powinno się wycisnąć tylko do uczucia ulgi i tyle A laktator więcej pobierze i jeszcze stymuluje więc nie poleca się u nas ale laktatory były i można było spokojnie wziąć tylko była mowa by sobie krzywdy nie zrobić A ja miałam hiperlaktacje i mi mówili od razu jak miałam taki nawal właśnie żeby ręcznie najlepiej i zimna woda po karmieniu piersi spryskac albo opłat zrobić zimny ![]()
Ja jeden wygrałam z canpol. Akurat był potrzebny i się przydał. Ale już rozwazalam opcję kupna bo już rady nie dawalam. Zakup laktatora nie jest tanim wydatkiem. Ale skoro jest potrzebny to jest warty kupna. Potem zawsze można sprzedać czy wydać dalej do rodziny, można też sobie zostawić na kolejnego bobasa.
Uważam że laktator jest potrzebny szczególnie na początku pomógł mi rozbujać laktację, a potem kiedy gdzieś musiałam na kilka godzin wyjechać pomagał odciągnąć pokarm.
Laktator uważam za bardzo przydatną rzecz. Po pierwszym porodzie miałam trzy, dwa ręczne i jeden elektryczny i nie powiem, bo ten elektryczny się sprawdzał ( dopóki się nie popsuł po niecałych 9 miesiącach). Teraz czeka kolejny laktator, oczywiście elektryczny i mam nadzieję, że się super sprawdzi, jeśli będzie potrzebny ![]()
Tez uważam że laktator to dobra sprawa. Zwłaszcza elektryczny mniej czasu zabiera niż reczny
Moim zdaniem laktator to must have! U mnie przydał się przy rozkręceniu laktacji, teraz przydaje się do odciągnięcia mleka kiedy chcę wyjść do fryzjera, czy na zakupy. Nie wyobrażam sobie żebym mogła go nie mieć.
Megg w sumie to zależy od mamy czy jest potrzebny czy nie bo mamy niektóre radzą sobie bez laktatora zresztą niekiedy nie ma z kim zostawić dziecka bo mąż np w pracy od rana do wieczora albo nie ma i wtedy też nie ma większej potrzeby używania laktatora bo i tak nie ma z kim zostawić dziecka na dłużej ![]()
Myślę że warto mieć bez względu czy się przyda czy nie. Bo może być taka sytuacja że potrzebny i wtedy na lep na szyję trzeba szukać
Przed porodem kupiłam laktator ręczny firmy Akuku i użyłam go dosłownie kilka razy, potem już nie był mi potrzebny bo ciężko u mnie było odciagnąć pokarm.
Ja też przed porodem zaopatrzyłam się w laktator.
mamaninki1 i sprawdził się u Ciebie? Bo mój pierwszy laktator też był ręczny tylko z BabyOno i to kompletna porażka, jak dla mnie. Nie odciągnął ani kropli. Moja kuzynka też go kupiła z miesiąc temu, bo jej elektryczny laktator nie potrafił całego pokarmu z piersi odciągnąć i kupiła właśnie ten sam z BabyOno i identyczna sytuacja, jak u mnie. Ani kropli nie odciągnęła. Laktator nie potrafił zassać piersi, by odciągnąć chociaż 10 ml mleka...
Magiczny pazur ja miałam też ręczny i ledwo 5ml odciagnelam gdzie piersi były pełne mleka ręcznie ręką odciagalam nawet i 60ml a laktator ręczny nie dawał rady.
Na nawet i 5 ml nie dała rady ręcznym sciagnć.
Aiisa wydaje mi się, że gdyby producenci wiedzieli, że dany produkt nie spełnia oczekiwań mam, to może by jakoś temu zaradzili... Ale mało kobiet zgłasza bezpośrednio do producenta, że dany laktator nie potrafi zassać piersi, a co za tym idzie, nie da się odciągnąć pokarmu. Więc jako tako problemu nie ma.
Magiczny pazur a ja myślę że cześć mam jest w stanie danym ściągnąć więc są podzielone opinie więc nie się nie robi bo jednak jest dużo mam którym odpowiada.
Magicznypazur dlatego takie testowanie produktów jest super (o ile opinia jest prawdziwa a powinna być a nie koloryzowana). Wtedy producent wie co można zmienić a i inne mamy znają zalety i wady i dobiora odpowiedni dla siebie produkt :)
Dużo osób szybko odpuszcza jak raz się nie udało. Nie dowiduja się nawet dlaczego tylko od razu czego innego szukają
Aiisa wiadomo, że jak danej mamie się uda odciągać pokarm to problemu nie będzie zgłaszać, bo takowego nie ma. Ale ile jest takim mam, które nie zgłosiły nigdzie, że laktator nie spełnia swojej funkcji? Całe mnóstwo.