Lek przeciwgorączkowy dla niemowlaka do 3 miesięcy

Nie wiem czy wiecie, ale większości dostępnych dostępnych w aptekach leków przeciwgorączkowych dla dzieci nie można stosować poniżej trzeciego miesiąca życia.
Od pediatry i położnej wiem, że dla takich maluchów dedykowany jest Pedicetamol.
A może Wy słyszałyście lub stosowałyście z polecenia pediatry jakiś inny lek przeciwgorączkowy u malucha do 3 miesięcy?

Gorączkę u niemowlaka zbijamy kiedy temperatura przekroczy 38,5 C, bo może ona doprowadzić do odwodnienia organizmu oraz obciążenia serca i nerek.
Od 1 dnia życia można podawać leki przeciwgorączkowe zawierające paracetamol, zabronione są natomiast leki z ibuprofenem (mogą być podawane dopiero po 3 miesiącu).
Oczywiście nie muszę wspominać, że sami nic nie podajemy i nie dawkujemy, tylko idziemy do pediatry, który zaleci odpowiednie leczenie.

Ja kiedyś dostałam zalecenie od lekarza, aby zacząć zbijać temperaturę od 38 stopni. Co do leków to paracetamol, najlepiej w czopkach gdyż czopki szybciej działają no i nie obciążają delikatnego brzuszka maluszka no i są bezpieczniejsze dla maluszków. Ja na 1 wizycie zapytałam pediatre o ewentualne leki na zbicie gorączki gdyby trafiła się w trakcie nocy itd…poleciła wlasnie czopki, odpowiednie do wielu i wagi maluszka, gdyż nalezy pamietac, ze w dawkowaniu czopków najwazniejsza jest wlasnie waga.

Tak, to prawda… dla noworodków dedykowany jest Pedicetamol - lek przeciwgorączkowy właśnie na bazie Paracetamolu (z resztą to właśnie czysty Paracetamol teoretycznie można przyjmować w ciąży).
Ibuprofen działa zarówno w centralnym, jak i obwodowym układzie nerwowym - między innymi z tego względu jest niebezpieczny zarówno w ciąży i podczas karmienia, jak i dla noworodków i niemowląt.
Pedicetamol jest w bardzo wygodnej formie kropli - z miarką i pipetką (dla mnie rewelacja), co niezwykle ułatwia aplikację leku najmłodszym Dzieciom. Ma przyjemny, owocowy smak.
Natomiast, jeśli chodzi o temperaturę noworodków i niemowląt to bardzo często oscyluje ona wokół stanu “podgorączkowego” 37 - 37,5 stopnia… i należy ją “zbijać” jeśli przekroczy 38 stopni (38,5 stopni mierzone w pupie)
Czopki są dużo skuteczniejsze, jednak z perspektywy świeżo upieczonego rodzica zdecydowanie łatwiejsze w aplikacji są krople - dlatego jeśli temperatura nie wzrastała by drastycznie, osobiście zastosowałabym krople, a dopiero w skrajnej sytuacji sięgnęła bym po czopki (musimy jednak pamiętać, że w przypadku Dzieci wzrost temperatury może być “galopujący”)

Też spotkałam się z opiniami że dla maluszków przeciwgorączkowo to paracetamol w czopkach najlepszy.

Paracetamol w czopkach działa o wiele szybciej niż ten podany z łyżeczki czy też ze strzykawki, dlatego wlasnie polecane są czopki :slight_smile:
Ale natknełam się ostatnio na bardzo fajny artykuł dotyczący zbijania gorączki u dzieci i przesyłam zainteresowanym mamom :slight_smile:

Ważne aby wszystkie rzeczy przy takim maluszku skonsultować z lekarzem. Ja zbijam gorączkę dopiero jak wzrośnie powyżej 38 stopni a tak daje szanse aby organizm sam spróbował powalczyć.

U mnie w przychodni pediatra zalecał zbijanie gorączki powyżej 38 stopni, wcześniej nie należy tego robić. Organizm dziecka sam powinien mieć szansę zwalczyć infekcję, dzięki temu system obronny wytwarza cenne przeciwciała. Należy pamiętać, że przy wystąpieniu wyższej temperatury u dziecka najlepiej skonsultować się z lekarzem.
Oprócz zastosowania leków przy obniżeniu gorączki warto spróbować domowych metod. Przy narastaniu temperatury powinnyśmy zadbać o to, aby maluszek był dobrze okryty. Gdy temperatura już będzie ustabilizowana nie należy mocno okrywać dziecka, aby się nie przegrzało dodatkowo. Najlepiej ubrać go lekko i sprawdzać co jakiś czas czy zmienić ubranie na suche.

Przy gorączce bardzo ważne również jest podawanie dużej ilości płynów.

Przy gorączce trzeba tak jak pisały dziewczyny podawać dziecku albo częsciej pierś, albo w przypadku starszych dzieci wodę, gdyż gorączka może doprowadzić do odwodnienia a to już może skończyć się w szpitalu. Dlatego należy pamietać o nawadnianiu. Do 38 stopni nalezy dziecko dokładnie obserwować, czy infekcja nie rozwija się dalej, bo może nie bedzie wcale potrzebu podawania leków. do 38 stopni maluszek potrafi sam sobie poradzic z temperatura i stanem zapalnym. Natomiast jeśli temperatura przekracza 38 trzeba już siegnąć po coś przeciwgoraczkowego, gdyż taka temperatura to duże obciążenie dla maluszka. I dalej obserwować. Jeśli dziecko stanie się “przelewające” przez ręce to ja bym z takim maluchem leciala do ambulatrium, bo zawsze lepiec dmuchac na zimne :wink:

Pani doktr polecala nam ten sam lek. U małej ba szczęście do tej pory nie wystopila żadna gorączka ale przed nami szczepienia i tego się boję. Mam nadzieję że nie Zetkne się z gorączka mojej malutkiej, aż żal takich maluszków…

U nas byla raz potrzeba zeby dac cos synkowi przeciw goraczkowego i byl to paracetamol w czapkach bo nic innego nie bylo mozna podac.i ppdaje sie dop jak kest ok. 38,5 a jak mamy mniej to trzeba odczekac zeby organizm sam sie bronił przed wirusem i goraczka a jak przekroczy ok. 38,5to trzeva podac paracetamol w czopkach.

Już na pierwszym szczepieniu pielęgniarka nam powiedziała, że jeżeli wystąpi gorączka to córce podać paracetamol w czopkach.
Gdy mała miała 2 miesiace przeziębiła się i pojechaliśmy do lekarza on powiedział, ze jeżeli wystąpi gorączka powyzej 38° to nalezy ja zabijać. Rowniez zalecil paracetamol w czopkach.
Z tego co kojarze jest tani bo coś około 7zł za opakowanie. My woleliśmy miec czopki w domu tak zapobiegawczo. Nigdy nie wiadomo co będzie.
Całe szczęście póki co nie było potrzeby by je stosować.

Oczywiście że tylko paracetamol. Na ulotkach też jest to napisane. Leki przeciwzapalne z ibuprofenem dopiero po trzecim miesiacu

Nam zalecano cały czas pedicetamol aco do podawaniu leków ponizej 3 miesiąca życia czy też u starszego malucha zawsze powinno się do konsultować z pediatra 

Jeżeli gorączka jest powyżej 38 to paracetamol 

Jak byłam z małą na pierwszym szczepieniu, to pediatra również wspomniał, że jakby pojawiła się gorączka to mam podać córce Paracetamol. Na szczęście nie był potrzebny.

Ja podałam paracetamol raz po szczepieniu i wczoraj, bo mały był nieznośny. A jest chory, to chciałam mu ulżyć. U dzieci tak małych tylko paracetamol. Ibuprofen po 3 miesiącu można dołączyć. Działa on też przeciwzapalnie, co czasami może się przydać.

Ja dla córeczki jak jest przeziębiona nie podaje leków 

Podawałam paracetamol po szczepieniu, syn miał 1,5 miesiąca.