Łuszcząca się skóra

miśkapyśka moje dzieci tak miały to normalne schodzi im naskórek . Teraz będzie ta skóra schodzić, aż zejdzie w tych partiach co zaczęła. Ja po prostu normalnie smarowałam kremem i w tedy ładniej schodziła, ale to normalne u mnie dwójka tak miała 

Czy też wasze dzieci tak miały? schodzi mojemu synkowi skóra z rączek, stópek, a dziś nawet z brzuszka i tułowia ? co robić? czym smarować ? Czy powinnam iść do lekarza ?

A jakim kremem smarowałaś ?

Miśka ja kąpałam w olejku migdałowym i ładnie się ta skóra nawilżała, ale też schodziła jej. 

MiśkaPyśka to normalne. Małym dzieciom schodzi skóra. Ja niczym nie smarowałam. Położna zaleciła że mogę masować dziecko z użyciem oliwki i wtedy ta skóra która ma zejść zejdzie szybciej. Pediatra zaproponowała że możemy kąpać małego w emolientach. Nie robiłam nic, samo zeszło jakoś w ciągu miesiąca. 

Mi położna zaleciła aby kąpać w krochmalu czy ktoś z was tak robił ?

ja nie kąpałam w krochamlu, ale mąka ziemniaczana właśnie działa łagodząco jak są problemy zkórne u maluszków. Także to jest dobra metoda. Ja smarowałam dzieci chyba nivea baby, ale lepszy był z hippa balsam. Najlepiej jakiś tłusty, teraz smaruję jakimś na AZS bo u córki jest podejrzenie. Ten już jest mega tłusty i świetnie nawilża 

To ja mam ten z Nivea baby teraz

dla mnie on jest słaby jeśli chodzi o nawilżenie, więc ja go stosuję krótko i potem inny. Chcę go zużyć, więc stosuje trochę 

A JAKI NAJLEPSZY ? OLIWKA BEDZIE LEPSZA ?

Może masło shea?

Skóra może wysuszać się od częstych kąpieli najlepiej często ja natłuszczać 

Tylko że np. często Kąpiel E bo pewnie chodzi o to że codziennie no to np. w lecie są nieuniknione bo wiadomo w zimie można czasami odpuścić Kąpiel jeżeli komuś nie zależy na rytuale to takie dziecko się nie brudzi i jakoś bardzo nie poci, ale latem np. moja sześciomiesięczną córeczkę codziennie ma tak brudną szyję że aż takie czarne wałeczki się odkładają na szyi więc nawet jak mi czasami padnie wcześniej to i tak staram się wybudzać bo nie wyobrażam sobie jej nie wykąpać żeby spała taka Brudna

my kąpaliśmy też w krochmalu.

i pomógł krochmal? i jak zrobić ten krochmal ?

teściowa też mi polecała krochmal ciągle. Ja miałam mleczko z hipp do ciała i ono fajnie nawilżało 

Teraz mam dla córki ten : 

https://www.doz.pl/apteka/p61575-Mediderm_krem_1_kg

nam go poleciła w szpitalu lekarka bo podejrzewała u córki AZS więc go stosuję, on mocno nawilża i ma spore opakowanie, ale są też mniejsze 

Miśka możesz kupić gotowy 

Atoperal Baby Plus Krochmal 125 g, krochmal do kąpieli (superpharm.pl)

lub zrobić sama 

1. 2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej rozpuść w 2 szklankach zimnej wody.
  2. Roztwór zalej wrzątkiem, cały czas energicznie mieszając, żeby nie zrobiły się grudki.
  3. Powinieneś otrzymać śliski krochmal.
  4. Tak przygotowany krochmal wlej do wanienki napełnionej ciepłą wodą o temperaturze 37-38 stopni.

maly wykapany dzięki 

i co lepiej jest po takiej kąpieli ?

Ta pierwsza skóra musi zejść, jeśli dziecko nie ma uczuleń to można smarować oliwką lub balsamem albo kąpiele w krochmalu też ponoć pomagają. 

U nas nie dało rady małej smarować niczym bo miała łojotokowe zapalenie skóry i mimo, że nie natłuszczalismy skóra sama zeszła i zaczęła wyglądać coraz lepiej