Małogłowie

TerazMama może taka jej uroda:P

Właśnie może raka ma urodę 

Tak, bo ma to po mnie :) ale lekarz każe sprawdzić czy na pewno to nie ma wpływu na rozwój mózgu 

TerazMamma i bardzo dobrze jednak z głową nie ma żartów więc niech sprawdzi żebyś miała pewność że wszystko jest w porządku 

tak sobie teraz czytam na necie:

Z poziomem inteligencji związany jest też obwód głowy. Niemowlęta o szybszym poszerzaniu się czaszki także wykazują podwyższony iloraz inteligencji. "Obwód głowy jest wskaźnikiem objętości mózgu, więc większy przyrost w obwodzie czaszki u noworodka sugeruje szybszy rozwój mózgu

to nawet bym nie powiedziała ze to ma taki wpływ. ciekawe

u mnie córka ma małą główkę a rozwija się bardzo szybko zaczęła mówić bardzo ładnie jak miała roczek 

Wlasnie nie zawsze oznacza to coś złego albo tak jak teraz piszesz ma to po tobie czyli może być to genetyczne. 

dokładnie tak czasem może to być coś dziedzicznego

Takie rzeczy należy szybko konsultować z lekarzem bo różnie może być nie raz jak głową nie rośnie może coś tam uciskać dlatego z takimi rzeczami żartów nie ma 

Takie podstawowe badania oczywiście mieliśmy ale pewnie za jakiś czas trzeba będzie powtórzyć. Też nie wiedziałam, że wielkość głowy może mieć wpływ na inteligencję 

Dobrze że jesteście pod kontrolą. Trzymam kciuki żeby wyniki wyszły dobre.

Grunt że jesteście w dobrych rękach i pod kontrolą specjalisty trzymam kciuki by było wsystsko w porządku 

Może warto popytać w rodzinie czy były takie przypadki a może taka jest poprostu jej uroda że nie będzie duża. Na pewno kontroluj temat a ja trzymam kciuki aby wszytsko dobrze się skończyło 

No właśnie to jest też to że jak było więcej takich przypadków w rodzinie o których ty może nie wiesz to jest to całkiem normalne i może faktycznie nie ma powodów do zmartwien 

genetyka potrafi zaskakiwać czasami. takze jak cos występowało wczesniej w rodzinie to po wielu pokoleniach znowu moze sie ujawnic 

czasami takie przypadki się zdarzają  

Też jestem tego zdania ale wszystko trzeba kontrolować u specjalisty nawet pieprzyka małego ;) takie czasy mamy 

Badania nigdy nie zaszkodzą a jedynie dają upewnienie, że wszystko jest w porządku :) 

Dziś jedziemy na to badanie dna oka i już od rana się stresuje tym badaniem... 

i jak po badaniu,jak córeczka zniosła badanie?