Małogłowie

kiedy i dlaczego robi się to badanie dna oka ?

Jak po badaniu ? Dobrze wyszło?  

Badanie zostało przełożone na 30 listopada bo nie było lekarza.

Mama Wojtusia nam zlecił to badanie neurolog żeby sprawdzić czy wszystko jest ok w związku z tą małą głową córki. 

Na bieżąco kontrolujemy przyrost głowy i niby z miesiąca na miesiąc coś tam rośnie ale dosłownie ten przyrost jest w milimetrach a nie w centymetrach 

To dobrze że wszystko w porządku. A do 30.11 szybko zleci. Może Twoja córka tak już ma z tą główką i wszystko jest dobrze i nie ma się czym martwic. Choć po zdjęciach wcale nie wygląda jakby miała ta główkę taką małą

No właśnie na zdjęciach nie wygląda, że ma małą głowę, ale wiadomo, że zdjęcia też przekłamują. 

my jedziemy 10 na kontrolne badania do okulisty i też się boję jak to będzie wyglądało. 

Z takim maluchem badania u okulisty nie są przyjemnie niestety. 

Na zdjęciach ciężko zobaczyć różnice czy ktoś jest nizszy czy wyższy o 10 cm a co dopiero obwód głowy, to tylko centymetry a jednak mają znaczenie 

No w sumie macie rację. 

MamaEm oby wszystko było dobrze ;)

Mam nadzieje ze będzie dobrze 

My zawsze z córką jeździliśmy na badania okulistyczne w szpitalu pediatrycznym. Tam fajnie działają jak byłam u zywkekgo lekarza to nasłuchałam się że ciężko jest dokładnie takie dziecko zbadać zajrzała tylko w oko i tyle a w szpitalu to rach ciach zwijaly 2 lekarki plus pielęgniarka w rulonik i każde badanie nawet w ciemni u takiej 1.5 dziewczynki wykonali. Więc myślę że warto się zorientować w okolicy jak to wygląda i gdzie warto pójść.

O dzięki za radę :) 

Będzie dobrze :)

U nas nie było tak źle, Mała pozwoliła sobie zrobić to badanie, ale oczywiście popłakać musiała, na szczęście nic się nie dzieje, mamy kontrolnie wykonać badania za rok czy coś się nie zmieniło. 

Mieliśmy dwa razy zakropione oczy i dopiero później badanie u lekarza. Byliśmy w centrum okulistycznym i na prawdę bardzo miło zostaliśmy potraktowani. 

MamaEm to dobrze, że nie było tak źle :) mam nadzieję, że u nas też to pójdzie w miarę sprawnie 

do małych dzieci też trzeba mieć podejście. bo bez tego własnie tylko by sie dziecko wystraszyło i zrobienie badania graniczyłoby z cudem. Dobrze że u Was poszło sprawnie i nie było źle 

Nas w końcu neurolog zapisał na RM głowy ale termin mamy na luty 2024 więc jeszcze się okaże czy trzeba będzie robić to badanie ale warto termin mieć zaklepany

Długo trzeba czekać 

ojeju taki odległy termin ?

Niestety jak nie jest na cito to takie są terminy. Ale nie spieszy się nam z tym i wolałabym tego badania nie robić jeśli nie będzie trzeba. 

Dziś byliśmy u okulisty na badaniu dna oka i wyszło wszystko dobrze :) W szoku jestem, że Oliwka nawet nie płakała i badanie szybko poszło 

Dobrze że badanie wyszło dobrze a Oliwka nie płakala bo przynajmniej się nie zraziła 

Siostra mnie bardzo nastraszyła tym badaniem bo jej córka też miała jak była malutka i wtedy musieli jej takim metalowym urządzeniem otwierać oko, żeby cokolwiek zobaczyć to strasznie dziecko płakało a ona wraz z nim. U nas obyło się bez tego urządzenia na szczęście bo Oliwka współpracowała :)