Materacyk dla noworodków

No na atesty oczywiście też patrzę:)

Ja osobiście nie polecam gryki niby fajna ale wg mnie nie każde dziecko będzie się dobrze czuć spiąć na niej :slight_smile:

Monika wg fizjoterapeutów najlepszy materac to materac lateksowy lub z pianki wysoko elastycznej.
Ważne jest żeby materac był nowy a nie używany. Każdy materac dopasowywuje się do dziecka i niestety mikroodkształcenia są zawsze nawet te niewidzialne gołym okiem.

Słyszałam to samo co Kasia że lateksowe są najlepsze albo z pianki wysokoelastycznej

Jak szukalam opinie i wiedzy na ten tematz wyszlo że najlepsze są z pianki a dokladnie poliuretanowej. A że nowy to było dla mnie oczywiste

Monka warto też co jakiś czas zmieniać materac stronami albo przekładać odwrotnie w sensie tam gdzie głowa była to teraz nogi A tam gdzie nogi to głowa w sensie materac przekładać aby też lepiej się spało maluchowi i nie robiły się wgniecenia.

Dzięki Aisa za radę;) a często tak przekładałas?

Powinni się obracać materac o 180 stopni czyli tam gdzie głowę to nogi teraz będą i odwrotnie co mniej więcej 6 miesiący ale osobiście przekladalam co 3 miesiące dziecka materac swój to co 6 miesiecy ale chodzi o to żeby nie było odkształceń bo jak nacisk jest przez dłuższy czas w tym samym miejscu to robią się odkształcenia i też przez to zaczyna być nie wygodnie maluchowi czy nawet nam dlatego powinno się przekładać materac by dłużej też nam posłużył i by wygodniej się na nim spało

Z tym przekładniem materacyka to prawda. Żeby uniknąć mikrowgniecień zalecane jest właśnie przekładnie. Osobiście z racji tego że materac dzieci jest na prawdę lekki i łatwo to zrobić przekładam w czasie każdej zmiany pościeli.
Zima jeszcze żeby pozbyć się bakterii warto wystawić materac na mróz. :slight_smile:

Dodatkowo można materac posypać sodą i zostawić na trochę, potem odkurzyć i gotowe. Pozbędziemy się różnych niechcianych towarzyszy, jak np. roztocza.

Hania w łóżeczku ma zwykły piankowy, a gdyby coś się niespodziewanie wydarzyło to na materacy ma zaciągniętą taką osłonkę nie przemakającą :slight_smile:
I nic się z nim nie dzieje, nie odksztalca się ani nic takiego. A już 20 miesięcy nam służy.
Ja także słyszałam żeby nie kupować materacy z gryką, znacznie lepsze są materace kokosowe lub właśnie lateksowe

Ja zakupiłam piankę o grubości bodajże 10 cm . Tak samo słyszałam ze albo pianka albo lateks przy czym lateksowe do tanich nie należą.
A gryka nie wiem czy komus się zdarzyło ale słyszałam ze mogą robaki w niej się zalegnać

Mama Hani to że nie widać wgniecen nie znaczy że ich nie ma bo mogą być niewidoczne tak o dlatego warto obracać materac. Ja czssto przy przebieraniu pościeli też obracam staram się robić systematycznie :slight_smile:

Aiisa wiem że trzeba obracać :slight_smile: robię to przy każdej zmianie pościeli w łóżeczku :slight_smile: obracam na drugą stronę i dodatkowo w tą drugą stronę (czyli tam gdzie były nogi jest głowa)

Strasznie popularne są te gryczano-kokosowe, tylkl trzeba dbać o higienę. Przy dziecku może być mimo ochraniaczy utrzymać bez wilgoci. Dlatego też zdecydowalam się na piankę, bo podobna do lateksu, a jednak cenowo korzystniej.

Ja mam gąbkowy i jestem z niego bardzo zadowolona

Mama Hani to super że obracasz :slight_smile: też tak robię:)

U nas sprawdza się materac pianka- lateks. Dziecko do 8 miesiąca śpi na piance a potem można przełożyć na lateks. Materac ma 10 cm. My mamy zamówiony z Internetu z Allegro od sprzedawcy fiki miki.

Ja też mam z gąbki materac. Dodatkowo jest pokryty podszewką gdzie jedna strona jest płaska, a druga strona masujaca. Jest to fajne rozwiązanie i bardzo przydatne.

Ja mam materac z kokosem i też jestem zadowolona:-)