Materacyk dla noworodków

Proszę Was o informację jaki materacyk dla maluszka polecacie? Z czego zrobiony? Jaka grubość? Liczę na Wasze doświadczenie i szybką pomoc.

Identyczny wątek zakładałam :slight_smile:
https://canpolbabies.com/pl/forum/?f=12&t=230

Dziewczyny poleciły mi piankę z Ikea i taki też zakupiliśmy :slight_smile:

Właśnie już widziałam posty na tentemat :stuck_out_tongue: jest dużo fajnych materacykow, myślę że większość z nich ma atesty także wybór takiego materacyka nie jest taki trudny. Zresztą Iza ma fajny wątek także poczytaj tam też dobre rady :wink:

Jaki atest jest najlepszy?

Mi chodzi o noworodka a nie o niemowlaka : ) a tamten wpis oczywiście widziałam

Moje dzieciaczki mają materace piankowe,wcześniej mieliśmy jakiś chyba kokosowo-gryczany ale dziecko nie mogło na nim jakoś spać strasznie się wierciło i nie umiał pospać normalnie w jednym miejscu później zauważyłam ze ma na ciele jakieś czerwone plamki i wywaliliśmy materacyk, i zakupiliśmy piankowe jak narazie są dobre i się sprawdzają nie ma co dużo wydawać kasy na materac bo trzeba je w miarę często zmieniać,ponieważ taki materacyk przy małych dzieciach szybko się moczyć i brudzi

Tu jest bardzo fajnie napisane parę słów o materacu i dlaczego właśnie należy zainwestować w dobry materac:

Skrzaty ja mam materac kokos-pianka-kokos i jestem z niego bardzo zadowolona:) nic się z nim nie dzieje, nie odkształca się, ma zdejmowany pokrowiec, który spokojnie mogę prać w pralce. Także polecam.

My kupiliśmy materacyk z pianki lateksowej. Grubość to jakieś 10-12 cm. Syn śpi na min dobrze, materac jest twardości średniej (nie zapada się pod dzieckiem, ale nie jest też bardzo twardy). Materace z gryką lub kokosem niosą ze sobą ryzyko inwazji robaków, a do tego są dużo twardsze (i tu dylemat bo z jednej strony zdrowsze dla kręgosłupa, a z drugiej dzieci często mają problemy ze spaniem na za twardym). Pianka lateksowa odpowiednio się odkształca, jest trwała i antyalergiczna. Polecam zakupienie ochraniacza na materac, żeby nie zalać materacyka. Tylko nie taki z ceratką a z membraną, która odprowadza wilgoć, a przepuszcza powietrze

My akurat mamy materac z Ikei i też o nich sporo dobrego słyszałam.

Materacyk z Ikei sprawdza nam się aktualnie bez najmniejszych zarzutów - jest świetny!!! :slight_smile:

Ja mam materac kokos-pianka-kokos, jestem z niego bardzo zadowolona, synek śpi na nim już czwarty rok, czasem leżę na nim razem z nim gdy czytamy bajeczki lub razem zasypiamy nic się z nim nie dzieje, nie odkształca się, teraz jestem w ciąży i myślę, że po raz kolejny zdecyduję się na taki materac.
Najważniejsze aby materac miał zdejmowany pokrowiec, który będzie można wyprać w pralce, poza tym na materac warto stosować podkład aby go zabezpieczyć przed awaryjnymi sytuacjami.

Polecam pianka - kokos , grubość 10 cm

Również polecam piankowy i taki zakupiłam bo u mnie znajome.chwala nadzieję.niz te najdroższe…a za taki piankowy zaplacilam 45zl. Ale wiadomo jak kto woli.

My różniez polecamy piankowy zdecydowanie najlepiej kupić grubszy tzn minimum 9 cm grubości A najlepiej 10 cm lub ciut więcej.
Zdecydowanie odradzam materac z gryka moim zdaniem nie są za wygodne dla maleństwa.

Aiisa, skad to przekonanie ze nie sa wygodne? :smiley: (przepraszam, ale akurat to czy noworodkowi jest wygodnie na materacu dosc trudno chyba ocenic?) Na pewno materace z gryka maja swoje wady, chocby te mityczne juz niemal robaki, czy fakt ze powloczke z luskami gryki trudno wrzucic do pralki w wypadku przesiusiania pieluchy, a z kolei nieprzemakalny podklad na naturalnym materiale ktorego zaleta ma byc m.in. fakt, ze oddycha, troche mija sie z celem.
Mam doswiadczenie z materacem gryka-kokos (taki dostalismy w prezencie razem z lozeczkiem) i mimo pewnych wad, moja corka do niedawna na nim spala, dopoki nie przeniosla sie do wiekszego lozka. Faktem jest ze pierwsze miesiace zycia corki to bylo raczej wspolspanie w naszym wspolnym lozku, ale byl tez dosc dlugi czas gdy lezalam ma tym materacu razem z nia -do usypiania- i akurat w kwestii wygody nie mam mu nic do zarzucenia.
Za to drugie dziecko na 99proc dostanie materac z IKEI.

Ja wybrałam materac z kokosem z dwóch stron. Czy córce jest wygodnie? Nie wiem, ale ja mam również z dwustronnym kokosem i śpi mi się znakomicie. Ważne jest to żeby materac nie był zbyt miękki ponieważ kręgosłup malucha potrzebuje stabilnego oparcia

Dokładnie jak piszecie dziewczyny…co do materaca ciezko stwierdzić jaki jest wygodny ja kupowałam.uzywane łóżeczko od szeagierki i sprzedawała z materacem gryka- kokos i dobrz na nim.spal…co nie ukrywam ze czesto spal tez z nami w łóżku , takze ciężko ocenić który jest.dobry z opowieści kolezanek czy znajomych chwala zwykły piankowy i nie wiem czy taki nie kupię dla drugiego synka…jeszcze nie mam.materaca a juz dzisiaj byłam ustalić termin cc i mam na 6wrzesnia…już wkrótce;-):wink:

Moja mała śpi na materacu kokosowym 15cm i chyba wygodnie się na nim śpi, nie wierci sie w nocy.

Podobno najlepszy z pianki. Ja osobiście zwracałam uwagę czy posiada certyfikaty jak np certyfikat matki i dziecka

Monka sprawdź też czy ma atesty czy materac jest wykonany z materiałów bezpiecznych dla dzieci :slight_smile: bo to tez ważne:)
No i najlepszy z tego co wiem to lateksowy ale przy okazji drogi.