Dziewczyny nie wiem czy wiecie ale od 20 tc przysługuguje Wam darmowa w ramach NFZ opieka położnej. Położna w obu ciążach przychodziła do mnie do domu z dekoderem tętna i na każdej wizycie (od 20 tc jest to wizyta raz w tygodniu pod koniec ciąży 2 razy w tygodniu) rozmawia z nami o ciąży, porodzie, pielęgnacji noworodka taka jakby szkoła rodzenia ale tylko my i położna.
Zamarancza nie koniecznie nie powie. Moja położna w pierszej ciąży mi o niej mówiła żebym piła. Więc wszystko zależy od położnej.
Kasiu od 21 tc przysługuje położna na NFZ. U nas wyglądało to tak, że do położnj szliśmy do przychodni. Ona edukowała nas odnośnie porodu, pielęgnacji dziecka, pielęganicji siebie i połogu. Na koniec wizyty mierzyła ciśnienie i sprawdzała tętno dzidziusia.
To u mnie położna o herbacie nic nie mówiła.
Majupa ale jest bardziej problematyczne. Nie oszukujmy się, która z wielkim brzuchem będzie zwisała nad miską z naparem?
Ananas ma podobne właściwości jak herbata z liści malin
Ja jestem w trakcie starania się o drugiego maluszka ale moim zdaniem nacinanie krocza nie ma zadady, że gdy przy pierwszej było to i przy kolejnej musi tak być. Na to wpływają różne rzeczy i także duże znaczenie ma położna, która będzie się tobą opiekować w trakcie porodu. Pomagają masaże krocza, olejki - spróbować nie zaszkodzi, może akurat Ci to pomoże
Pati na pewno warto spróbować tych metod, aby ewentualnie nie było nacięcia krocza choć wiadomo to różnie bywa. O baloniku również dużo dobrego słyszałam, sama może też skorzystam.
Co do położnej to na takie rozmowy macie jeszcze czas, ogólnie przysługuje Ci na NFZ od 21 tc. Z tą herbatą z liści malin różnie karzą stosować, najczęściej od 30 tc tak gdzieś dwie/ trzy filiżanki dziennie. Olejek np ten z wiesiołka również warto kupić, aby w miejscu krocza uelastycznić skórę.
A jakiś inny owoc niż ananas akurat ten owoc najmniej lubię
Oczywiście zakupię olejek z wiesiołka i balonika też spróbuje . Koleżanka mi poleciła dobrą położną mam nadzieje , że będę zadowolona jak na razie na wizytach z pobierania krwi jest bardzo miła i uprzejma i kuje rewelacyjnie
Zamarancza u mnie w obu ciążach zaczęła przychodzić od 20 tc. Nie wiem dlaczego w takim bądź razie. Również polecam Masaż krocza, olejek z wiesiołka, balonik, herbata zawsze warto spróbować.
Mama Gratki, dla Ciebie jest być może problematyczne, ale może innej dziewczynie przypadnie to do gustu. Prezentujemy tu po prostu różne rozwiązania
Pati, słyszałam jeszcze o suszonych daktylach. Ja przed ciążą bardzo je lubiłam, teraz jakoś nie mam na nie ochoty, więc nie stosuję, ale słyszałam, że niektóre dziewczyny je podjadają pod koniec ciąży.
NFZ opłaca opiekę położnej rodzinnej od 21. tygodnia ciąży.
U mnie w przychodni nawet wisi o tym wielka informacja, więc jestem pewna, że od 21 tc, zresztą w internecie też jest taka informacja.
MOże położna sie pomyliła, a to tylko tydzień, więc co się czepiać, miałaś dłuższą opiekę
Majupa daktyle są słodziutkie, zawsze dodaję je w formie takiego syropu do nadzienia z sera i banana do naleśników zamiast cukru dla córki.
Sama w ciąży nie mam ochoty jeść suszonych owoców, wolę te świeże.
Mnie też właśnie przeszła ochota na suszone owoce, chyba że do owsianki.
Z dymi daktylami czy ananasami nie mają medycznie potwierdzonego działania. Mogą coś pomóc, ale niekoniecznie. Ale jeśli ktoś lubi to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby się tym zajadać Pozdrawiam popijając herbatkę z liści malin w 38 tc
No właśnie my kobiety często zapominamy i ćwiczeniach mięśni Kegla a tak często się o nich mówi. Siostra miała nacinane i przy drugim porodzie też w tym samym miejscu , ja miałam CC więc się nie wypowiem. Wiem tylko że jak po dwóch porodach bardzo często muszę korzystać z toalety bo cały czas chce mi się siku to położna jak i doktorka ginekolog zawsze mówiła że się powinno ćwiczyć mięśnie Kegla to w tedy te problemy są mniejszej albo ich nie ma wogole, więc warto poćwiczyć;)
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.