Synek ma skończone 3 tygodnie i od ponad tygodnia borykamy się z ciągłymi gazami... potrafi purkać cały dzień i jeszcze w nocy, nie moze przez to spać, nie może spokojnie jeść, ciągle się pręży i słychać odchodzenie gazów, często wręcz go to wybudza, płacze przy tym i mocno się spina. Nie jest to typowa kolka, bo kolka nie trwa przecież cała dobę ... generalnie jestem już lekko podłamana bo jesteśmy tym wszyscy mocno zmęczeni, zwłacza ze synek zrobił się "nieodkladalny" do łóżeczka, spi tylko na rękach i to też niespokojnie.
Położna doradziła espumisan ... ale nie wiem czy to nie za wczesnie na ten lek... no i nie znamy powodu tego mega "zagazowania". Karmie wyłącznie piersią, nie jem nic wzdymającego, ciężkiego etc. a doradca laktacyjny stwierdziła ze synek przystawiany jest prawidłowo i wszytsko w technice karmienia ok... Spotkałyście się moze z czyms takim ... ?
Ewe jeżeli chodzi o espymisan to on się nie wchłania tylko rozbija cząsteczki i zostaje wydalony więc spokojnie możesz podać.Wiadomo że układ pokarmowy jeszcze nie wykształcony więc może przez to.A jak z kupkami.
kupki robi normalnie, jak to przy kp - kilka razy dziennie i jasne, luźne, wiec prawidłowe... aktualnie od 4 godzin nie śpi, bo męczą go gazy... raz na jakiś czas purknie i jest chwila spokoju, a tak to szaleje po całym łózeczku ... na rękach przysypia na chwile po czym się budzi i znów pręży ... termoforek z pestek wiśni nie pomaga, podałam espumisan o 18, ale chyba tez nic to nie dało ...
Ja mojej Hani też jakoś ok 3 tyg zaczęłam podawać espumisan. Więc spokojnie można.
Ewe u mnie np przyczyną gazów u małej było mleko dodawane do kawy. Jak odstawiłam to problem znikł. Coś wywołuje reakcje.. I oczywiście wiadomo "nie ma diety mamy karmiącej" ale jednak coś się dzieje..
Ja metodą prób i błędów do szlam do tego że u nas chodziło o mleko w kawie.
A zgłaszałaś Wasz problem pediatrze?
Na jedno to dobrze ze maluszek pryka ale żeby aż tak żeby się wybudzał i był nie spokojny to już nie jest dobrze. Spróbuj masować brzuszek małego okrężnymi ruchami w kierunku wskazówek zegara.
ewe a karmisz piersia tylko ? bo moze cos z Twojej diety (wiem ze uznaje sie ze nie ma diety matki karmiacej ale pediatra jednak mi mowila ze moze miec to wplyw)
moja "bączyła" strasznie ale nie miala innych objawów i nie była marudna/nie płakała . Do tej pory na nią BĄCZEK mowimy :)
tak, karmię tylko piersią, kawy nie piję , jedynie inkę z mlekiem bez laktozy - dodaje dosłownie kapkę... na diete mimo wszystko zwracam uwagę, ale nie widze w niej nic co mogłoby powodowac aż takie skutki.
Najgorsze jest własnei to że on nie puszcza tych bąków tak normalnie, tylko przy każdym się mega napina i robi się cały czerwony, jakby mu to sprawiało mega wysiłek. Wystarczy że cos mu zaburczy w brzuszku on już się kręci i stęka jakby to był dla niego duży dyskomfort. W nocy o dziwo spał spokojnie przez 5 godzin (albo ja tak mocno spałam że nie słyszałam jego stękania...) no ale od rana znowu to samo... ręce opadają (już nie tylko od ciągłego noszenia i uspokajania przy każdym bąku)
Ja też karmiłam piersią i jadłam wszystko (ku niezadowoleniu mamy), choć z bigosem się na samym początku wstrzymywałam. I też synek zaczął się tak męczyć ok 3-4 tyg. Nie jakoś bardzo, ale był czas, że się zwijał leżąc na brzuszku albo prężył i purkał. Dawaliśmy espumisan, nie pamiętam ile dokładnie ale najmniejszą dawkę, żeby też nie przesadzać. I raz za jakiś czas, nie w ciągłości. Masowałam mu brzuszek, przyciągałam nóżki jak jazda na rowerze. No i widziałam, że lubi wtedy leżeć na brzuszku, a już w ogóle na klacie u taty (dla taty też świetna wymówka żeby w domu nic nie robić :D)
Możesz JUŻ małemu podawać espumisa . Ale i tak warto by znaleźć przyczynę gazów może źle dobrane mleko ... A jak karmisz piersią to może źle zbilansowana dieta może coś jest dla małego za ciezkie
U nas Espumisan był stosowany na kolki nie codziennie,ale jak już było naprawdę ciężko to dawaliśmy i trochę pomagało. Rurki windi też stosowaliśmy jak była bardzo zagazowana
Ewe chyba to samo ma mój synek, dlatego zniknęłam z forum...
Jakies dwa tygodnie po porodzie wszystko się zaczęło. To nie są typowe kolki tylko dosłownie przez cały dzień synka męczą prutki, widać że sprawia mu to ból, pręży się, wygina, napina, robi się czerwony, aż czasami bordowy. Czasami myślę że poszła kupa w pampersy a tam sucho tylko takie straszne prutki.Myslalam ze to od tego co jem bo jest kp ale zrezygnowałam z picia kawy z mlekiem albo musli z mlekiem ale prutki byly dalej wiec to raczej nie mleko krowie jest przyczyną. Nam pomagają spacery na płytach jumbach, jak wracamy do domku to karmie go do syta i wtedy robi naprawdę dużo w pampersa i się przy tym wypruta. Od 3 dni u nas jest bardzo brzydka pogoda, pada deszcz że śniegiem i są wichury wiec nie wychodzimy na dwor i maly strasznie cierpi, ale w takich sytuacjach stosuje windi i wtedy przychodzi ulga a maly spokojnie spi, po zrobieniu rurki widać jak mocno byl zagazowany bo wychodzi z niej sama "kupka piana"
Darulka - ja to samo, przez te ciągłe bąki, mały prawie wgl nie śpi w dzień, w nocy co dwie godziny budza go bąki, nie mam czasu sie spokojnie wysiusiać.. teraz tez zasnął na chwilę ale widzę ze juz się kreci, pręży i słychac odchodzenie gazów, wiec pewnie długo nie pośpi. Powiem Wam że ja już nie wiem o co w tym chodzi... robiłam dokładnie tak samo - odstawiłam cały nabiał itd - ale dalej to samo, zero poprawy, niestety po spacerze tez raczej nie widze zeby było lepiej. Za chwilę skończy 5 tygodni i w zasadzie od ponad 3 męczymy się z bąkami ;( do tego zaczął ulewac gdy się tak pręży i przy piersi odstawia takie cyrki że głowa mała... bo próbuje się i najesc i wypurkać
ewe u mnie też cyrki przy piersi, chwile je a póżniej bawi sie, prezy, złośnikuje. wiesz teraz kilka dni u nas chwila poprawy, odstawiłam chleb ciemny, ziarna i musli i jest różnica.
Ewe może być to związane z nietolerancja laktozy u noworodków. Espumisan dawaliśmy od pierwszych tygodni. Może Delicol by jeszcze pomógł skoro Twój syn jest taki niespokojny?
A kupek nie ma strzelających? I takich jakby z pęcherzykami powietrza? Bo to wlanie świadczy o tej nietolerancji laktozy tak nam tłumaczył i pediatra i polozna.
My jeszcze rurki Windii stosowaliśmy jak brzuch był wzdęty i Maluch plakal.
ewe u nas tak się przez dwa dni nasiliło, że synek nie mógł wcale spać tylko sobie jęczał i jęczał a z pupci sama puchowa piana. Dzisiaj dzwoniłam do położnej i po rozmowie powiedziała żeby dać Delicol bo to zapewne nietolerancja laktozy, także od dzisiaj próbujemy i mam nadzieję że będzie lepiej, bo tylko się maleństwo męczy i robi się nieodkładalne, a dupcia po tej pianie zaraz się odparza bo jej odczyn jest kwaśny i ma czasami nawet taki brzydki zapach. Przy nietolerancji laktozy przed każdym karmieniem powinno się odciągnąć laktatorem troszkę mleka bo w tym początkowym jest najwięcej jej właśnie.
A moja ma.ostanio takie noce że się pręży jeczy ale ona ma 19 miesięcy też to może być oznaką nietolerancji-Ostatni więcej nabiału jem mleko jogurty itp bo jakoś tak mnie wzięło.dodam że moja to stale na cycka wisi i nie chce jeść nic innego.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.