Planując dziecko, chcemy być przygotowane na macierzyństwo pod względem biologicznym i psychicznym, ale również materialnym i społecznym. Z tego powodu coraz więcej kobiet decyduje się na zajście w ciążę w coraz późniejszym wieku, czekając na odpowiedni moment.
Każdy wiek jest odpowiedni jeśli tego chcemy a organizm na to pozwala
ja urodziłam w wieku 20 lat
Teraz dziecko z wadą genetyczną może mieć nawet 20-latka. Ja zaszłam mając 25 i uważam że to idealny czas.Człowiek ma macierzyńskie skończył studia i ma jakiś start w życiu.Najgorzej to zajść w ciążę będąc nastolatką bo ani pracy ani perspektyw dla dziecka tylko rodzice muszą pomóc a potem znikome szansa że taka osoba pójdzie na studia i co za tym idzie-że znajdzie opłacalną pracę za którą utrzyma siebie i dziecko.
rodziłam w wieku 26 lat
ja będę rodzić w wieku 26 lat
ja będę rodzić w wieku 21 lat
Po 30-tce bywa trudno ale kocha się tak samo ![]()
ja rodziałam jak miałam 27 i 29 lat
Urodziłam mając 24 lata i uważam, że to dobry wiek,chociaż każda kobieta sama czuje kiedy jest odpowiedni moment:)
dla każdej z nas idealny wiek jest inny
Ja urodziłam pierwsze dziecko mając 27 lat.
Dla mnie to trochę późno ale nic się nie da zrobić jeśli natura płata figle.
Ja urodziłam mając 28 lat. Uważam, że to odpowiedni czas na dziecko. Należę do osób, które muszą mieć wszystko poukładane. Najpierw mąż praca potem dziecko. Należy zapewnić dziecku odpowiednie warunki. Moja teściowa zawsze mawiała żebym już się starała mając lat 19 i że jak będę chciała to nie będę miała. Bardzo mnie to bolało ale jakoś nie było problemu za pierwszym razem się udało ![]()
ja pierwsze dziecko urodziłam w wieku 28 lat a drugie 31, i uważam że nie ma dobrego wieku na to, lecz trzeba się czuć odpowiednio do podjęcia takiej decyzji
Ja również zwracałam uwagę na wiele czynników przed zajściem w ciąże. Uważam, że to zbyt poważna decyzja (jeśli planujemy zajście w ciąże) żeby ją pochopnie podejmować. Najpierw mąż, a potem praca i zapewnienia w miarę przyzwoitych potrzeb dzidziusiowi. Na szczęście spełnienie tych warunków udało mi się przed 23 rokiem życia a dzidziuś ma się pojawić w okolicach właśnie 23 moich urodzin
prawda jest taka ze nie nigdy nie jesteśmy w stanie w 100 % przygotować się na zajście w ciąże i nigdy nie będzie idealnego momentu dla tego my staraliśmy się wybrać tej najlepszy choć nie idealny
Ale jakby pojawił się wcześniej też byśmy musieli dać radę i na pewno równie bardzo byśmy się cieszyli ![]()
Ja urodziłam w wieku 23 lat i uważam że to dobry czas
to zależny od człowieka kiedy jest gotowy
Czasem 40-letnia kobieta nie jest dojrzała na tyle by zostać matką.
to zależy od człowieka, ale ja myślę że pomiędzy 25-30
pierwsza grupa z artykułu