Zapytam położną i lekarza w takim razie. Na spacery wybrałam pharmaceris z filtrem. On jest również na wiatr. Czyli smarowanie po kąpieli zależy od kondycji skóry maleństwa. Dam Wam znać jak sobie radzimy i czego używamy.
Córa miała i ma dość problematyczną skórę, w sezonie grzewczym wyjątkowo suchą, kąpaliśmy w emolientach, a po kąpieli balsam. W ciągu dnia balsam dodatkowo tak raczej miejscowo, gdzie widziałam suche miejsca.
Co do oliwki, no to trzeba też przyznać, że są różne, są naturalne itd, na pewno byle nie używać tej z Johnsona.
Na dwór nivea na każdą pogodę teraz się sprawdzi, zwłaszcza że często wieje dość mocno.
Czy taki olejek będzie dobry do smarowania ciala noworodka po kąpieli, zamiast oliwki?
jamajka ma bardzo dużo zwolenników, ja osobiście bym nie stosowała, bo nie przepadam za takimi olejami. Jeśli maluch ma problemy skórne to wtedy kupić coś, a jak nie ma to nie przyzwyczajać. Choć na pewno naturalny olej jest lepszy niż oliwka.
Jamajka a dlaczego chcesz smarować maluszka po kąpieli? Ma jakieś problemy skórne? Oliwkę oczywiście odradzam bo ona tworzy na skórze nieoddychającą warstwę więc nie ma sensu jej używać. Dodatkowo zatyka pory więc też jestem na nie jeśli chodzi o oliwkę. Generalnie jeśli maluszek nie ma problemów skórnych to ja bym i nie smaruje zresztą niczym.
jesli już to lepszy będzie balsam ale jeśli nie ma problemu ze skórą to nie ma sensu smarować.
Jeśli skórka jest troszkę sucha , myslalam żeby smarować tym olejem z migdałów. A jeśli chodzi o balsam to jaki polecacie?
Na zbyt wysuszona skórę ja polecam dexeryl, jest to bardzo dobry krem, który może być stosowany także przy AZS
Jak często smarować dziecko? Po każdej kapie li czy np raz na kilka dni?
Jamajką, to zależy od kondycji skóry dziecka. Moja córa ma suchą skórę wiec smaruje codziennie po każdej kąpieli, buźkę min dwa razy w ciągu dnia.
Używałam olejku z migdałów ale w tym czasie córka dostała potoeki i olejek odstawilam. Zamierzam do niego jednak wrócić
Jamajka jeśli zauważysz, że skóra maluszka jest przesuszona to wtedy posmaruj dobrym balsamem. Po każdej kąpieli nie ma sensu smarować jeśli wszystko ze skórą jest dobrze. Zajrzyj na blog srokao.pl: http://www.srokao.pl/2014/04/analiza-balsamy-eko-dla-dzieci.html; Analiza: Balsamy dla dzieci | Sroka o....
dokładnie warto smarowac ale jeśli maluszek będzie miał problemu ze skórą czyli za sucha itd.nam podpasowal ten z babydream całkiem fajne te kosmetyki nie są drogie a skład super w większości produktów tej marki.
Ja od ok. Miesiąca smaruję synka balsam cethapil ponieważ synek ma azs i od kad nim smaruję synka, synek nie ma czerwonych, szosrtkich, popekanych plamek…i mzona można używać go od urodzenia…także warto…bo u nas ponaga sobie z azs.
ewciaos a gdzie ten balsam kupujesz my mamy wlansie problem z azs i alergia i walczę z tym czymś pod kolanami na łokciach policzkach i nogach ![]()
Aissa u nas z tym byl zawsze priblem i najczęściej ratowala nas tylko masc z sterydami a teraz jak uzywam z 2x dz ten cethapil to najczęściej nie musze uzywac tych masci z sterydami i synek juz nie ma tych plamek chwilowo i mam nadzieję ze tak będzie dlugo, ale niestety jak omine dzien to juz sie robi sucha i musze smarować codziennie min.raz dziennie i pomaga;-) nieraz synek mial taka ze az krew mu sie lala i plakal mi po nocach az musialam.rarowac go mascia sterydowa.
Aisa, a może u Was podłożem problemów skórnych jest alergia pokarmowa?
Mama gratki, byc może tak byc bo u nas jak tylko u synka pojawiła sie taka skora i problemy brzuszkowe to pediatra podejrzewala alergie pokarmowa i przepisala nam mm na receptę bebilon pepti, i dala nam.skierowanie do alergolog a alergolog powiedziała ze jeśli jest…to mimo tego dzieci z tego wyrastaja i ze mam podawać synkowi normalne mm i podawac malymi porcjami jogurty itp…i synek mimo wyrósł z bólu brzuszka a skóry na pewno ma lepiej ale mimo to ma sucha w zgieciach i po wizycie prywatnie dermatolog obrazu powiedziała ze sucha skora u dziecka w zgieciach to AZS i musimy kapac sie i smarowac w emolientach i mi poleciła właśnie serię cetaphil i puki co nam pomaga i jie spac musimy uzywac sterydow.
mama gratki tak pokarmowa alergie ma niestety co chwila nowe rzeczy które uczulaja namierzam ale jeszcze coś uczula bo znów te plamy się pojawiły też właśnie mam maści ze sterydem i dlatego jestem ciekawa tego balsamu bo tak długo nie chxe używać tych maści bo jednak może to później być problemem.
ewciaos a gdzie kupujesz ten balsam gdzie konkretnie znajdujesz go bo ja osobiście nigdzie o takiej nazwie nie widzialam dlatego pytam bo sama myślę spróbować nie zaszkodzi a może pomoże ![]()
Aiisa przepraszam nie napisalam ja kupuję w aptece i mysle ze jest w kazdej…tylko zapłaciłam za 250ml 37zl. Ale starcza na dlugo.
ewciaos zapytam w takim razie u mnie w aptekach a to w jakiejś sieci aptek kupujesz czy jak ?
bo w sklepach na pewno nie widzialam bo oglądałam wszystkie specyfiki na azs ![]()