Nawilżanie skóry noworodka

Moja córka ma bardzo suche kolanka. Gdyby nie to, że była badana w kierunku zaburzeń pracy tarczycy to bym ją podejrzewała.

Na początku stosowałam olejek migdałowy i córa miała super skórę, ale dostsła potówek i zrezygnowałam z niego. Mimo to możecie spróbować do super nawilżenia. U nas to był pewnie zbieg okoliczności

Moja Hania po porodzie miała bardzo sucho skórę. Łuszczyła się płatami. Z polecenia kupiłam kosmetyki z mediderm. Emulsje do kąpieli i balsam. Zdziałał cuda. Skórka była miła i gładka w dotyku, a przede wszystkim przestała się łuszczyć. Teraz przynajmniej raz w tygodniu smaruje małą po kąpieli balsamem a emulsje dolewam co drugi dzień. Nie mamy żadnych problemów skórnych.

oliwki nie polecam …
do buźki używam osobnego kremiku
gdy stosujemy emolienty do kąpieli to nie trzeba już nawilżać lub używać równiez emolientu nawilżającego z tej samej linii najlepiej
głowki nie nawilżam bo malutka ma włoski od urodzenia bujne
główkę solidnie szczottkuję w każdej kompieli aby uniknąć ciemieniuchy

Przy problemach ze skórą, przy azs itd. to wiadomo, że trzeba nawilżać i to nie oliwką oczywiście. Ale jeśli maluch nie ma żadnych problemów to nie warto też przesadzać z kremami i balsamami bo tylko się przyzwyczaja skórę. Wystarczy emolient do kąpieli i już. A tak przy okazji po emolientach niestety ręczniki szybko się niszczą, czy tylko moje tak mają?

Moje też jakby szybciej pożółkły, ale nie wiem, czy to kwestia emolientów, jakości ręczników, czy po prostu czasu używania.

Jusen u nas ręczniki są całe. Może to właśnie kwestia ich częstego używania albo jakości materiału.

Ja używam dla córki emolium do ciała po kąpieli. Córka ma bardzo suchą skórę, a balsamy z innych firm córce nie pasowały. Przypadła mi do gustu firma baby dream. Kremów do buzi na lato mam z tej firmy, a na zime mam krem z momme. Córce te kosmetyki odpowiadają nie ma żadnej reakcji alergicznej. Teraz będę kosmetyki testować na synku czy będą mu odpowiadać te same. Może być tak, że synkowi będą pasować zupełnie inne kosmetyki niż córce.

Justynamamajasia seria baby dream jest naprawdę dobra i skuteczna i tania i ze świetnym składem. Emolium już tak super nie wypada niestety. Przy problematycznej skórze lepiej wypróbować coś z apteki.

U nas również z ręcznikami nic się nie działo.
Jeśli jednak dziecko nie ma problemów skórnych to nie polecane są kąpiele w Emoilentach. Ja z córą nie użyłam ich ani razu i myję ją albo w Babydream albo w żelu z Hipp. Oba mają bardzo dobre składy.

Do nawilżania nie polecam oliwki bo po pierwsze ona wysusza skórę a po drugie tworzy nieoddychającą warstwę na skórze dziecka.

Aiisa ja kupuje w aptece u mas nazywa sie beskidzka nie wiem czy u was taka jest…ale raz bylam w chyba słonecznej i tez było…mysle ze ten balsam będzie w większość aptek…ja jeztem.bardzo.zadowolna, smaruję synka nia zawzzen a noc i czasem rano ale nie zawsze o pulo co.od kazd uzywam ta masc to mam spokoj i synek sie nie męczy i nie drapie.

My na poczatku używaliśmy normalnych kosmetyków - Hipp, na początku było wszystko ok ale potem zaczęły się problemy z brzuszkiem i skórą, suchość, czerwone plamy. Do kąpieli używamy Oillan baby a potem balsam Lipikar AP. Skóra od razu się poprawiła. A pediatra i alergolog kazali podawać bebilon pepti

Anim i po bebilon pepti wszystko wróciło do normy? Skóra się poprawiła? Problemy brzuszkowe zniknęły? Wcześniej karmiłąś piersią czy mm? U Was problemy skórne zapewne miały związek z alergią pokarmową i jeśli byliście na Bebilon Pepti to alergia na bmk (białko mleka krowiego)

Zastanawia mnie, czy każdego noworodka należy kremować i nawilżać?
Moja koleżanka urodziła chłopca, który miał idealną skórkę, nawet lekarz był zdziwiony, że taka śliczna skórka i nie musiała niczym nawilżać…

Aniam moj synek od ok.3mc mial szorstka skóre i ciagle z nia problemy a nie mówiąc o problemach z brzuszkiem i pedoatra przepisala nam rowniez benilon pepeti i dala skierowanie na bebilon pepeti…u nas po tym mleku raczej poprawy z skora nie było a z brzuszkiem raz były problemy a raz nie tak jak wcześniej…a po wizycie u alergologia, alergolog powiedziała ze mam przejść na normalne mm i normalnie wprowadzać dziecku białko jak normalnr mm, jogurty itp…bo to z wikeiwm przechodzi i u nas z wiekiem było ciraz lepiej ale bez kremów, emolientow u nas sie nie obędzie…musza być…ale puki używam plynu do kąpieli z dermedic i balsam z cethapil to z skora synek ma spokój i jest dobrze a synek ma juz 4,5latka…ale.gorzej by bylo po 4latach dac dziecku jakis jogurt itd…bo moze w tedy były by problemy z skora itd…także mysle ze dobrze ze trafilam ma taką alergolog. Ale myslalam ze jest zla i przepisalam sie do innej która wszystko zabraniala , bo mowila ze skoro uczulony to ze ma tego nie jeść a jest uczulony jeszcze na drób jak wieprzowine musiałby wiele mie jeść…wiec stwierdziłam ze bede dawała po troszkę i synej je teaz wszystko i żadnych problemów nie ma…

Pati niekoniecznie. W takim wypadku użyłabym balsamu co drugi dzień. Jednak może być tak, że w wyniku nieprawidłowej pielęgnacji kondycja skóry ulegnie pogorszeniu dlatego ważne jest pamiętanie o systematyczności

Pati nie trzeba każdego noworodka nawilżać, tylko jeśli kondycja skóry pogorszy się to można czymś nawilżyć.

My buźkę smarowaliśmy tylko jak było zimno. Co do smarowania ciała to położna nam odradzała, ewentualnie mówiła że oliwkę czasem. Nie smarujemy ciała niczym. Pupę tylko sudocremem i dwa razy chyba oliwką jak miał wysypkę alergiczną, żeby go nie swędziało. Synek ma gładką i delikatną skórę, bez żadnych problemów :slight_smile:

Pati absolutnie nie trzeba. Noworodka nawilżamy dopiero w momencie kiedy ma on jakiekolwiek problemy ze skórą. Wcześniej nie ma takiej potrzeby. Moja córka ma ponad pół roku i nigdy jej niczym nie posmarowałam. Syn miał problemy skórne więc u niego smarowałam ale tylko nóżki. Tak samo jak nie kąpie się dziecka od urodzenia w emoilentach. Emoilenty dopiero jeśli pojawią się problemy skórne.

Jugatsu oliwka to niestety stara szkoła… Oliwka zatyka pory i tworzy na skórze nie oddychającą warstwę no i najważniejsze nie nawilża ale wysusza skórę. Więc szczerze ją odradzam.
Sudocrem używasz na codzień? Też się nie powinno go używać codziennie bo jest on maścią leczniczą więc ją powinnaś używać dopiero kiedy zacznie się coś dziać.Do codzinnej pielęgnacji wybieramy maści bez cynku z składzie więc zielony alantan, linomag.

Jugutsu stosujecie sudocrem ten do codziennej pielęgnacji czy ten leczniczy codziennie? Z tym drugim stosuj tylko przy odparzeniach.

Jugatsu do codziennej pielęgnacji pupy dobry jest bepanten. I ważne jest to żeby nakładać cienką warstwę preparatu na czystą i iduszobą skórę