Nawilżanie skóry noworodka

Do nawilzania polecam oliwke Bambino spełnia w pełni moje oczekiwania

Czyzsylwia nie smaruj dziecka oliwką. Oliwka zatyka pory i tworzy na skórze nie oddychającą warstwę i wbrew panującym opinią wysusza skórę.

Ogólnie nie nawilżam za bardzo, jeśli ze skórą niemowlaka jest wszystko ok. Moja córka ma jednak dość suchą skórę i bez nawilżenia się po prostu nie da. Używam oliwkę z Babydream - taką zieloną i parafinkę.

Balsam Nivea Baby

Ja używałam balsamów AA baby, Nivea baby, atoperal. Pediatra nam kazała, bo przez alergię synek miał szorstką skórę.

U mnie jak córeczka miała sucha skórę ale to już dawno to przypisali maść chlosterolowa z witaminą A. Więc ona bardzo dobrze nawilżała ale on wrobiona jest na zamówienie po okazaniu recepty

Jeśli kąpiemy w emoliencie to już niczym nie smarujemy. Jeśli w zwykłym płynie to po kąpieli smarujemy kremem, u nas np. Mediderm (super dla alergików, na wrażliwa skórę, opakowanie pół kilogramów super dla całej rodziny). Krem raz dziennie lub rzadziej, jeśli dziecko nie jest atopowcem. Buzię na zimno smaruję kremem z Rosmanna, o ile nie zapomnę :) 

Ja smaruje buzię tylko wtedy kiedy wychodzimy na zewnątrz. W zależności od pory roku i pogody odpowiedni krem

CzyzSylwia oliwka jest do dup... Nie smaruj nia zatyka pory i w ogole nie przepuszcza powietrza do skóry maluszka ja jak w szpitalu posmarowalam corcie (wymagala smarowania przez zamartwice ) to byla cala czerwona przez nia wrecz purpurowa ... Dostalam zjebke od pani dr. Ktora przyszla na obchow i wtedy kazala nam smarowac Emolium skora szybko nabrala pieknych naturalnych kolorkow .. 

Aneczka a moge zapytac dlaczego masc cholesterolowa ??? Jest wiele innych kremow balsamow .. Macie Atopowe zapalenie skory czy inne problemy dermatologiczne ??? U nas masc cholesterolowa dawali w szpitalu jak bylam z misia przy atopowym I nie widze sensu smarowania nim " Zdrowej " skóry 

Oliwcia na karku miała plamy i poprostu nie wiedzieli od czego one są więc przypisali taką maść żeby się przekonać czy pomoże. Jednak nie pomogło 

Jeżeli nie ma takiej potrzeby nie należy używać zbędnych kosmetyków. Im mniej tym lepiej. My używamy jedynie płynu do kąpieli z hippa i kremu do buzi na wyjścia i tyle. Żadnych oliwek, balsamów do ciała, kremów do pupy, bo skoro się nic nie dzieje, to po co przyzwyczajać skórę do kosmetyków.? Krem na zimę mamy już sprawdzony w tamtym roku. Nie zawiera wody, ma same naturalne składniki. Polecam serdecznie. Nie mogę niestety w tym roku to nigdzie dostać, bo wszędzie braki w magazynie. BabyEcologica Przyjaciel Zimy. 

Płyn dodawanany do kąpieli od razu nawilża skórę. Chyba że jest sucha to wtedy dodatkowo nawilżać skórę należy po kąpieli. 

Ja tak samo uważam, im mniej tym lepiej. Chyba, że jest problem. Ja używam tylko płynu do kąpieli i wystarcza. Dodatkowo tylko krem na wyjścia. Na jesień mamy z babydream niebieski, a na zimę mam z hippa, bo podobno ten z babydream jest za słaby na mróz. I latem coś z filtrem wiadomo. To tyle jeżeli chodzi o kosmetyczkę synka :)

Rena nie zauważyłam żeby ten z babydream byl za słaby na mróz 

rena_cz i jak Ci się sprawdza ten z HiPP? Mam zamiar kupić małej i tak się właśnie zastanawiam nad którymś :)

Aneczka, ja kupiłam inny, bo srokao tak doradza, że baby dream jest za słaby na mróz. Ja tak dobrze na kosmetykach się nie znam, wiec posłuchałam .

Magicznypazur, z hipp bardzo dobrze się sprawdza.  Konsystencja jest dość ciężka,  ale to jednak na zimę krem. Jednak dobrze się rozprowadza. Mały na żaden kosmetyk uczulenia nie miał, wiec i ten dobrze toleruje. Siostrzenica to już kilka tubek zużyła tego kremu i też dobrze toleruje.

rena_cz dziękuję za opinię. Myślę, że zdecyduję się na zakup właśnie tego z HiPP. Jeszcze ten z Nivei brałam pod uwagę, aczkolwiek przy synku mi zapach nie odpowiadał :/

Rena nie czytałam o opiniach nt kosmetyków srokao. 

Aneczka, ja lubię poczytać o tym co mam kupić dla synka. Jego kosmetyczka ma tylko kilka preparatów, więc wiele czasu mi to nie zajmuje ;)

Rena no tak wiele tego małe dzieci nie mają wiec można sobie pozwolić na to