Obroty tylko na lewy bok

My nie używaliśmy bujaczkow, ani kokonów, kładłam dziecko wyłącznie na płaskim a i tak asymetria była. Lekarz mówi, że asymetria u noworodków jest spowodowana ułożeniem dziecka w brzuchu i dlatego prawie każde dziecko ją ma ale często przechodzi sama a czasem potrzeba ćwiczeń 

Ja nospy nie brałam przez 2 ciążę i obaj synowie mieli asymetrie. Pediatra mówiła,  że to od ułożenia dziecka w brzuchu. U większości dzieci przechodzi samo ale lepiej nieć pod kontrolą i w razie czego udać się do fizjo. U pierwszego syna przeszło,  a zabiegi przydały się do nauki poprawnego raczkowania, siadania i wstawania ;) tak samo jest z drugim synem , ćwiczę z nim w domu a zabiegi i tak przydadzą się. Już widzę duża poprawę  ;) lepiej skonsultować bo jak lekarz powiedziała:nie każde dziecko wraca do poprawnego ułożenia i asymetria mija.

Mi też powiedzieli, że mogę mieć asymetrię, bo nie miałam jakiegoś dużego brzucha, ale ja czułam jak mała się obkręcała wtę i wewtę więc może nie leżała w jednej pozycji w brzuchu, ale właśnie ułożenie ma duży wpływ. 

Mój pierwszy syn był spokojny w brzuchu do końca. Jednak drugi syn to wulkan energii i nawet 2 tyg przed porodem zmienił pozycje z pośladkowej na poprawną. Mimo to miał asymetrie nie taka jak pierwszy syn ale jednak. Do tego napięcie mięśniowe. Nie wiem czy jakieś dziecko ruszą się bardziej i intensywniej od mojego drugiego maluszka ;)

my byliśmy u fizjoterapeuty z synkiem i nie ma asymetrii a brałam nospę w ciąży 

Ja pierwszy raz słyszę o tej nospie i nie wiem czy to jest prawda. Gdyby tak było lekarze by mówili o tym przy zaleceniu 

Nospe często zalecają lekarze brać kobietom w ciąży 

Mi lekarz pozwolił brać nawet 3 tabletki dzienie 

Ja bym się udała jednak po poradę do.fizjo może to być jakieś napięcie mięśniowe ale nie musi u mnie corka spala na jedną stronę w ośrodku powiedzieli ze to napięcie mięśniowe pojechałam z nią na konsultacje Pani Fizjo powiedziała że po prostu upatrzyła sobie tamta stronę nie ma napięcia:)

jestem ciekawa czy to prawda 

Mój syn też spał na jedną stronę i byłam u fizjoterapeuty ale okazało się,  że sobie stronę upodobał i musiałam go odzwyczaić.. jednak napięcie mięśniowe zostało stwierdzone..

można się dopytać lekarza zawsze