Odparzenia na szyjce

U mnie mowili to samo , zeby nie korzystac z oliwki , bo wlasnie zatyka . Ale co polozna to inaczej .

My jak synek miał odparzenia przy szyjce to używaliśmy krochmalu i tormentile baby u nas działał cuda :grin:

W ogole dla mnie krochmal to zloty srodek . Nawet jak malej wyszlo to uczilenie to przez 2 dni kapalismy w krochmalu i ladnie wyciszalo wysypke

Nie wiem czy dobrze robiłam , ale pomogło że na drugi dzień nic nie było widać zaczerwień . Użyłam sudocremu i u nas pomagało szybko

A pomyśleć że jak my byłyśmy małe to nas tylko oliwkami smarowano

Wykapalam wczoraj małą w oilatum i nasmarowałam bephanten ale tym sensiderm i dzisiaj zdecydowanie lepiej

3 polubienia

Mnie nic nie mowiono o oliwce ale najczesciej smaruje balsamem oliwnym

Aaa czyli to nie typowa oliwka ja J&J na przykład. Jak balsam to pewnie bardziej kremowy

Wygląda fajnie. Jak ci się sprawdza?

Oj to faktycznie w kilku miejscach miała te odparzenia.

Niestety u maluchów się zdarza, szczególnie jak jest taka pogoda i nie wiadomo czy nie za ciepło będzie maleństwu. Warto po kąpieli tam odchylic i dobrze nasmarowywac. Nam też raz się zdarzyło odparzenie pod paszka

Tak w dwóch liniach tak jak idą te “wałeczki”
Zwykłą oliwkę też mam ale rzadko ją używam faktycznie ten balsam oliwny jest dużo lepszy

Fakt i już się zastanawiam co to będzie jak przyjdą upały :woman_facepalming:

My mieliśmy ten problem jak synek zaczął więcej się ślinić i zrobiły mu się takie odparzenia po nocy. Teraz już nie ma tego problemu bo więcej trzyma główkę w górze więc fałdki się wietrzą :wink:

Kapiel w krochmalu zloto.
Jak synek mial odparzona pupe (i to nie wiem jak i gdzie) to zrobilam mu kapiel w nadmanganianie potasu.
Pomaga tez nam Alantan plus (ten zielony)

1 polubienie

U mnie na takie coś sudocrem pomogł

1 polubienie

Właśnie u nas też sudokrem u starszej. Bepanthen nie działał na starszą ani na tyłek ani na odparzenia. Ale mam nadzieję, że w tym wypadku zadziała

@MamaTwinsAnd widać że już to schodzi będzie dobrze

1 polubienie

U nas bepanthen pomógł

1 polubienie

U nas własnie sudocrem nie pomógł :woman_shrugging: każdy inaczej :face_with_hand_over_mouth:

Własnie przypomniałaś mi o nadmanganianie :hugs: dostaliśmy roztwór jak syn miał odparzoną pupę a teraz też mógł pomóc a ja całkiem o nim zapomniałam :woman_facepalming:

1 polubienie

U mnie też sudokrem nie pomógł. Sudokrem wysusza i nie jeydobry na każdą skórę. Czasem lepiej właśnie nawilżyć niż wysuszyć. Każde dziecko inne jednemu pomoże drugiemu nie. Trzeba próbować. Teraz robi się ciepło i dziecko też się poci. Profilaktycznie jak już zejdą te odparzenia zasupuj mąka ziemniaczana albo zasypką to zmniejszy ryzyko powstawania odparzeń.

Wiesz co z tym fioletem trzeba uważać bo można przedobrzyc. Mnie pediatra powiedziała że odparzenia na tyłku są inne bo tam jest kontakt z kupa i siusiami a pod pachami i pod szyją nie ma. A jak już przemywać to bardzo delikatnym roztworem bo za mocny może podrażnić i będzie piekło. Lepiej mniej niż wiecej. Na tyłek nadmanganian jak najbardziej pomaga też go używałam

1 polubienie

Faktycznie to jakby mleczkonwg mnie jej tam ściekalo - myślę że po każdym karmieniu mm przecieraj jej szyję i potem na sucho pieluszką :hugs: ahh takie szyjki do wycalowania tylko są :blush::blush:

1 polubienie