Odstawianie od piersi

Drogie mamy jak przekonać dziecko do butelki. Na początku mój synek tylko butelkę z czasem zaczął chwytać pierś a teraz mamy problem bo nie chce spowrotem butelki. Co robić ?

Dziecko trzeba odstawiać stopniowo a nie gwałtowanie że z dnia na dzień nie ma cycusia . Trzeba co drugie karmienia zastąpić innym posiłkiem i dziecko powoli zacznie się przyzwyczajać . U mnie z pierwszysm dzieckiem nie było problemu córka około roku sama się odstawiła , zobaczymy jak będzie z synek bo ja narazie to mały cycoholik :smiley:

niestety odstawilam z dnia na dzien bez zadnych skutkow

Miałam te szczęście , że odstawienie od piersi poszło gładko.  Dzieci nie rozpaczały z tego powodu , byłam bardzo mile zaskoczona.  Było to chyba łatwiejsze dzięki temu , że dzieci były karmione piersią oraz połączone z karmieniem butelką.  Stopniowo zmniejszałam ilość karmień mlekiem/piersią. A było więcej posiłków stałych . Ten sposób się po prostu sprawdził. Dzieci już nie potrzebowały tak mleka , ponieważ najadały się posiłkami, które bardzo lubiły 

Karmiłam piersią krótko, ponieważ miałam mało pokarmu. Dokarmiałam MM. Z czasem zsotało samo MM, także poszło bardzo gładko.

Fajnie, że u Was odstawienie poszło tak gładko. Z moich obserwacji wynika, że czasami jest z tym większy problem, niezależnie od tego czy dziecko jest karmione piersią czy mlekiem modyfikowanym. Czasem dzieci ciągle domagają się mleka na noc albo nie chcą za bardzo jeść stałych posiłków i wtedy nie jest łatwo przekonać je, że już koniec z mlekiem.

Czy to prawda że dziecko może zacząć chorować kiedy jest odstawiane od piersi ?

Mój syn sam się odstawił i nie zaczął wtedy chorować. Przeszłam wtedy na KPI więc moje mleko dostawał. Mam koleżankę, która adoptowała noworodka, i ta mała nigdy nie dostała mleka mamy i jeszcze nie chorowała

Mój starszy syn właśnie też się sam odstawił dlatego nie mam doświadczenia w tym temacie , a maluszka chce powoli od cyca odstawiać i coś zaczyna się z nim dziać - wcześniej nie chorował ani nic

Moze to przez tą zmianę pogody? Teraz łatwo coś złapać. A jak dziecko nie jest chore to nie chce więcej na piersi być?

Ja musiałam odstawić syna już po ok 3/4 miesiącach, bo niestety nie miałam pokarmu, ale nie zauważyłam by przez to zaczął chorować albo żeby jakoś podejrzanie się zachowywał. U mnie to wręcz zadziałało odwrotnie, bo rezygnując z piersi zaczęłam podawać mu mleko modyfikowane i wreszcie zaczął się najadać i był bardzo spokojny.