znam to mamy dokładnie to samo . Mała ma już miesiąc i tak jest prawie codziennie
mam nadzieję tylko że wkoncu się oswoi syn z sytuacja ![]()
u nas jest bardzo podobnie, już mały z nami parawie 4 miesiące, ale pierwsze dwa miesiące to widać było podobnie
Aj z tymi starszakami
ja wczoraj z starszą dwie godziny siedziałam przy pisaniu literek bo powiedziała że nauka jest glupia i ona tego nie będzie robić ![]()
@Nadzianii dokładnie u nas smoczek be ale zawieszka musi byc bo jak zniknie to jest płacz
Ja mam w domu 3,5 latke i ma bardzo silny charakter, jest bardzo kochana i mądra ale uparta niesamowicie i bardzo szybko wpada w szał, taka tykającą bomba. Jesteśmy z mężem bardzo cierpliwi, dużo tłumaczymy, przytulamy ale i tak czasem sił brak… Tłumaczymy sobie, że w przyszłości będzie jej łatwiej, bo nie da sobie w kaszę dmuchać i poradzi sobie w życiu.
Mojej siostry syn uczy się właśnie literek w przedszkolu. Coś źle usłyszał i wrócił do domu twierdząc że Y to Grek. Nie da się mu przetłumaczyć, że to Igrek ![]()
bo pani w przedszkolu powiedziała, że to Grek ![]()
Jako ciekawostkę odpowiem, że ostnio na Instagramie słuchałam, że dzieci, które mają pierwszy kontakt z literami należy uczyć tak jak się te litery wymawia w słowie, żeby właśnie unikać takich sytuacji, np. Litera “B” uczymy “B” a nie “be”, litera “K” to “K” a nie “ka” bo czytamy Bąk a nie BEąKA. Ale każdy nauczyciel ma swoją ścieżkę i strategię.
Oj to moja córeczka jakis bunt przechodzi jak mowie ze czegos nie wolno to sie denerwuje podchodzi pod nogi czasami na złość robi ale i tak ja kochamy trzeba spokojnie tłumaczyc az w koncu sie nauczy ![]()
U nas sytacja ze smoczkiem wyglada tak ze jest schowany w zabawkach i mała chyba o nim zapomniała skonczyła 13 miesiecy czasami sie pobawki zaiweszka a tak to tylko zasypia przy butelce a smoczek jest be z jednej strony dobrze bo potem nie bedzie problemu zeby ja odstawic a z drugiej strony szkoda mi tego bo lubiałam jak spała ze smoczkiem ![]()
![]()
Znam to z autopsji
ostatnio dowiedzialam sie ze zle pisze litere “t”. I nie dala sobie przetlumaczyc, ze sa rozne czcionki:blush:
Dodatkowo ciekawostka w naszym przedszkolu, nie ucza alfabetu po kolei tylko np,dwa tygodnie temu mieli litere"j" a w tym “b” ![]()
Coooo? Ale jak to? Jakaś nowa metoda nauczania, lepiej przyswajalna? ![]()
Jakoś mój mózg nie może tego ogarnąć. Jakbym miała teraz wysyłać swoje dziecko do przedszkola to doznała bym szoku ![]()
No ja tez nie kumam, ale zapominam zapytac za kqzdym razem jak ja odbieram dlaczego tak ![]()
Ja pamiętam z przedszkola że też nie uczyłam się po kolei literek
podpytalam koleżanki nauczycielki to mówi że zaczyna się od tych najłatwiejszych
Hahah no napewno sobie poradzi:smile: my też tak uważamy że córka sobie poradzi tylko czy ktoś z nią kiedyś wytrzyma:thinking:
przez weekend była u babci i dziś wróciła i oznajmiła nam że będzie grzeczna i będzie się słuchać bo chce mp3 dostać ![]()
Taką naukę już mieli, teraz zaczęli alfabet taki już jak faktycznie się wymawia, gdyby chcieli coś przeliterować
przynajmniej ma motywację hehe ![]()
To lepiej jak zawieszka
nie narobi szkody żadnej u nas był problem ze skoczkiem ![]()
![]()
to tak trochę jakbym o moim synku czytala plus nie pomagaja zmieny ktore sie dzieja i jego dalsze zabkowanie
ale trzeba dac rade. nie pierwszy nie ostatni kryzys:)
Dokładnie kto nie da rady jak nie my
potem bedzie tylko lepiej
Dzisiaj wyskoczył mi mail ze smyka, że znowu jest akcja smok za smoka ![]()